SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIncepe "Podul Minciunilor", editia XX

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

in ziua de 8 iunie. se va ridica cortina pentru a XX-a oara a prestigioasei manifestari cultural-artistice , gen umoristic "Podul Minciunilor" , manifestare unica in armata noastra. ┼×i in acest an am solicitat directorului Cercului Militar Sibiu, Marcel Japie, sa prezinte cititorilor cele mai semnificative aspecte despre aceasta manifestare, care cu fiecare editie a devenit tot mai cunoscuta si indragita de publicul sibian.

- V-as ruga sa faceti un scurt istoric al acestei manifestari.

Trebuie sa consemnam faptul ca longevitatea acestei activitati, ajunsa la a XX-a editie se datoreaza faptului ca cei care au initiat-o, cu 20 ani in urma, col(r) Puiu ┼×aramet si lt.col(r) Alexandru Balan, au avut fericita inspiratie de a alege drept generic al acestei manifestari cu caracter satirico- umoristic, Podul Minciunilor, in jurul caruia s-au tesut atatea legende, nu lipsite de adevar, dar si de comic. Aceasta a starnit interes in toate structurile armatei si a generat o efervescenta in gasirea celor mai expresive forme artistice de manifestare satirico-umoristica prin care sa atinga mentalitati depasite, daunatoare procesului instructiv -educativ din armata si acele maniere a la Mos Teaca al lui Bacalbasa, din actualitatea zilelor noastre, precum si personajele lui I.L. Caragiale isi gasesc corespondent in mentalitatile si viata societatii romanesti, care de 20 de ani se tot reformeaza si Armata Romana nu face exceptie de la regula. Aceasta a facut ca de la an la an sa atraga tot mai multi creatori si interpreti din umor din toate structurile armate, dar si din afara acestora, precum si un numeros public cunoscator si consumator de umor.

Conditia de baza pusa in fata creatorilor si interpretilor, fie ei din armata sau din societatea civila, a fost aceea de a aborda subiecte din domeniul vietii ostasesti, iar juriile anuale din care au facut parte personalitati ale vietii cultural - artistice, militare si civile, nationale si locale au urmarit cu asiduitate acest lucru, detasandu-se in acest sens, cele conduse de scriitorii Mihai Ispirescu si Octavian Rusu, caricaturistul ┼×tefan Popa-Popas, actorii Eusebiu ┼×tefanescu, Dorel Visan si regretatul artist Jean Constantin, coloneii Ananie Gagniuc, Constantin Ciocianu, Radu Valentin, Valentin Marin si David Moldovan.

Printre creatorii care si-au inscris numele pe frontispiciul acestui festival se numara caricaturistii: col. Octavian Covaci, lt.col Cristian Vecerdea-Criv, cpt. Virgil Raducanu, mr(r) Teodor Stoian, Mm. Constantin Pele, Clenciu, Costel Patrascanu, Constantin Manea, Dumitru ┼×tefanescu ┼×tef s.a.; autorii de literatura satirico-umoristica: gl.bg. Maricel Popa, gl.bg. ┼×tefan Nicolin, gl.bg(r) Gheorghe Vaduva, col.

Vasile Moldovan, lt.col.. Liviu Visan, lt.col. Lica Pavel, cpt.lt. Ananie Gagniuc, cpt. Ovidiu Purdea Somes, mr.ing. Vasile Preda, mr. Sergiu Vitalian Vaida, Vasile Larco, Mihai Molesag si nu in ultimul rand marele caricaturist sibian, Rudi Schmuckle, precum si creatorii de epigrama de la Cenaclul Umoristilor "Nicolaus Olahus" din Sibiu, printre care amintim pe N. Mihu, N. Munteanu, N.Margineanu, Cornel Rodean, Aurel Domide si altii care au adus in fiecare editie contributii substantiale in afirmarea acestui festival intr-o manifestare cultural-artistica de anvergura nationala.

- Ce ne puteti spune despre participantii ce se vor intrece la Cercul Militar Sibiu ?

- Din cauza crizei financiar-economice in care ne gasim, pana in prezent, la sectiunea interpretare, si-au anuntat participarea urmatoarele institutii: 14 cercuri militare, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" , Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si cele 3 colegii militare liceale: "Dimitrie Cantemir" Breaza, "Mihai Viteazul" Alba Iulia si "┼×tefan cel Mare" Campulung Moldovenesc si ┼×coala de Maistri si Subofiteri a Fortelor Aeriene. La sectiunea creatie sunt ceva mai multi concurenti, ca urmare a lansarii invitatiei si catre toate cenaclurile cunoscute, de epigrama si literare din viata civila. in acest context se remarca si participarea Cenaclului Umoristilor Sibieni "Nicolaus Olahus ", care au aniversat 35 de ani de activitate neantrerupta, oferind sibienilor epigrame pentru toate gusturile.

- Care sunt sectiunile si genurile artistico-umoristice abordate ?

- Festivalul are si in acest an cele doua sectiuni traditionale: Creatie: proza umoristica, epigrama , caricatura, videoclip umoristic si fotografie umoristica si Interpretare: monolog, duet si grupuri satirice, reprezentand Colegiile militare liceale, Academiile categoriilor de forte si Cercurile Militare din Armata Romana.

Juriul, din care fac parte personalitati ale vietii cultural-artistice, militare si civile, nationale si locale va acorda castigatorilor din acest an premii si trofee pe categorii de participare si marele trofeu al Festivalului.

Initiata si desfasurata la Cercul Militar Sibiu, la care s-au mai implicat, anul acesta, Comandamentul Logistic intrunit, Sectia Traditii si Cultura Militara din Statul Major General si Cercul Militar Brasov.

Programul de desfasurare:

Marti, 8 iulie, orele 10 - 11 - Vernisajul Expozitiei de Fotografie Umoristica si Grafica Satirica; orele 16.30 -19.30- Gala 1 de concurs - colegiile militare liceale si academiile categoriilor de forte. Miercuri, 9 iulie, orele16.30 - 20.30: Gala 2 de concurs - Cercurile Militare. Joi,10 iulie: orele 18.30 -20.30 - Gala laureatilor. (V.N., D.C.)


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 iunie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 04 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter