SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIncepe "batalia" pentru un loc in clasa I

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

7.266 de "boboci" sunt asteptati din toamna in scolile din judetul Sibiu: 5.073 dintre ei au fost inscrisi in clasa I si in clasa pregatitoare in ultimele doua saptamani. Pentru ceilalti, parintii au preferat sa astepte, fie pentru a-i putea inscrie intr-o scoala considerata a fi mai buna decat cea de circumscriptie, fie pentru ca educatia celui mic nu e chiar pe primul plan in familie. Conform Legii Educatiei Nationale, in invatamantul primar o clasa poate cuprinde "in medie 20 de elevi, dar nu mai putin de 12 si nu mai mult de 25", iar de la aceste reglementari apar si probleme.

Clasa I intre 20 si 33 de elevi

60 sau 66 de copii inscrisi in doua clase I paralele, 32 de copii inscrisi intr-o singura clasa. Aceasta este situatia inregistrata dupa prima etapa de inscriere a copiilor in clasele I de la scolile sibiene "Regele Ferdinand", nr. 4 si nr. 25. De asemenea, la ┼×coala medieseana nr. 8 sunt 65 de copii inscrisi in clasa I si doar doua clase aprobate. E limpede asadar ca aceste cifre se situeaza peste limita prevazuta de Legea Educatiei Nationale, iar Metodologia de inscriere a elevilor in clasa I nu prevede criterii de departajare in acest sens, criterii de departajare a copiilor existand doar in situatia in care la o unitate de invatamant se inregistreaza mai multe cereri pentru inscrierea copiilor din afara circumscriptiei decat locuri libere.

┼×i daca legea nu prevede solutii, cum se va solutiona totusi problema acestor clase cu peste 25 de copii? "Se va realiza un dialog intre reprezentantii unitatilor scolare si parinti. Solutia ar fi sa mergem cu numarul de elevi intr-o clasa pana la 30. Trebuie sa tinem cont de faptul ca numarul de clase paralele dintr-o unitate scolara a fost propus in functie de numarul de copii recenzati, dar si in functie de spatiile disponibile in scoala si de numarul de cadre didactice", spune Constantin Gorun, inspector scolar general al judetului Sibiu.

O situatie aparte este cea de la ┼×coala nr. 4, unde in singura clasa I cu predare in limba germana au fost inscrisi nu mai putin de 51 de elevi. "La ┼×coala nr. 4 am fi putut aloca doua clase, dar nu avem un numar suficient de cadre didactice calificate. Se va purta un dialog si in acest caz pentru a ajunge la configurarea unei clase", adauga Constantin Gorun.

Dar sa nu credeti ca in toate unitatile scolare din judetul Sibiu numarul bobocilor inscrisi este la fel de mare. in cele mai multe institutii numarul de elevi inscrisi este proportional cu numarul elevilor recenzati, dar exista si situatii cand abia jumatate sau mai putin de jumatate din elevii recenzati au fost inscrisi. Asa se intampla la scolile sibiene nr. 23, nr. 10 si la scoala din Barghis, de exemplu.

Clasa pregatitoare... in asteptare

Rata de inscriere a copiilor in clasa I a ajuns la 80% dupa prima etapa, in schimb parintii care au copii de clasa pregatitoare nu s-au inghesuit sa ii inscrie pe micuti la scoala. Asa se face ca doar 2.015 de copii au fost inscrisi dintr-un total de 3.457, adica 58%. Teoretic, asta inseamna ca si aici, parintii care doresc sa isi inscrie copiii la alta scoala, decat cea de circumscriptie, vor avea de unde alege. Totusi, la fel ca si in cazul clasei I, exista unitati scolare care aproape si-au epuizat locurile disponibile sau chiar le-au depasit.

in acest context, parintii care au mizat pe faptul ca in saptamanile urmatoare isi vor inscrie copiii in clasa pregatitoare la ┼×coala nr. 25 sau la ┼×coala nr. 4, ambele din Sibiu, s-ar putea afla in incurcatura pentru ca aceste unitati scolare au prevazut cate o singura clasa pregatitoare, iar numarul de inscrisi este de 27, respectiv 25. Aproape de limita maxima este si Grupul ┼×colar pentru Transport Rutier Tarnava, cu 24 de elevi inscrisi.

┼×i invatamantul in limba germana e la mare cautare, asa ca la ┼×coala "Nicolae Iorga" au fost inscrisi deja 52 de elevi in doua clase, iar la ┼×coala nr. 4 se inregistreaza 24 de inscrisi si o singura clasa prevazuta.

La polul opus sunt unitatile scolare care au reusit sa inscrie un numar mic de elevi vizavi de numarul de elevi recenzati sau de numarul de clase paralele. La Colegiul National "Octavian Goga" pot fi organizate 4 clase pregatitoare in limba romana si deocamdata sunt 19 copii inscrisi, la ┼×coala nr. 20 din Sibiu sunt inscrisi 22 de copii si pot fi organizate trei clase pregatitoare, la ┼×coala nr. 4 din Medias sunt trei clase disponibile si 17 elevi inscrisi, iar la ┼×coala nr. 5, tot din Medias, pot functiona doua clase pregatitoare si sunt 8 copii inscrisi. La Grupul ┼×colar Economic "J. Lebel" din Talmaciu au fost recenzati 135 de copii, au fost prevazute 4 clase paralele, iar numarul copiilor inscrisi este de 67.

Zero copii inscrisi

Cinci copii recenzati, o clasa prevazuta si zero copii inscrisi - acesta este bilantul dupa prima etapa de inscrieri in clasa pregatitoare la ┼×coala "Ioan Moraru" din Darlos. Parintii copiilor de clasa I din localitate au fost in schimb mult mai grabiti si 33 de boboci au fost inscrisi deja la aceeasi unitate scolara.

Statistica Inspectoratului ┼×colar Judetean Sibiu indica faptul ca parintii din mediul rural au fost putin mai rapizi decat cei din mediul urban in inscrierea copiilor la scoal. Aceasta se explica si prin faptul ca multi dintre ei nu vor avea posibilitatea sa-si inscrie copilul la alta scoala decat cea de circumcriptie, data fiind distanta dintre comune sau distanta fata de mediul urban.

Cum se explica atunci faptul ca la Bazna, de exemplu, au fost prevazute trei clase pregatitoare paralele si sunt 19 copii inscrisi sau ca la Brateiu sunt prevazute doua clase pregatitoare si au fost inscrisi 22 de copii, ca la Rosia statisticile indica 4 clase pregatitoare si sunt doar 29 de copii inscrisi? "in mediul rural ne confruntam cu problema parintilor care neglijeaza inscrierea copiilor la scoala si tocmai de aceea cadrele didactice merg acasa la aceste familii si poarta discutii cu parintii. Daca acesti copii nu vor fi inscrisi in clasa pregatitoare sau clasa I pana in 9 mai, noi ii vom inscrie la scoala inclusiv in 14 septembrie", spune Constantin Gorun. Inspectorul scolar general mai precizeaza ca cele mai multe cazuri de acest gen provin din familiile de etnie roma.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 19 martie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 03 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter