SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInOvatii la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Cea de-a XVI-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 28 mai – 7 iunie si va avea tema „InOvatii ", venind in intampinarea initiativei Comisiei Europene, care a declarat anul 2009 „Anul creativitatii si inovatiei ". FITS, cel mai important festival anual de teatru si de artele spectacolului din Romania si al treilea ca amploare si importanta din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanti din 70 de tari si prezinta 350 de evenimente ce se desfasoara in 40 de spatii de joc, asteptand 60 000 de spectatori zilnic. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori romani si straini, critici, operatori din turismul cultural local si regional, operatori culturali straini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locala, regionala si internationala se intalnesc la Sibiu pentru a sarbatori, pe parcursul a 11 zile, creatia si creativitatea artistica in cadrul unui eveniment cultural care urmareste promovarea reperelor valorice valabile la nivel international.

Oferta culturala a acestei editii este deosebit de bogata si variata, cuprinzand de la productii reprezentative ale marilor teatre romanesti, productii internationale importante, spectacole de strada in orasul vechi si in cetatile si bisericile fortificate medievale din imprejurimile Sibiului, spectacole de teatru – dans (flamenco, dans contemporan), spectacolele de lumini, de muzica, pantomima, pana la conferinte, dezbateri, expozitii de fotografie, pictura si ateliere, care au loc atat in spatii conventionale, cat mai ales in spatii neconventionale.

In premiera, Teatrul National „Radu Stanca ", Theatre D'Esch-Sur-Alzette si Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumünster prezinta la Sibiu productia „Metamorfoze " dupa Ovidiu, regia Silviu Purcarete, un mega-spectacol realizat la Luxemburg, in anul 2007, pentru programul Sibiu si Luxemburg si Marea Regiune – Capitale Culturale Europene. Cu „Metamorfoze ", Purcarete reuseste sa patrunda adanc in miezul poemelor lui Ovidiu si sa surprinda esenta lor, creand o experienta senzoriala completa, un spectacol tulburator si memorabil, care va fi prezentat publicului din Romania cu o distributie noua in 28 si 29 mai. Alte doua creatii impresionante marca Silviu Purcarete vor fi prezentate in 30 mai si 6 iunie: „Faust " dupa J. W. Goethe (Teatrul National „Radu Stanca " Sibiu, 2007) si „Uriasii muntilor " de Luigi Pirandello (Teatrul National „Vasile Alecsandri " Iasi, 2009).

Aceasta editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu ii gazduieste pe unii dintre cei mai importanti si apreciati regizori de teatru pe scena internationala, oferind publicului din Romania spectacole exceptionale, care au la baza texte clasice. Eimuntas Nekrosius prezinta „Livada de visini " de Anton Cehov (International Stanislavsky Foundation, Rusia, si Theatre „Meno Fortas ", Lituania), un spectacol-eveniment pe scena teatrului rus, in care actorii joaca magistral, creand o atmosfera plina de tandrete, iubire, dezamagire si bucurie. Andriy Zholdak propune o montare avangardista cu „Woyzeck " de Georg Büchner (Agency Culture-Europe, Ucraina), iar Antonio Latella face un „Studiu asupra Medeei " dupa Euripide (Teatro Stabile dell’Umbria, Italia).

Spectacolele de teatru-dans ocupa si in acest an un loc important in programul Festivalului de la Sibiu. Polish Dance Theatre (Polonia) prezinta spectacolul „Carpe Diem ", coregrafia Ewa Wycichowska, care ne invita sa simtim lucrurile cu toata fiinta noastra si sa asimilam culorile, gusturile, sunetele, miscarile intr-un moment suspendat intre trecut si viitor. Compañia Flamenca Adrian Sanchez (Spania) prezinta 12 tipuri de flamenco intr-un singur spectacol care debordeaza de energie si armonie: „Taracea ". The Suzanne Dellal Centre (Israel) propune in spectacolul „Monger ", coregrafia Barak Marshall, un limbaj teatral corporal precis, care include motive etnice contemporane, iar Nadine Bommer Dance Company (Israel), un dans umoristic inspirat de animatie in „Manimation ", coregrafia Nadine Bommer.

Spectacole de strada impresionante, de instalatii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatand aerul, apa sau focul, vor anima din nou centrul istoric al orasului. Compania franceza Korbo prezinta o „Parada elefantesca " de lumini, Treteaux du Coeur Volant (Franta) ne aduc miracolul tehnologiei care creeaza viata in spectacolul „Coconi ", Teatro do Mar (Portugalia) da viata mitului lui Faust in spectacolul „Daimonion ", care imbina teatrul, dansul si circul, Cal Y Canto Teatro (Spania) creeaza o panorama onirica de animale fantastice care roiesc deasupra publicului in „A-Ta-Ka! ", iar Compania Malabar (Franta) ne propune doua calatorii fantastice cu „L’Odyssée des Saltimbanques " si „Le Voyage des Aquarêves ".

in ceea ce priveste muzica, Festivalul International de Teatru de la Sibiu pregateste doua momente speciale de fado, muzica traditionala portugheza, cu grupul Fado Português (Portugalia) si Stockholm Lisboa Project (Portugalia/Suedia), un proiect care isi propune sa creeze punti muzicale intre nord si sud, abordand atat muzica portugheza, cat si scandinava. De asemenea, grupul mexicano-american Tito & Tarantula, celebru pentru hituri precum „After Dark ", „Back to the House that Love Built ", „Strange Face of Love " sau „Angry Cockroaches ", va concerta pentru prima data in Romania, in cadrul Festivalului de la Sibiu.

Pe toata perioada festivalului vor avea loc expozitii, lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte, care vor aduce la masa de discutii personalitati ale lumii culturale nationale si internationale, precum Jonathan Mills, Theodor Paleologu, Horia Roman Patapievici, George Banu, Andriy Zholdak, Mike Phillips, Saviana Stanescu, Emile Lansman sau Mircea Dinescu. Cea de-a XII-a editie a Bursei de Spectacole se va desfasura in perioada 3 – 6 iunie.
 .

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul National „Radu Stanca " Sibiu, Primaria Sibiu si Consiliul Local Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Universitatii „Lucian Blaga " Sibiu si Consiliului Judetean Sibiu. Un eveniment produs de Fundatia „Democratie prin Cultura ". Coproducatori: Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune.

 
Sursa:
Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 06 mai 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter