SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInterdictie la divort!

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Camera impacarii", "temnita impacarii", "camera divortului" - acestea sunt trei dintre denumirile ce se regasesc in legendele sibiene atunci cand vine vorba de bisericile - fortificate din zona. in spatele acestor denumiri se ascund legende pe cat de interesante, pe cat de bune de urmat daca e sa ne luam dupa statistica divorturilor din ultimii ani.

in multe dintre bisericile-fortificate ale sasilor existau odinioara, pare-se, "temnite ale impacarii", adica incaperi special amenajate in care erau inchise cuplurile care vroiau sa divorteze.

in doi, cu o lingura si o farfurie

La biserica se cununau oamenii si tot la biserica se si desparteau, odinioara. in consecinta, cuplurile de sasi care vroiau sa puna punct mariajului mergeau la preot si isi marturiseau decizia. Raspunsul venea prompt: da, divortul lor va fi ingaduit dupa ce se va trece peste incercarile din temnita impacarii.

Trei zile si trei nopti erau inchisi cei doi soti in temnita impacarii din satul lor, doar -doar isi vor schimba gandul negru. Dar ce avea deosebit aceasta temnita? Mai nimic, doar ca aici totul se gasea intr-un singur exemplar: un pat, o masa, o lingura si o farfurie. Asta primeau cei doi soti pe parcursul celor trei zile si asta trebuiau sa imparta, asa ca mancarea trebuia mancata cu aceeasi lingura, la aceeasi masa, iar in pat se dormea tot impreuna. Şi cum nici tipenie de om nu avea voie sa calce in temnita impacarii celor doi, era limpede ca vorbele se legau intre sotii certati. Altfel spus, toate problemele nerezolvate se puteau rezolva acum. Şi asa se intampla cu cele mai multe familii de sasi, asa ca dupa trei zile si trei nopti petrecute in temnita impacarii mai toti ieseau si spuneau ca vor ca familia sa fie familie si in continuare.

Cei incapatanati in ale divortului erau nevoiti sa treaca inca un test. Tot in camera impacarii! Daca dupa trei zile petrecute in camera divortului din satul lor, oamenii nu se declarau impacati, atunci erau dusi la Biertan, in fata episcopului. Hotararea acestuia era simpla: sotii vor petrece inca 6 zile in temnita impacarii de acolo! Şi dupa 9 zile in care aceeasi lingura, aceeasi farfurie, aceeasi masa si acelasi pat au fost impartite vrand-nevrand, nu era de mirare ca si cei mai incapatanati isi vedeau spulberata hotararea de a divorta. Asa se face ca legendele locului spun ca, in anii cat au existat aceste temnite, abia s-au numarat vreo doua-trei divorturi in randul sasilor din zona Sibiului.

Cum se pronunta divortul? La biserica, duminica, in fata comunitatii.

Legende din cetate

Astfel de legende se povestesc in cetatile din Slimnic si Biertan. La Slimnic, temnita impacarii a disparut demult, ca doar din cetatea falnica de altadata au mai ramas doar cateva ziduri in ruina si doua turnuri. Se pare ca cea mai veche parte a constructiei dateaza din secolul al XIV-lea, in timp cetatea fiind marita, iar zidurile inaltate si intarite cu metereze si guri pentru aruncarea pacurii incinse. Atacurile armate din secolele XVI-XVIII, precum si cedarea unor ziduri si turnuri au transformat falnica cetate de altadata intr-o ruina, dar daca ajungeti aici, nu veti regreta popasul de o ora: arcadele unei bazilici gotice, turnul clopotnita in care se gaseste trei clopote si povestile despre "capela tuturor sfintilor ", pomenita in analele parohiei evanghelice si datata la 1342 - fac toate parte din farmecul locului.

in Biertan, peisajul se schimba complet: cetatea de secol XIV-XV se inalta falnica deasupra satului. E monument istoric aflat in patrimoniul UNESCO si dispune de un patrimoniu deosebit de valoros, de la altarul poliptic, strane, covoare anatoliene, la lapidar si baldachin. Altarul, unul dintre cele mai mari altare poliptice din Transilvania, a fost construit de mesteri din Nurenberg si Viena la sfarsitul secolului al XV-lea- inceputul secolului al XVI-lea; amvonul a fost cioplit dintr-o singura bucata de piatra, iar usa sacristiei a fost construita in 1515 de catre Johannes Reichmut, cel care a avut ingenioasa idee a realizarii unui sistem de inchidere cu 19 puncte; iar ingeniozitatea sa a fost recunoscuta patru secole mai tarziu, cand usa a fost premiata la Expozitia Mondiala de la Paris din 1910. Şi daca tot ajungeti la Biertan, nu uitati de temnita impacarii, mai ales ca in cetate exista o recreare a ei.
de Maria Spatariu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 16 august 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter