SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIohannis si Bottesch prefera istoria

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Toate acestea par a fi semne bune, care arata ca sibienilor le place sa citeasca sau ca cel mult sunt interesati de carti, fapt care ne-a determinat sa patrundem cu curiozitatea in Primarie, Consiliul Judetean, Prefectura si in alte institutii, pentru a vedea ce lectureaza alesii nostri si unii dintre directori. Tot la capitolul "carti preferate de alesi", nu putem sa nu pomenim de multele comentarii ivite pe marginea declaratiilor care aratau ca presedintele Traian Basescu citeste de cinci ani "Levantul" lui Mircea Cartarescu.

Iohannis prefera romanele istorice

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus de multe ori ca citeste si ii place lectura, iar acum marturiseste ca prefera romanele istorice. Nu numeste o carte sau un autor preferat insa spune ca alege, cu precadere, cartile in format traditional, tiparite.

Prefectul citeste carti de analiza globala

"in primul rand, prefer cartile din care ma pot documenta pe subiecte din istorie, stiinte juridice si geografie-turism. Apoi, pentru divertisment, imi plac asa numitele carti de actiune. Cartile preferate sunt cele de analiza globala, cum sunt "Sfidarea mondiala ", de J.J.Servan Schreiber si "Ciocnirea civilizatiilor ", de Samuel Huntigton. Iar dintre cele de actiune, "Shogun ", de James Clavell", spune prefectul judetului Sibiu, Horatiu Racuciu. Desi marturiseste ca este un bun utilizator al calculatorului, cand e vorba de carti, le prefera pe cele in formatul traditional, tiparite. "Lectura lor mi se pare mai atractiva. Cartile tiparite ma transpun mai bine in atmosfera in care se desfasoara actiunile lor", spune Racuciu.

Martin Bottesch - pasionat de istorie

Nici presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch nu sare peste orele de lectura din timpul liber, intre genurile cele mai apropiate de sufletul sau numarandu-se cele care "vorbesc" despre istorie. "Citesc carti care se refera la istorie. Nu am o carte preferata, dar ma intereseaza istoria Transilvaniei si a Europei", ne destainuie Martin Bottesch, subliniind ca cel mai mult ii plac cartile traditionale, in detrimentul celor in format electronic.

Astrid Fodor, de la Eco la Garcia Marquez

O veritabila impatimita a lecturii, viceprimarul Astrid Fodor are foarte multi autori preferati si ii si numeste: Umberto Eco, Gabriel Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa , Carlos Ruiz Zafon, Orhan Pamuk. "in ultimii ani am descoperit " noul val" de scriitori nordici de romane politiste, cum ar fi Camilla Laeckberg, Anne Holt , Hakan Nesser", spune Astrid Fodor. Viceprimarul subliniaza si ea ca prefera cartile in format traditional, nu electronice sau in format audio, deoarece iubeste cartile, ii place sa citeasca, nu sa asculte lecturile.

"Cartea soaptelor", pe gustul viceprimarului Virgil Popa

"Cartea soaptelor" scrisa de Varujan Vosganian pare sa-i fi captat atentia viceprimarului Sibiului, Virgil Popa, pentru ca acesta este ultimul volum pe care spune ca l-a citit. "Este foarte interesanta. Poporul armean este un popor care a avut mult de suferit", spune viceprimarul. Cartea care cuprinde intre file istoria armenilor se incadreaza perfect in genul de carti pe care prefera sa le citeasca Virgil Popa, pentru ca, la fel ca primarul Klaus Iohannis si presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, viceprimarul se declara un pasionat de istorie. "in general prefer cartile de istorie. in scoala generala si in liceu citeam foarte mult. Aveam si o profesoara care mi-a deschis apetitul pentru istorie.", mai spune Virgil Popa, aratand ca prefera cartile in format clasic: "Electronicul are avantajul sau, dar totusi prefer cartile in format clasic".

Constantin Gorun il prefera pe Petre Ţutea

Cartile traditionale, in format tiparit, se numara si printre preferintele inspectorului scolar general Constantin Gorun, care mai spune ca citeste in general romane. "Prefer romanul istoric, de dragoste, mergand pe literatura englezeasca si viata marilor personalitati", ne arata Constantin Gorun, care il numeste pe Petre Ţutea drept autor favorit. "Autorul preferat este Petre Ţutea avand in vedere conceptul lui despre filosofia vietii", mai spune inspectorul scolar general.

Preferinte marca Henrik Ibsen sau Umberto Eco

Autori precum Henrik Ibsen, Umberto Eco sau Paulo Cohelo sunt primii care ii vin in minte lui Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, cand vine vorba de scriitori favoriti. Ovidiu Dragoman spune ca lectureaza romane, dar de o anumita factura, nefiind un fan al cartilor cu subiecte politiste. "Acum citesc <> de Umberto Eco", spune directorul Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, subliniind ca "fiecare carte te imbogateste in felul ei". Cand vine vorba de formatul volumelor, Ovidiu Dragoman prefera cartile in format clasic, "dar daca nu gasesc o carte ca atare, o citesc si electronic." Cu toate acestea, el crede ca "Placerea cititului presupune sa tii cartea in mana".

Carti si autori de Nobel

Chiar daca ne marturiseste ca nu dispune de foarte mult timp liber, Ioan Bojin, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu reuseste totusi sa gaseasca ragaz pentru lectura. "Nu as putea spune ca prefer un gen sau altul (...) ma straduiesc sa tin pasul cu ceea ce se publica astazi si sa selectez acele opere care pot sa-mi aduca un plus de cunoastere, de satisfactie estetica sau spirituala". Cand vine vorba de gen, Ioan Bojin prefera beletristica, istoria sau estetica-filozofia, axandu-se si pe lecturarea cartilor laureatilor premiului Nobel pentru literatura. "Recent am facut cunostinta cu scrieri ale lui Jean Marie Gustave Le Clezio - " Potopul " si Herta Muller - " inca de pe atunci, vulpea era vanatorul ". Reprezentantul muzicii sibiene mai spune ca "un loc aparte in preferintele mele pentru lectura il ocupa, desigur, literatura de specialitate, cartea muzicala, pe care, din nefericire, o gasim cu mare greutate la Sibiu." intre autorii pe care Ioan Bojin ii simte cel mai aproape de suflet se numara Thomas Mann, cu "Muntele vrajit", Hermann Hesse, cu "Lupul de stepa", Mihail Bulgakov cu " Maestrul si Margareta ", destainuindu-ne ca se simte atras in egala masura si de scrierile lui Andrei Plesu, Octavian Paler sau Mircea Cartarescu. Nici directorul Filarmonicii de Stat Sibiu nu se declara un fan al cartilor in format electronic si spune ca pentru moment prefera cartea tiparita, desi ne destainuie ca intelege "avantajele uriase oferite de biblioteca virtuala", nerefuzand ideea utilizarii ei, in viitor. (A.C, S.M.)


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 14 iunie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter