SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInedit. Tiganii din Merghindeal au devenit fermieri

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »


In chiar satul din centrul geografic al tarii, Merghindeal, mai bine de 20 de familii de romi contrazic impresia generala despre etnia din care fac parte. In fiecare dimineata, barbatii cu palarii largi isi pornesc tractoarele si pleaca grabiti inspre camp sa-si ingrijeasca zecile de hectare de pamant.Victor Caldarar are 30 de ani. Impreuna cu sotia sa lucreaza vreo 13 hectare de pamant, creste opt vite, multi porci si peste 100 de oi. Desi are tractor, nu a renuntat nici la cai. Patru la numar.

`Eu si sotia lucram, dar suntem trei frati si ne ajutam impreuna. Altceva ce sa facem? Zi si dumneata?`, intreaba retoric Victor, strangand tare in palme coada unei furci. Isi asteapta in poarta cumnatul, care merge sa ierbicideze cateva hectare de porumb. Stau in aceeasi zona a satului de la marginea judetului Sibiu, aproape de intalnirea cu judetul Brasov. Laolalta sunt mai bine de 20 de familii ce lucreaza an de an pamantul. Si cam tot la a doua casa gasesti si cate un tractor.Pamant de la romaniNu au ei in proprietate tot pamantul. Au luat si in arenda de la batranii din sat care nu isi mai pot munci mostenirea. `Eu am numai trei hectare in proprietate. Restul, l-am luat de la oamenii din sat. Mi-au dat pamantul sa il lucrez, iar eu le dau miei, cas, le aduc lemne pentru la iarna. Din-astea`, povesteste cumnatul lui Victor Caldarar, suit in tractor. El lucreaza, in total, 25 de hectare de pamant. Porumb, lucerna... Grau nu, ca a avut anul trecut si acum nu mai are ce face cu el.

Au cumparat pe rand utilajele necesare. Tractoare, pluguri, semanatori. `Bagam bani, dar nu stim cum scoatem, ca n-am facut o socoteala. Am vinde, dar nu avem unde in afara de targ. Mergem pe sate, mergem in targuri, mai vindem vitei, miei si cas. Dar prea putin`, spune Nicolae, unul din fratii lui Victor Caldarar.

Samsarii, cam singurii clienti

Romii din Merghindeal, asemenea celorlalti cativa fermieri din zona au aceleasi probleme in agricultura: n-au cui vinde ceea ce produc. `In sat nu este laptarie. Mai venea, anul trecut, un procesator de la Fagaras de ne lua laptele la 60 de bani pe litru. Dar a dat faliment, noi am ramas cu paguba`. Stransi tot mai multi in la discutii, romii din Merghindeal cer subventii pentru motorina, protejarea productiei lor si inlesnirea accesului pe o piata de desfacere. `Sa nu mai fim nevoiti sa vindem tot la negru, pentru ca aici e plin numai de samsari. Aia vin si mai cumpara ceea ce producem. La preturi mici, ca nu avem ce face`.

Situatie inedita

Exemplul romilor din Merghindeal a mai fost preluat si de cateva familii din Cincu, sat aflat la sapte kilometri. In rest, reprezentantii romilor nu mai cunosc astfel de situatii, afirma cei de la Romani Criss. `Este o situatie inedita. Trebuie amintit, insa, ca mare parte din romi au lucrat in fostele CAP-uri care, odata desfiintate, i-au lasat pe dinafara. Din nefericire, nu exista initiative din partea institutiilor statului de a le oferi diferite facilitati`, spune Adrian Vasilescu, secretarul executiv al Romanii Criss.

La Merghindeal, de la an la an, romii din sat cumpara tot mai mult pamant si tot mai multe case. `Suntem in relatii bune cu ei. Sunt printre putinii oameni care mai lucreaza pamantul la noi in sat. Se implica si in comunitate, au si consilieri locali`, povestesc oamenii din sat. Consilierul pentru problemele romilor de pe langa Institutia Prefectului Sibiu, Iulian Preda, vede in activitatea romilor din Merghindeal rezultatul `legarii de glie` promovata de fostul regim comunist. `In trecut, romii nomazi mai faceau negustorie cu cai, cresteau animale. Prin anii '60 au fost obligati sa se stabileasca in cate o localitate. Astfel, unii care s-au nascut in caruta s-au vazut nevoiti sa isi gaseasca o activitate stabila. Alta explicatie nu am`, spune Preda.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 02 iulie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter