SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Integrarea clasei pregatitoare in scoala este o oportunitate"

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Echilibrul este fundamental, mai ales in perioadele de transformari majore, profunde, dictate de ordini sociale noi, de reforme care isi inghit, uneori, "pe nemestecate" propria devenire, intr-o prea ambitioasa cadenta cu iz occidental.

in "plin avant transformator", toate domeniile vietii de zi cu zi sunt afectate, dar, din pacate, structural, cu efecte pe termen lung, invatamantul sufera cel mai mult.

Instabilitatea a devenit... o constanta in acest sector de activitate: legislatia se modifica "pe ici, pe colo", aproape an de an, evaluarile nu au consistenta necesara, diferentele intre invatamantul din urban si cel din mediul rural se accentueaza, mai ales in cazul dotarilor, dar si in ceea ce priveste incadrarile cu dascali calificati... inclusiv fluctuatia de cadre didactice...

Şi, intai de toate: varsta primei scolarizari este... in ceata...

Sunt multe probleme carora oamenii `colii, impreuna cu elevii, cu parintii, cu toti factorii implicati trebuie sa le gaseasca rezolvarea. Indiscutabil, copiii de astazi calca, efectiv, prezentul in picioare, avanseaza intelectual incredibil, mai ales in latura tehnica, au un extraordinar ritm de acomodare la nou, descifreaza rapid trasee, circuite, puncteaza surprinzator esentialul.

Computerul si toate facilitatile legate de tehnologia IT sunt nu numai la indemana... prescolarilor, dar au devenit unelte aproape indispensabile in activitatile dirijate de invatare, de comparare, de socializare, de autocunoastere.

Cu atat mai stringenta este necesitatea solutionarii unei probleme care credeam ca ar trebui sa-si gaseasca rezolvarea intr-o legislatie corespunzatoare, Statul fiind cel care trebuie sa impuna reguli si norme general valabile: clasa pregatitoare.

Delia-Cristina Petrovai, psiholog din generatia tanara, cu preocupari speciale pentru varsta prescolara si scolara cu atributii in domeniu, la nivelul municipiului Sibiu (urmareste evolutia catorva sute de copii din gradinitele si scolile sibiene), a avut amabilitatea sa ne prezinte cateva puncte de vedere privind problematica in discutie.* intre gradinita si scoala...- Pe ce considerati ca se fundamenteaza refuzul unor parinti de a-si inscrie copilul in clasa pregatitoare?

- Faptul ca multi parinti refuza sa-si inscrie copilul in clasa pregatitoare tine mai mult de ratiuni de ordin practic si mai putin de cele educationale.

Cand ambii parinti lucreaza, se intreaba ce vor face cu copilul la ora 12, daca nu au bunici sau bani pentru bona.

La gradinita stateau si pana la ora 18 si dormeau dupa-amiaza, un lucru important pentru varsta lor. in schimb, la scoala, in cel mai bun caz, exista "after school", dar nu peste tot...

La "after school", copiii nu au posibilitatea sa se odihneasca, solicitarea fiind destul de mare.

- Poate si problemele de ordin financiar...

- Argumentul financiar nu este de neglijat, diferenta dintre costurile intr-o gradinita cu program prelungit si sistemul "after school" fiind una substantiala.

- Organizarea clasei pregatitoare in cadrul scolii ii solicita exagerat pe copii?

- Consider ca nu, avand in vedere ca micutii sunt pregatiti emotional pentru aceasta schimbare, iar activitatile desfasurate - sport, desen, muzica, religie, limbi straine, lucru manual etc. - inscriindu-se printre preocuparile preferate ale copiilor de 6 ani.

Din experienta profesionala, afirm ca sunt mult mai motivati decat credem si chiar incantati de noul lor statut de scolar.* Familiarizarea cu scoala

- Din cate stiu, v-ati procupat intens de problematica in chestiune.

- in anul scolar 2011-2012, am fost delegata sa fac evaluarile psihosomatice si am constatat ca un numar mare de copii de la gradinitele la care am facut evaluarile si-au exprimat dorinta de a merge la scoala. Unii motivau ca nu le mai place la gradinita, pentru ca trebuie sa doarma la amiaza, altii voiau sa invete mai mult, plictisiti, se pare, de jocurile din programul gradinitei... Am avut surpriza sa constat ca un astfel de prichindel stia cine-i Pitagora si auzise de... teorema celor trei perpendiculare!...

Recent, am participat la o sedinta de consiliere de grup, la clasa pregatitoare, la Sectia Germana de la Şcoala 18 si am vazut ca prescolarii s-au acomodat, s-au integrat in scoala si sunt multumiti de ceea ce au la dispozitie si de ce beneficiaza in scoala.

- Şi totusi, destui parinti manifesta retineri cand vine timpul inscrierii sau al optiunii - la scoala, sau la gradinita...

- Unii parinti au fost, si mai sunt destui, derutati de modificarile succesive aparute in legislatie si de faptul ca nu stiau exact ce se va petrece cu copiii lor... Unii parinti si-au adus copiii la evaluari din dorinta de a-i inscrie in clasa pregatitoare, chiar daca micutii nu erau pregatiti din punct de vedere psihosomatic pentru a face acest pas. Este bine de stiut ca unul dintre rolurile foarte importante ale gradinitei este tocmai acela de a face trecerea, armonios, de la mediul familial, la cel institutionalizat, astfel incat copilul sa nu sufere o trauma atunci cand va fi in clasa intai si va fi nevoit sa se adapteze unui program strict si cu alte rigori.

Se poate spune, deci, ca in clasa pregatitoare se face familiarizarea cu scoala.

- Daca ar fi sa punctam cateva dintre diferentele dintre copiii de ieri si cei de astazi...

- Oh, sunt atat de multe!...

Timpul trece astazi, parca mai repede decat ieri...

Copiii de ieri, la 2-3 ani, stiau cel putin 10 poezioare, cei de azi sunt pasionati mai mult de jocurile pe calculator.

Cei de ieri se imbracau cu hainute alese de parinti, cei de azi sunt propriii lor stilisti... Nu au incredere decat in propriile lor gusturi, atunci cand merg la cumparaturi cu parintii.

Copiii de ieri mancau ce se gatea pentru toata familia, cei de azi le spun parintilor, din timp, ce ar vrea sa manance la micul dejun, la pranz sau la cina.

Şi, ar mai fi de semnalat o deosebire, cred eu foarte importanta: copiii de ieri isi luau bomboane, prajiturele, rechizite scolare din banii castigati la sarbatori. Cei de azi isi pun banii castigati la astfel de evenimente in pusculita, cu gandul ca intr-o zi isi vor lua un lucru de valoare...

- Pentru prescolari, schimbarea statutului este, fara indoiala, o problema cu dificultati si neprevazut. Ce rol au parintii in etapa respectiva?

- Desigur, odata cu integrarea copilului in scoala, se poate instala si o perioada de criza, determinata, cum spuneati, de schimbarea statutului, de un rol social nou.

Criza respectiva aduce si schimbari in sfera emotionala. Pentru a-i ajuta sa treaca peste incercarile inerente varstei, parintii trebuie sa le incurajeze si cele mai mici reusite.

Sa incurajeze, intr-un cuvant, activismul copilului. Sa-l faca sa creada in propriile forte.

De o mare importanta sunt pregatirea psihica, transmiterea increderii si aprecierea constanta a reusitei.

Trebuie sa i se ofere copilului independenta necesara pentru a capata incredere in sine.

Fiecare copil isi are ritmul propriu de dezvoltare si de intelegere, iar timpul de adaptare difera, de la copil, la copil.* Nu te poti pregati pentru scoala, decat la scoala- Se poate vorbi, in context, de un anume refuz de acomodare in ceea ce priveste integrarea in clasa pregatitoare?

- in plan general, nu cred. Nu trebuie uitat ca, la varsta de 6 ani, copiii sunt suficient de bine dezvoltati emotional, cat sa poata face fata cerintelor noi.

Şi, de altfel, nu te poti pregati pentru scoala decat... la scoala!

Sunt convinsa ca aceasta clasa pregatitoare trebuie sa fie la scoala! Copiii se invata cu pauzele, cu sunetele clopotelului, cu cerintele unor discipline, cu un alt tip de mobilier, un univers infinit mai bogat decat cel de la gradinita. Chiar se simt "mari"! in plus, parintii nu trebuie sa mai plateasca pentru limbile moderne, pentru orele de arta plastica, dans, muzica etc., cum se proceda la gradinita. in plus, exista scoli cu program SDS (Şcoala dupa Şcoala, n.n.), care le ofera copiilor o masa calda, ajutor specializat si o atenta supraveghere.

Personal, cred ca integrarea clasei pregatitoare in scoala este o oportunitate pentru ca astfel poate fi posibila realizarea obiectivului de adaptare a copilului la conditia de scolar, intr-o maniera neinvaziva. Copilul poate astfel constata, in liniste, ca scoala nu este un "bau-bau", cum i-au prezentat-o unii adulti sau frati mai mari.
de Viorel Andriescu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 22 februarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter