SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGInterviu cu Robert Blaj: Ultimii pe tara. La furat

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Platim bani pentru ca masinile polueaza, platim taxa verde pentru ca aparatele electrocasnice vechi polueaza. Platim taxe si dari la bugetul de stat, buget din care banii pentru impaduriri sunt ca si inexistenti. Din fericire, Sibiul sta bine la paduri si rau la hotii de lemn, spune Robert Blaj, directorul Directiei Silvice Sibiu.
Reporter: Exista o vorba la romani, ca "se fura ca-n codru". Cum se fura din padurile sibiene?
Robert Blaj: in 2007, judetul Sibiu a fost ultimul pe tara la furturile de material lemnos. Sau primul pe tara la cele mai mici furturi, daca vreti. Este vorba de anumite zone, de unde populatii mai sarace fura, mai ciupesc cate un lemn. Media de 1,5 metri cubi de material lemnos furat la 100 de hectare da un total nesemnificativ. Desi nici acesta nu ar trebui sa existe.

R.: in mai multe locuri din tara si chiar si in judet, retrocedarile padurilor s-au lasat cu scandaluri. La Sibiu exista efecte negative?
R.B.: Din punctul de vedere al proprietatii, intotdeauna voi sustine ca padurile trebuie retrocedate, indiferent de cine sunt proprietarii - primariile, composesoratele, persoanele fizice. Dar numai daca retrocedarea se face legal si nu in virtutea efervescentei vreunui primar. in Sibiu, retrocedarile nu au avut efecte negative, decat daca nu se accepta ideea ca padurile trebuie gospodarite in sistem unitar.

R.: Au fost ceva dispute la Rasinari, pe aceasta tema a gospodaririi padurilor.
R.B.: Acolo, noii proprietari au vrut sa scoata profit maxim si in scurt timp. Padurile au valoare, dupa cum au si o valoare de mediu, dar asta numai in timp. Dau un exemplu - daca vindem un stejar pentru masa lemnoasa pentru opt milioane de lei vechi, se cheama ca am obtinut niste venituri, dar nu trebuie uitat ca acelui stejar i-au trebuit 150 de ani sa atinga acea dimensiune. Din aceasta cauza avem uneori divergente mari cu anumiti primari care sustin ca acum au nevoie de bani multi, pentru canalizare, pentru apa, pentru drumuri si vor sa scoata banii necesari imediat din paduri.

R.: Esti om daca faci o casa, un copil si plantezi un pom. Planteaza sibienii copaci?
R.B.: Initiativa privata exista, dar este destul de limitata. Noi suntem cei care plantam masiv. De exemplu, in aceasta primavara o sa avem peste doua milioane de puieti, pentru impadurirea a peste 250 hectare de teren. Ca o noutate, am cumparat 98 de hectare de teren de la Copsa Mica, pe care le vom impaduri. Şi vom face completari de puiet si pe dealurile afectate de la Copsa Mica.

R.: Ritmul impaduririlor este suficient de alert pentru a compensa taierile?
R.B.: in judetul Sibiu s-au impadurit toate suprafetele de pe care au fost taiate paduri. Nu o sa vedeti imagini dezolante precum cele din Harghita sau Covasna.

R.: Cat se aloca de la bugetul de stat pentru impaduriri?
R.B.: Nimic, decat pe proiecte fixe, cum ar fi constructia unui drum sau proiecte ce includ terenuri degradate si unde au fost investiti bani publici. in rest, impaduririle masive sunt suportate din bugetul nostru propriu. Nu se intampla asa si in alte state, dar la noi, da.

R.: Ca tot suntem cu ochii sa copiem de la UE. Vor aparea si la noi acele paduri cu copaci alineati?
R.B.: Sper ca nu. Este una din marile greseli ale unor state occidentale si sper ca vom avea in continuare intelepciunea sa pastram padurile amestecate, cu specii valoaroase autohtone si sa nu facem greselile altor tari.

R.: De ce au nevoie padurile din Romania?
R.B.: De o lege clara prin care sa se stipuleze ca gospodarirea padurilor se face in mod unitar numai prin ocoalele silvice si nu prin intermediul altor organisme.

Peste media pe tara

JUDEŢUL Sibiu este acoperit cu paduri pe o suprafata totala de 187.000 de hectare
ACEASTĂ suprafata reprezinta un procent de 34,4% din intinderea judetului. Peste 161.000 de hectare de padure sunt in gospodarirea Directiei Silvice.
PE ŢARĂ, media suprafetelor acoperite de paduri este de 26,7 la suta.
PĂDURILE din Sibiu includ 16 fonduri de vanatoare.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 23 ianuarie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 17 septembrie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter