SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



IPS Laurentiu Streza: "Nu consider ca sunt un specimen rar, ci am incercat sa ma adaptez"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

La un an si jumatate de cand a fost ales Mitropolit al Ardealului, iPS Laurentiu Streza vorbeste despre voturile bisericii, despre vremurile in care traim si despre cum se adapteaza biserica la ele. Fara ocolisuri, cu un limbaj direct, iPS Laurentiu Streza spune ca si biserica trebuie sa se conformeze epocii in care traieste. El este cel mai bun exemplu: „Fara laptop nu pot sa lucrez la comisia de canonizare. Nu mai avem timp, domnule. Nu mai avem timp. Este progresul firesc din care noi facem parte. Nu consider ca sunt un specimen rar, ci am incercat sa ma adaptez la situatia in care ma aflu ", spune mitropolitul Ardealului.

Reporter: Ce s-a intamplat in noiembrie 2006, in momentul alegerii noului Mitropolit al Ardealului? Cum se vad acum acele evenimente?

iPS Laurentiu Streza: A fost o dorinta personala provocata de cel care este mitropolit acum, acolo, iPS Bartolomeu. A incercat atunci sa aduca niste justificari dupa desfasurarea evenimentelor, post – factum. Problema a fost foarte grava, dureroasa, socanta pentru noi pentru toti, pentru ca a fost legata personal de numirea mea.

Rep.: A fost ceva personal?

iPS L.S.: Nu personal fata de mine. }inea foarte mult la celalalt candidat. Noi am fost doi candidati alesi de Sfantul Sinod. A fost o propune. Colegiul electoral nu e compus numai din ierarhi, ci si din preoti si credinciosi. Cate un preot si doi credinciosi din fiecare eparhie din tara, plus Consiliul Eparhial din Sibiu sau cel local, pentru care eparhie se alege. Am fost propusi doi, eu si iPS Andrei. A urmat jocul democratic. Ca daca era teocratic se tragea la sorti si cine iesea, ala iesea.

Rep.: Era voia Domnului

iPS L.S.: Voia Domnului. A fost atat de stransa lupta, incat dupa primul vot nu a ramas niciunul. Dansul a luat 68, eu am luat 67. Dar niciunul nu am avut 70. Lui ii mai trebuiau doua puncte. Puteau sa i se acorde, acele doua puncte, pentru ca i-au fost acordate, dar gresit, si i s-au luat. La a doua runda eu am luat 13 voturi peste.

„A fost o problema pusa numai asa sa se demonstreze ca este Clujul mai mare ca Sibiul "

Rep.: S-a intamplat ceva la al doilea vot?

iPS L.S.: Daca asa a randuit Dumnezeu. Eu eram foarte linistit, daca nu iese, nu iese, nu trebuie sa iasa. Eu aveam eparhie, asa cum si el are arhiepiscopie. Şi atunci seara, ei s-au hotarit ca nu se poate ca sapte episcopi sa voteze impotriva mitropolitului. Şapte episcopi sufraganti impotriva mitropolitului ales. Chipurile, pentru ca ei nu aveau de unde sa stie ca toti sapte, pentru ca doi erau episcopi vicari si episcopii vicari orice ar fi votat, ar fi trebuit sa spuna ca ei, pentru ca altfel, ar fi fost dati afara. Au venit doar cu o simpla cerere a lor, pe cerere au pus si unul care era la Oradea in pat. Foarte curios a fost ca atat s-a insistat, ca s-a aprobat in principiu. Ca dupa aceea sa vina cu documente, in fine. Sa le lasam la o parte. Eu stiu ca a fost o problema pusa numai asa sa se demonstreze ca este Clujul mai mare ca Sibiul, desi Cljul nu a intrat niciodata in competitie cu Sibiul, ca nu se intersecteaza niciunde, nicaieri. Iata ca a dat Dumnezeu ca Sibiul sa fie in primul plan, este Capitala Culturala Europeana, am pus si noi lucuruile la punct. Faptul ca nu sunt cateva eparhii la Mitropolia Ardealului nu ma afecteaza pe mine direct ci afecteaza unitatatea provinciei. Se poate interpreta altfel. Adica n-au reusit altii sa ne imparta si am reusit sa ne impartim noi. (...) Mie mi-a creat o populaitate si le-o spun mereu si nu le convine. Mi-au creat o popularitate pe care eu trebuia sa ma lupt multa vreme ca sa o castig si pentru asta trebuie sa le multumesc. M-au chemat la Oradea la instalarea noului episcop si m-am dus.

Rep.: Nu se asteptau?

iPS L.S.: Nu se asteptau si m-am dus cu multa bucurie, pentru ca sunt ardelean si ma duc acolo pentru ca numai eu sunt mitropolitul Ardealului, celalalt este mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Am fost la proclamarea canonizarii Sf. Paconie de Gledin de la Cluj, a condus mitropolitul. Ne intalnim de doua ori pe an intr-un sinod comun, sa discutam probleme comune. Noi lucram acum la intocmirea statutului Bisericii Ortodoxe Romane. A aparut legea cultelor si in lege trebuie trecut atestatul si aprobat. Acesta trebuie actualizat. Ca sa fim unitari in propuneri, trebuie sa mergem impreuna si nu avem nimic de impartit. Pentru ca daca nu sunt de acord eu le-am spus clar cu ce nu-s de acord si le spun si in Snod. Nu mai merge cu jucaria. Atunci a fost un moment ciudat, pentru ca pe mine m-a afectat deoarece eram intr-un moment in care nu puteam lua nicio decizie. Nu mai eram episcop de Caransebes. Eram mitropolit ales, dar neinstalat. E ca si cum ai fi numit ministru, dar inca nu ai portofoliu. Nu ai nicio autoritate. Şi atunci m-au intrebat:«Dar sunteti impotriva?» Eu nu am nimic impotriva nimanui, insa am si eu am obiectia mea. Cand s-a facut instalarea mi-am spus punctul de vedere. Apoi impreuna am sfintit biserica de la Muzeul Astra. Noi slujim impreuna. A ca si intr-un guvern, daca nu exista unitate, nu se poate merge mai departe.

„Nu sunt de acord cu democra-tie, vreau sa fie democra-mie "


Rep.: Daca biserica ajunge sa se inteleaga pana la urma, cu politicul este mai greu. La un moment dat ati incercat sa realizati o pace istorica intre presedinte si premier. Nu ati reusit. De ce?

iPS L.S.: As fi dorit din tot sufletul sa putem stam de vorba. N am avut nicio legatura cu niciunul dintre cei doi demnitari, dar m-am gandit ca poate exista o posibiliate de aceasta. Nu am urmarit-o expres. Eu i-am invitat pe toti, dar ideea a venit tot din mass-media, pentru ca am spus ca i-am chemat pe toti la o masa comuna. Pentru ca biserica nu poate sa faca o politica partinica. Nu poate sa faca politica maselor. Dar nu putem sa spunem ca suntem indiferenti. Nu domnule, eu ca persoana fizica, imi exprim o optiune. O pot exprima si in numele comnunitatii pe care reprezint, insa cu foarte multa rezerva. Eu niciodata nu o sa pot spune ca eu am o apropiere sau o predilectie pentru o anumita formatie politica, insa pot sa-mi exprim adeziunea mea fata de un anumit sistem. De exemplu, socialul poate ca este mai apropiat de cel religie, pentru ca vrea egalitate, drepturi pentru toata lumea. De fapt, noi avem politica noastra a bisericii, in care orice politician se poate regasi. Politicienii, daca vor pot primi binecuvantarea bisericii, daca lucreaza pentru oameni. Daca lucreaza pentru altceva, ne putem manifesta si noi atitudinea noastra. Asa cum am facut cu icoanele in scoli, putem avea o pozitie. Unde sunt scolile lor, sa faca cum vor ei, insa unde sunt copii nostri, atunci avem si noi un cuvant de spus si nu unul mic.

Rep.: Ce face biserica vis-a –vis de aceasta problema, a scoaterii icoanelor din scoli?

iPS L.S.: Tot timpul este o lupta a grupului minoritrar pentru drepturi in plus fata de majoritate. Tot timpul minoritatea are drepturi in plus, numai romanul nu. Ştiti ca este o gluma despre democratie. Ca nu mai apar bancuri acum, pentru ca nu mai avem teme. in fine, s-a suparat eroul bancului si a zis: «nu sunt de acord cu democra-tie, vreau sa fie democra-mie». De ce in aceasta democratie trebuie sa dam drepturi altuia? Daca gruparile respective se simt ofensate, sa-si trimita copiii la liceele lor. Ca au liceele lor speciale. Sunt baptiste, de toate felurile. Vom face si noi scoli, scoli confesionale. Noi deja am reprimit Şcoala 15. A trebui sa facem un contract, o intelegere si cu primaria si cu Ministerul invatamantului. Lasam scoala sa mearga dupa programa normala, insa cu ore si cu o conduita ortodoxa. Venim si noi cu subventii, ca sa avem si noi profesori deosebiti. E foarte bine si pentru noi sa intram in concureta. Vom mai avea si o alta scoala: Liceul Carol. Vom pregati acolo tineri in desen tehnic pentru picturi, cantori, si asa mai departe. Va functiona la fel ca o scoala de arte si meserii.

„Icoana numai sfinteste, nu agreseaza "

Rep.: Cum pregatiti marea adunare ecumenica?

iPS L.S.: Adunarea este un alt eveniment care nu numai ca ne da de lucru, dar ne ridica si prestigiul. Prima adunare a bisercilor europene, toate bisericile crestine din Europa, s-a desfasurat la Basel prin 1989 . Deci intr-un mediu protestant. A doua a fost la Graz, in Austria, in 1997. intr-un mediu catolic. Şi iata ca a treia s-a ales la Sibiu intr-un mediu ortodox. in Sibiu sunt nouazeci si ceva la suta ortodocsi. Acum si mai departe.

Rep.: De vizita papei ce ne puteti spune? Este cert ca nu mai ajunge in Sibiu?

iPS L.S.: Nu vine. Nici nu a fost chemat Sunt doua organizatii care au provocat acest eveniment. Prima e Conferinta Bisericilor Euorpene. Din aceasta face parte protestantii si ortodocsii. De partea cealalta este o formatia catolica - Consiliul Conferintelor Bisercilor Catolice. Daca catolicii sunt jumatate din cei care au provocat adunarea, ei puteau sa spuna foarte bine, «noi vrem sa-l chemam pe suveranul pontif». Nu era nicio problema. Nu au tinut. Propunerea a fost venita din parea noastra, a ortodoxiei. (...) Pana la urma, s-a spus ca nu poate veni, ca tocmai atunci are vizita canonica in Austria. Dar ar fi putut veni.

„Presiunile unele sa faceau vizibil si altele foarte delicat "

Rep.: V-ati definitivat studiile in Austria, in timpurile comunismului. Cum ati putut pleca, mai ales ca mergeati pentru o lucrare teologica.

iPS L.S.: Nu usor. Aveam din fericire foarte multe burse, pentru ca bisercica avea foarte multe relatii internationale. Aveam promisiunea ca pot sa plec. Atunci finalizasem doctoratul, numai teza mai trebuia. Şi m-am trezit ca au plecat altii si eu nu. Şi am stat la rand sapte ani. La urma i-am spus profesorului meu, spuneti-le ca daca am acum am sansa sa plec, plec, daca nu, nu mai plec niciodata. in orice caz, mi-a folosit foarte mult. A fost un an riscant pentru mine, pentru ca mi-am lasat familia cu trei copii acasa.

Rep.: Se faceau presiuni atunci si reprezentantilor bisericii?

iPS L.S.: Presiunile unele sa faceau vizibil si altele foarte delicat. Exista o autocenzura. Cand scriam un articol eu stiam ce trebuie sa scriu si ce nu trebuie. Daca scriam termenul mistic imi taiau lucrarea, daca scriam traducerea apuseana mistagogic, mi-l lasau mai departe.

Rep.: Snteti un mitropolit foarte modern. Lucrati la laptop, aveti telefoane mobile. Cum se impaca imaginea de mitropolit cu toate aceste elemente moderne?

iPS L.S.: Asa e normal. Am de toate. Fara laptop nu pot sa lucrez la comisia de canonizare. Facem randuieli, cum sa corectez. Ce sa mai fac acum pe hartie? Sa mi le scrie altul? Nu mai avem timp, domnule. Nu mai avem timp. Este progresul firesc din care noi facem parte. ii vad pe copii ca ma depasesc, ii vad pe tineri ca pe ei ii vom pune in lucrare. Nu consider ca sunt un specimen rar, ci am incercat sa ma adaptez la situatia in care ma aflu.

Rep.: E greu? Despre Biserica Ortodoxa se spune ca este putin mai inchisa in anumite canoane...

iPS L.S.: Nu e greu. Biserica Ortodoxa fost mai deschisa decat alte biserci, care se considera mai moderne.

Interviu a fost acordat postului TV Sibiu, si a fost prezentat in cadrul emisiunii Fata in Fata
de Alin BRATU


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 09 iulie 2007






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 28 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter