SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInterviu Constantin Gorun: `Principala noutate a anului 2012 este clasa pregatitoare`

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »


Anul acesta sunteti obligati prin lege sa va dati copiii la scoala cu un an mai repede, la clasa pregatitoare. Inspectorul scolar general al judetului, Constantin Gorun, va spune cat va costa, care sunt scolile cu clase pregatitoare dar si cate gradinite se inaugureaza anul acesta in Sibiu.

Reporter: Ne-am invatat ca in invatamant fiecare an sa aduca cel putin o modificare importanta. Care este principala noutate a anului 2012?

Constantin Gorun: In acest an principala noutate este data de clasa pregatitoare, pentru copiii cu varsta de sase sau sapte ani. Aceasta clasa pregatitoare va functiona in cadrul scolilor si apartine invatamantului obligatoriu.

Rep.: Inca de cand s-a pus problema implementarii acestei clase pregatitoare au aparut discutii ca nu toate scolile au spatii si dascali. Care este situatia in scolile sibiene?

C. G.: In acest moment nu se pune problema de cadre didactice, avand in vedere faptul ca majoritatea educatoarelor au o specializare dubla: educatoare si invatatoare. Si atunci ele pot prelua fara niciun fel de problema clasele pregatitoare, la toate scolile generale. Cat priveste problema spatiilor, noi am facut o simulare in acest sens si acolo unde eventual pot sa apara probleme se va trece la schimbul doi.

Rep.: Aveti o estimare, cati copii in judetul nostru ar urma sa intre in clasa minus unu?

C. G.: Avem astfel de cifre statistice dar nu le tin minte. Cert este ca stim exact cati copii ar urma sa fie inscrisi, in special multimita claselor pregatitoare care practic exista si acum, dar in cadrul gradinitei. In perioada aceasta asteptam de la Bucuresti metodologia si calendarul de inscriere al elevilor.

Rep.: Nu va este teama ca vor aparea problemele cunoscute de la incrierea elevilor in clasa I?

C. G.: Cu prioritate vor fi inscrisi copiii din zona arondata scolii respective. Desigur, avem in Sibiu anumite scoli generale unde exista invatamantul in limba germana si care sunt ceva mai cautate, iar acestea pot prelua elevi si din alte zone decat cele arondate. Daca raman locuri libere bineinteles.

Rep.: Din punct de vedere al familiilor cu copii mici, cele vizate concret de aceasta clasa, ce imbunatatiri aduce proiectul? Cum sunt ajutati copiii?

C. G.: Clasa pregatitoare practic face o legatura intre jocurile predominante de la gradinita si actul de predare – invatare de la scoala. Adica este o clasa trecatoare unde copiii se si joaca, si invata. Pana acum totusi elevii care mergeau de gradinita in clasa I, pentru ei era un joc. Treceau de la acele jocuri direct in banca, unde trebuie sa stea cuminti, sa asculte de doamna invatatoare, sigur ca era ceva nou si acum le va fi putin mai usor. In acest sens se asteapta tot in aceasta perioada si planul de invatamant.

Investitii in educatie

Rep.: Unde se vor investi bani anul acesta in invatamantul sibian?

C. G.: Investitiile majore in invatamant, si ma refer aici mai ales la gradinite si scoli noi, se realizeaza cu bani comunitari, deja contractati. Avem planificate investitii importante, spre exemplu, la scoala cu clasele I – VIII din Seica Mare, la scoala Poplaca, la Tarnava, scoala cu clasele I – VIII din Brateiu, Malancrav, Laslea, la Apoldu De Sus - Miercurea Sibiului si la Bradeni. Acestea sunt investitii care presupun construirea de noi scoli. La nivelul gradinitelor avem zece gradinite care se vor realiza in tot judetul Sibiu: Bazna, Turnu Rosu, Racovita, Poiana Sibiului si in municipiul Sibiu. Avem una in zona Broscarie, la Trans Agape, in Piata Cluj, zona Resita Viitorului si una in Turnusor. Toate sunt cu program prelungit pentru ca aceasta este tendinta, ca parintii sa isi lase copiii la scoala pana la ora 16:00.

Rep.: Cam de cand ar urma aceste gradinite din Sibiu sa funtioneze?

C. G.: Eu cred ca incepand cu noul an scolar, din 2012 – 2013, gradinitele vor intra in sistemul de invatamant al judetului.

Rep.: Asa repede? Sigur nu apar probleme cu finantarea lor, intarzieri?

C. G.: Nu cred ca vor fi probleme pentru ca banii exista, investitiile sunt in derulare, deci speram ca lucrarile sa mearga cat mai repede.

Rep.: Sunteti constient ca sunteti primul reprezentant al unei institutii publice care spune ca avem bani, lucrurile evolueaza, totu-i bine!?

C. G.: Eu stiu ca sunt bani europeni si aici nu se pune problema de intarzieri odata ce licitatia a fost castigata si au inceput lucrarile. Cat priveste celelalte investitii pe care le avem in derulare, apropo de primul reprezentant al unei institutii publice, asteptam sa ne soseasca banii. Ma refer aici la gradinita din Strand si corpul de scoala de la Colegiul Pedagogic, care este aproape finalizat. In schimb, bani pentru reabilitari si modernizari de unitati, s-au primit inclusiv in luna decembrie.

Elvii vor fi evaluati mai des

`Conform Legii Educatiei Nationale vom avea mai multe evaluari periodice ale elevilor. De ce? Pentru ca ajungeau elevi in clasa a IX-a si nu stiu sa scrie sau sa citeasca. Atunci pe cine sa dam vina? Pe descalii pe care i-a avut pana atunci? Este foarte greu de realizat acest lucru! De aceea s-au stabilit mai multe evaluari periodice: dupa clasa pregatiroare, dupa clasa a II-a, dupa clasa a IV-a. Se vor administra niste teste care nu vor avea rolul de a ierarhiza elevii. Vor avea rolul de a vedea unde ne situam cu dobandirea cunostiintelor`, Constantin Gorun, inspectorul scolar general al judetului.
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 17 ianuarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter