SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Istoria literaturii…" vanduta pe 1.000 de euro

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Anticariatele. O specie pe cale de disparitie cum s-ar spune pe Discovery. insa putinele anticariate ce umpleau biblioteci pe vremuri ascund si acum lucrari de nepretuit. Iar romanii par inca un neam de sentimentali. Fie ca se muta in alta casa sau pleaca peste granite, nu-l cedeaza pe Eminescu nici chiar unui anticariat.

Editia princeps a " Istoriei literaturii romane de la origini pana in prezent ", cu tot cu dedicatia semnata de George Calinescu, costa intr-unul din anticariatele sibiene in jur de 1.000 de euro. Cartea nu duce lipsa de persoane dornice sa o cumpere, insa pretul este destul de pretentios, spune actualul proprietar. in topul cartilor rare si, prin urmare, scumpe, se afla cartile de colectie, cu autograful autorului, vechi de mai bine de 200 de ani. " Foarte rare si valoroase sunt cartile din secolul al XVIII-lea. Desi 90 la suta dintre cartile aparute atunci au fost religioase, am vandut si carti din alte domenii. Lucrarile de specialitate, cu autograful autorului, dar si cartile vechi de peste 200 de ani ajung la cateva sute de lei ", spune Nicolae Bota, proprietarul Antiquariat. Noul Testament, editat in anul 1825 in greaca si latina, sau cartile in coperti de lemn legate cu piele fac parte dintre ofertele valoroase ale anticariatului.

Limbile straine, la mare cautare

Mult mai ieftine decat cartile vechi, dictionarele si cursurile de limbi straine sunt cele mai cautate de clientii anticariatelor. Pretul lor variaza intre 10 si 15 lei. Literatura germana, franceza, engleza sau maghiara este cumparata mai ales de turistii care poposesc in Sibiu, in timp ce beletristica romantica este preferata sibienilor. " Sunt carti din toate domeniile: literatura, istorie, geografie, medicina, arta, religie, tehnica. Romanul de dragoste, gen Sandra Brown, este cel mai cumparat. Din fericire, insa, si titanii rusi, Tolstoi si Dostoievski, sunt inca cititi, dar nu atat de mult pe cat ar trebui. Proza autorilor buni romani si poezia lui Eminescu se vand destul de bine. Pe langa dictionare si cursuri de limbi straine, ghidurile de conversatie se vand ca painea calda ", adauga proprietarul Antiquariat.

Eminescu, de suflet

Furnizorii cartilor pe care le gasim in anticariatele sibiene sunt in general persoane cu studii superioare. Se muta din case mai mari in case mai mici sau pleaca peste hotare si nu mai au spatiu pentru carti, asa ca apeleaza la anticariate. Printre putinele carti pe care le pastreaza totusi, se numara neaparat creatiile lui Eminescu. " Am intrebat ce iau cu ei, chiar daca parasesc Romania. Pe primul loc ramane Eminescu. Sibienii nu prea vand cartile lui Eminescu anticariatelor ", povesteste Nicolae Bota.

De la internet in anticariat

Majoritatea cartilor din anticariate au preturi incomparabil mai mici decat in librariile obisnuite, pornind de la 2 sau 3 lei. Vederile, insa, costa doar 1 leu. Chiar si cu preturi minuscule, pragul anticariatelor nu mai este trecut ca odinioara. " Nu se mai citeste, asta e necazul. Daca acum cinci ani cumparatorii erau jumatate sibieni, jumatate straini, acum nici turistii din afara nu mai cumpara carti ", constata Bota. Cu toate acestea, mai exista totusi persoane care sunt in stare sa cheltuiasca si timp si bani grei pentru carti. " A venit odata un tanar care mi-a spus ca de doi ani cauta doua carti pe care le-a gasit la noi. Mi-a spus ca postase si oferte pe internet unde oferea cateva sute de lei, dar nimeni nu l-a putut ajuta. De la noi le-a luat doar cu 10 lei ", isi aminteste proprietarul Antiquariat.
de Magda CACE


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 28 august 2007






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter