SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Intre "comunitar " si miserupist

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Trebuie sa incurajam constituirea de servicii voluntare la nivelul comunitatilor locale, trebuie sa generam spiritul de comunitate, sa ne recastigam reflexul de a avea grija nu doar de ceea ce ne apartine direct, ci si de vecinul nostru, de cel pe care-l salutam pe strada, de tot ce inseamna comunitate, manifestand in felul acesta un spirit civic pe care anii trecuti il diminueaza". A spus, ieri premierul Mihai-Razvan Ungureanu, la bilantul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Evident ca a spus mai multe lucruri, dar pe mine citatul asta m-a facut atent. Åžtim, se vorbeste despre ceva, asa, comunitar. Adica oamenii sa se asocieze in tot felul de chestii, iar cand e cazul, sa se mobilizeze si sa faca treaba. Hm. Suna frumos, asa de frumos de zici ca e intr-un film american cu americani neaparat patrioti, ori un film romanesc din perioada comunista, unde "oamenii muncii" "participau activ" , "actionau conform directivelor" , etc. etc. Pentru multi romani, apelul premierului a sunat mai degraba a injuratura. Cum adica "servicii voluntare" ? Aha, adica fara bani. Adica nu ne iese nimic nici asa, nici oficial, nici de-un smen mic, acolo. Deci, pas. "Spirit de comunitate" ? Aha. Comunitate, adica sa ce? Sa-mi pese de orele de liniste? Sa nu tai copacii din fata blocului cand vrea muschiul meu, din respect pentru vecinii iubitori de vegetatie? Sa parchez masina doar pe locul alocat mie? "Spirit civic" . Aici e o enigma neelucidata, cred, de 80% din populatia tarii. Spirit civic inseamna de la a nu arunca chestii pe jos, a nu scrie pe pereti, a nu parca pe trotuar, a nu pune muzica noaptea, la a lua atitudine atunci cand marlanul se exteriorizeaza. Ungureanu a spus bine ce a spus, daca s-ar fi adresat unui public format din germani, britanici ori scandinavi. Nu la noi. Nu romanilor, faimosi pe plan european in materie de miserupism si spirit nu non-, ci anti-comunitar.

Sincer, in cazul Romaniei, Ungureanu ar fi trebuit sa spuna "Trebuie sa impunem constituirea de servicii voluntare la nivelul comunitatilor locale" . Ca altfel, cu frumosul, nu mere.

Pai du-te si spune cuiva, "hai, mai frate, sa facem o asociatie pentru..." , enumerand aici, de la infrumusetarea cartierului, protectia consumatorului, drepturile omului, la "lupta impotriva" ce-o fi: mizeriei, etnobotanicelor, mancarurilor fast-food, muzicii proaste ori cainilor care musca fara sa latre. "Cine, iooo?" , vei fi intrebat, cu niste priviri de parca i-ai fi spus ca trebuie sa lase nevasta, copii, serviciu si sa plece peste doua ore in Afganistan sa vaneze talibani in muntii Hindu Kush. "A, nu, ca stiti ca...." va fi completarea din care va reiesi ca numitul om nu prea are chef sa rupa din timpul alocat lui personal pentru a face chestii pentru altii. Alte replici privind spiritul comunitar romanesc: "da� ce, i-al meu?" , "sa faca aia care sunt platiti" , "ce/cat platiti?" , "sa faca ceilalti, apoi ma mai gandesc" si am putea continua asa inca multe randuri. Intr-o tara in care se strica parcuri pentru a se face parcari, unde marlanii isi spala masina in rauri, unde cetateanul de la bloc arunca gunoiul unde apuca, unde fiecare face ce vrea fara a-i pasa ca poate pe celalalt il deranjeaza chestia asta, unde astepti ca primarul sa vina cu lopata sa-ti ia zapada din fata casei, unde linistea publica exista pentru a fi tulburata, nu se poate vorbi de voluntariat si comunitate. Plus ca, daca ar face ceva, romanul ar fi privat de cea mai fantastica activitate a sa: sa stea-n fund si sa se vaicareasca.
de Dumitru Chiselita


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 23 februarie 2012






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter