SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInterviu: Corneliu Bucur spera sa recupereze palatul ASTRA

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Sibiul ar putea avea, din acest an, un observator astronomic si ar putea fi unul dintre orasele cu o Asociatie a Creatorilor cu Dizabilitati care sa permita afilierea creatorilor de oriunde din lume, iar distanta Sibiu-Rasinari ar putea fi traversata de o locomotiva cu abur. Care este punctul comun dintre aceste deziderate si Complexul National Muzeal " Astra "? Aflati imediat.

Reporter: Domnule Corneliu Bucur, in doar cateva zile de la inceperea acestui an, Muzeul National " Astra " a venit cu o multime de proiecte noi. inainte de a discuta pe larg despre cateva dintre ele, as vrea sa va intreb mai intai, de unde acest elan?
Corneliu Bucur: in conditiile in care deja, suntem in priza directa cu toata informatia nationala si internationala despre criza financiara cu reverberatii si consecinte adanci in economie, cu aceasta prognoza vizavi de dificultatea de a face rost de bani, intrucat resursa bugetara se diminueaza drastic, a devenit un element de responsabilitate elementara a managerilor, indiferent din ce domeniu, de a pregati, proiectul anului 2009. Pentru aceasta am considerat ziua de 5 ianuarie, cand am inceput anul, efectiv ca activitate, startul in directia angajarii intregului personal al istitutiei la intreaga capacitate de proiectare si de actionare pentru a gasi toate modalitatile posibile in directia, mai intai, a salvarii institutiei de inanitie financiara si in al doilea rand, de a ne racorda la marile comandamente ale anului 2009 si ale anilor care vin in ceea ce priveste cea mai dramatica situatie pentru romanii de pretutindeni: aceea a amenintarii pierderii identitatii nationale. Nu mi-am acordat niciun moment de respiro intre anul trecut, care a fost epiuzant, si anul acesta si am incercat sa imi conving colegii ca este nevoie, din prima zi, de maxime eforturi.

Rep.: Unul dintre proiecte se refera la constituirea " Asociatiei Nationale a Creatorilor cu Dizabilitati ", cu sediul la Sibiu, singura de acest gen din tara, realizata in colaborare cu un muzeu. Care sunt noutatile in cadrul acestui proiect, in ce etapa se afla?
C.B.: Eu sunt un adversar puternic si combatant al tuturor formelor de discriminare, lucru pe care il aplic atat in relatiile mele cu puterea, cu conducatorii vietii administrative. Consider ca, indiferent daca esti o persoana intrutotul valida sau cu dizabilitati, daca Dumnezeu ti-a dat flacara acelui talent exceptional al creatiei artistice in numele traditiei, atunci, cu atat mai mult cu cat ai un mic handicap, noi suntem datori sa eliminam aceasta discrepanta. Am creat, in interiorul " Asociatiei Creatorilor Populari " din Romania, un compartiment pentru persoanele cu dizabilitati. Am cerut sa se trimia invitatii in toata tara, la toate centrele de promovare si valorificare a creatiei traditionale. Pe baza corespondentei individuale si a acordului individual al fiecarei persoane, le vom prelua adeziuena la organizatia noastra, dupa care, le vom pune la dispozitie, in interiorul institutiei, spatii comerciale pentru a-si vinde produsele, fara sa le cerem chirie. Am conceput, de pe acum, ideea unor expozitii itinerante in tara si in afara tarii, primul obiectiv fiind acela de a expunne la Bruxelles si la Strasbourg, la structurile Uniunii Europene. Apoi, avem ca obiectiv realizarea albumului acestei sectii al Asociatiei generale, cu un site, pentru a putea fi accesati. Şi, nu in ultima instanta, stimulentul de care ei au nevoie din punct de vedere moral si psihic, pentru a-i determina sa se considere intru totul egali celor care realizeaza aceleasi valori in conditiile deplinatatii capacitatilor fizice.

Rep.: Cum credeti ca va fi primit acest proiect de opinia publica?
C.B.: Nu contez pe un entuziasm de nedescris, dar am convingerea ca, in fata realizarilor, lumea se va convinge ca acest model din occident, si incep cu Olanda, continuu cu Norvegia, Suedia, Danemarca si sfarsesc prin a spune alte tari occidentale, au un tratament pentru persoanele cu dizabilitati care este un model superlativ pentru noi. Consider ca a ne integra in Uniunea Europeana inseamna sa preluam asemenea modele si sa le cultivam.

Rep.: Un alt proiect, foarte important pentru orasul Sibiu si pentru muzeul dumneavoastra, anuntat tot pentru acest an al crizei, este construirea observatorului astronomic. De unde v-a venit ideea unei asemenea investitii?
C.B.: Exista doua intamplari care au stat la baza luarii acestei decizii. in primul rand, proiectul nostru converge cu aniversarea, in acest an, de catre Unesco, a Anului International al Astronomiei. in acelasi timp, am intrat in poseia unei carti ravasitoare pentru mine, publicata la sfarsitul secolului XIX, apartinand unei personalitati avangardiste din domeniul stiintific si care prezinta o culegere despre elementele care definesc astronomia populara. Conjunctia celor doua intamplari, anul de profil si descoperirea acelei carti, a contribuit la descoperirea importantei citirii cerului. Noi calcam in gropi zi de zi, privind numai in varful pantofului, uitand ca suntem dependenti intru totul de universul cosmic si cosmogonia romaneaca. Copiii nostri, ca element identitar, trebuie sa dobandeasca si aceasta, elementara odinioara, cunoastere a citirii boltii ceresti, a configuratiei stelare. Amintiti-va cand sistemele de transport universal erau ambarcatiunile cu panze. Atunci cunoasterea boltei stelare era cel mai important lucru pentru a se descurca in navigatia transoceanelor. Cu atat mai mult, copiii nostrii trebuie sa devina cetateni europeni si universali dobandind cat mai multe cunostiinte despre noi si noi am cuprins aici intregul univers romanesc.

Rep.:La cat se ridica investitia?
C.B.: Pana in 50.000 de euro intr-o prima dotare, ramand ca dupa aceea sa ne orientam, sa vedem ce ar mai trebui facut. Noi nu putem conta pe sprijin prea mare, avand in vedere situatia financiara din acest an de la nicio institutie din Romania. Sunt chiar dscurajat de modul in care se repartizeaza sume pentru Muzeul Astra, inclusiv de catre Forumul Tutelar, dar nici ei nu au mai mult. in aceste conditii, am inceput sa transmitem proiectul nostru spre in afara, operand la nivelul acelor uriase personalitati, chiar din Europa, disponibili oricand sa sprijine o asemenea initiativa.

Rep.: Muzeul Astra a desfasurat, de-a lungul timpului, multe actiuni de cercetare privind civilizatiile mai putin cunoscute sau pe cale de disparitie. Anul trecut a fost vorba despre istroromani, iar anul acesta doriti sa participati la un proiect privind civilizatia armeana din Dumbraveni. Cat de importanta este pastrarea traditiei acestei comunitati?
C.B: As pleca de la urmatorul aforism: " Cand moare un purtator de cultura, format in spiritul traditiei, si care este doar un narator popular, moare o carte ". El nu ajunge sa publice tot ce este in memoria lui. Daca noi nu ii abordam pe oamenii acestia, pierdem o carte prin fiecare deces al unui batran intelept. Dar ce se intampla cand moare o etnie, cand dispar din Romania cetatenii de etnie armeana, la Dumbraveni, care era orasul lor? Au mai ramas 15 locuitori. Şi atunci, in fata unei asemenea drame, noi trebuie sa venim in ajutorul actualilor supravietuitori, dar mai degraba, in ajutorul culturii pe care ei o exprima in numele traditiei de sute de ani. Şi fiindca a aparut acest proiect al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, prin presedintele sau, Dragos Neamu, care a avut initiativa sa aplice pe fonduri din strainatate, obtinand in jur de 75.000 de euro pe acest proiect, ne-am alaturat imediat, prin dorinta noastra de a colabora, avand deja antecedente in cercertarile efectuate la Dumbraveni si chiar o expozitie interesanta pe care noi am facut-o despre civilizatia armeana din Dumbraveni.

Rep.: Care vor fi rezultatele proiectului? Care vor fi efectele?
C.B.: Va fi un proiect interesant, prin faptul ca se recupereaza un monument istoric, catedrala de acolo. in al doilea rand, se va contura un intreg patrimoniu, armenii fiind dispusi sa aduca, pe langa ceea ce exista, multe valori pentru completarea patrimoniului. Se deschide un nou orizont cultural turistic pentru orasul Dumbraveni, nu numai pentru comunitatea armeana de acolo. in acelasi timp, completam harta cultural turistica a Romaniei. Şi ne aducem, inca odata, contributia la ceea ce insemna viata cultural turistica a judetului Sibiu.

Rep: Ce noutati mai aveti despre locomotiva cu abur si cele doua vagoane pe care intentionati sa le folositi pentru traseul Sibiu-Rasinari? Primarul Iohannis a declarat ca nu este impotriva unui asemenea proiect, l-ati contactat deja?
C.B.: Am progresat intre timp. Am primit din partea colegilor de la Suceava, conform promisiunilor, un prospect prin care ei ne recomanda, intrucat au identificat toate utilajele, modalitatea de rezolvare a problemei ecartamentului intre locomotiva pe care ne-o ofera si linia de decovil pe care o are montata linia de tamvai. Acum, in situatia in care doar ieri am primit materialul, voi cere o audienta domnului primar, care se manifesta interesat. in cadrul audientei o sa invit si doi specialisti, in materie de trenuri pe aburi, de la Suceava, ca sa purtam o discutie. Probabil va veni si directorul de la Tursib, in vederea concretizatii proiectului, inclusiv sub plan financiar. Daca elementele tehnice de stare sunt asigurate, pentru a vedea in ce context si cu contributia cui se pot rezolva si problemele financiare. Deci, nu am stat pe loc, am rezolvat problema dosarului tehnic.

Rep.: Pe site-ul muzeului Astra exista un anunt privind organizarea, in vara acestui an, a unui targ de case in stil traditional. Despre ce este vorba, mai exact?
C.B.: Un colaborator al nostru, domnul Dan Dimancescu, a manifestat interes special pentru a-si construi, pe proprietatea imobiliara, o colina inalta de la poalele Bucegilor, in comuna Şimon, ceva reprezentativ pentru zona. Şi ca atare, el a construit replica, la scara 1 pe 1, dupa gospodaria din Magura, aflata in muzeu, datata 1844. A doua semnalizare am primit-o din partea unei doamne din Romania, care vrea sa cumpere o proprietate si sa isi construiasca ceva. Prin urmare, daca existe dorinte in construirea unor case traditionale, iar muzeul nostru are foarte multe astfel de exemple, vom face Targul Caselor pentru orice cetatean sau institutie din Romania doritoare sa aiba proiectul unei case de mare valoare din zona in care el doreste sa isi construiasca. Va fi ce mai original targ de proiecte de case din Romania. Targul va avea loc in perioada verii, unile iulie sau august, pentru ca ni se pare ca este perioada de maxima disponibilitate si mobilitate in procesul turistic si atunci ocazionam,prin cea ce noi vom provoca, ca cu luni de zile inainte, prin proiectia noastra pe internet a ofertei noastre de 150 de monumente, vom ocaziona cunoasterea, dialogul, si circulatia documentului. Durata sa va fi de o luna.

Rep.: Ati primit propunerea de a fi secretar pentru Europa Centrala si de Rasarit in cadrul Organizatiei Mondiale de Cultura Populara si Folclor. Oficializarea va avea loc la sfarsitul lunii aprilie. Cum ati primit propunerea si in ce anume va constra activitatea dumneavoastra in cadrul organizatiei?
C.B.: Eu sunt in corespondenta cu domnul Joachim Holtz, din Austria, care este secretar general pe toata organizatia. Am fost invitat sa particip pentru inscaunarea mea in aceasta functie asupra careia s-a convenit, deja, de catre toti membrii bordului, la Filipine, Manila. Ramane ca, dupa ce primesc ultima corespondenta si invitatia oficiala, sa va pot comunica faptul ca am acceptat. Voi primi responsibilitatea uriasa de a raspude de Europa centrala si de est in cadrul acestui organism mondial.

Rep.: Ce beneficii va aduce Sibiului numirea dumneavoastra in aceasta functie?
C.B.: Nu Sibiului, Romaniei. Prin faptul ca exista o batalie crancena de zeci de ani, dar indeosebi dupa " rotunjirea " Uniunii Europene, a ocupa o functie avangardista si de recunoastere a meritelor personale, intr-un organism mondial. Aceasta propunere mi se face in calitate de manager al Muzeului Astra, a carui activitate este cunoscuta la nivel international.Reprezentantii organizatiei considera ca numirea mea va avea un rol in impulsionarea si imbogatirea formelor de expresie culturala ale organizatiei in sine.

Rep.: Care considerati dumneavoastra ca este cel mai important proiect al Astrei din acest an?
C.B.: Recuperarea palatului Astrei, care sta gol, datorita opozitiei ferme a administratiei Sibiului, de a il restitui celor in drept, de a crea o confuzie infinita fata de faptul ca pe frontispiciul cladirii apar literele Muzeului Asociatiunii. La Sibiu, se intampla aberatia maxima ca o institutie judeteana sa aiba doua palate si o institutie nationala, evacuata in 1950, din palatul pe care il revendica, sa nu aiba sediu. Şi tuturor li se pare normal, inclusiv presedintelui Consiliului Judetean i se pare normal ca institutia nationala sa stea cu aproape 38 de mii de obiecte, incuiate in salile de expozitie ale institutiei muzeului Franz Binder si de a nu se gasi si oferi posibilitatea sa fie studiate, bine conservate, valorificate expozitional si integrate intr-un circuit informational de date stiintifice.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 02 martie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter