SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIstoricul Liceului "Gheorghe Lazar" din Sibiu (1692-2012)

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

in anul 1688, Transilvania devine o provincie austriaca dominata de familia de Habsburg, sub comanda imparatului Leopold I. Astfel, dupa restaurarea Habsburgilor in orasul de pe Cibin - Sibiu - apar in anul 1691 - iezuitii (ordin calugaresc catolic), care, in urmatorul an, 1692, infiinteaza o scoala care este considerat anul (infiintarii) inceperii liceului actual Gheorghe Lazar. Acest articol este dedicat dascalului invatamantului romanesc - Gheorghe Lazar, cu ocazia implinirii in acest an a 189 de ani de la moartea sa, cat si institutiei ce-i poarta numele, cu ocazia a 320 de ani de la infiintarea ei. Amplasarea vechii scoli a iezuitilor se afla undeva in Piata Mica (actualmente Piata Ferdinand), langa farmacia ce exista in perioada interbelica numita "Vulturul Negru". Odata cu trecerea anilor, numarul elevilor iezuiti creste, cladirea nu mai corespunde si se muta pe actuala strada a Mitropoliei, colt cu Piata Mare, unde s-a aflat in perioada interbelica Banca de Credit Oasia. La etajul acestei cladiri a functionat din anul 1753 pana in anul 1789. ┼×colile iezuitilor au fost interzise in partea occidentala a Europei astfel incat imparateasa Maria Tereza este nevoita sa interzica si sa desfiinteze acest lacas de invatamant in anul 1773. Cu o intrerupere de cativa ani, dupa moartea imparatesei, noul imparat Iosif al II-lea deschide din nou scoala (liceul) cu cinci clase cu numele de "Gymnasium regium" si sediul se muta in anul 1789 in cladirea maicilor Ursuline din actualul bulevard G-ral Magheru. Dupa mari confruntari interne, conducerea de atunci a orasului reuseste sa cumpere patru cladiri care au fost demolate si pe terenul nou din coltul strazii - denumirea veche Reissenfels - s-a pus piatra de temelie a actualului edificiu inceput in anul 1897 si terminat in anul 1898 - noul liceu isi incepe cursurile aici. Cladirea a costat in acele timpuri 300.000 florini aur. Pentru a intelege mai bine istoria liceului, fiind o perioada atat de lunga, am impartit aceasta perioada in patru epoci, dupa cum urmeaza: A. Epoca latina (1692-1850); B. Epoca germana (1850-1867); C. Epoca maghiara (1868-1918); D. Epoca romana (1919-2011).

A. Epoca latina cuprinde de la intemeiere-anul 1692 pana in anul 1850 - purta numele (scoala) cum am mai spus mai inainte "Gymnasium regium". Profesorii erau exclusiv preoti de mir romano-catolic. Gymnasium regium cuprinde 3 clase inferioare si doua clase superioare. in fruntea institutului gimnaziului era "praefectul". El nu putea preda lectii, el conducea si supraveghea institutia. invatamantul, lectiile se exercitau in limba latina. Anuarele din epoca latina au fost tiparite la tipografia lui Martin Hochmeister din Sibiu.

Redau cateva nume sonore de elevi din epoca latina, deveniti barbati valorosi cu toate tendintele de maghiarizare, de distrugere a limbii si legii romanesti: Teodor Aaron (Theodorus Aron - Czikingyalensis - popae filius) - fiul preotului din Ţichindeal - a facut gimnaziul in Sibiu intre anii 1791-1795 - a publicat studii asupra originii poporului roman, profesor in Beius, protopop in Galsa si Arad, cenzor in tipografia lui Buda, canonic in Oradea, prepozit capitular in Lugoj. Din neamul Aaronestilor din Ţichindeal au mai terminat gimnaziul latin din Sibiu: Ioan (anul 1793); Ioan (1804); Ignatie de Bistra (1804), Vasile, Nicolae si Eduard Aaron (perioada 1832-1837), Macelar Ilie (Elias Fleischer) din Miercurea Sibiului - judecator de scaun, consilier guvernial, deputat in dieta din Sibiu, Cluj si Budapesta. Brote Ioan din Rasinari (Brotye Ioannes, e Resinar) - religie - non unit - emineus (eminent) - a fost prefectul legiunii romane din tinutul Sibiu, iar Petru Brote - fratele sau - ofiter si comandant al escadronului de calareti din Rasinari.

Cei doi frati Brote in momentele caderii Sibiului in fata armatelor imperiale (Revolutia 1848-1879), reusesc sa se refugieze in vechiul Regat.

Bologa Iacob din Marpod - nascut in anul 1817 (Bolloga Iacobus, e Marpod - nou unit, emineus) elev la gimnaziul latin in perioada 1835-1839) devine cancelist la Budapesta, secretarul Adunarii Nationale de pe campia Libertatii de la Blaj din 3/15 mai 1848, consilier la Tribunalul din Dej si Sibiu, consilier guvernial la Cluj, consilier aulic la Cancelaria din Viena. A fost presedinte al ASTREI, impreuna cu Visarion Roman (director) a intemeiat banca "Albina" din Sibiu. Membru in fundatia Gojdu.

Nicolae Cristea din Ocna Sibiului - n. 1834 - cuprinde 2 clase in epoca latina (1848-1853) si 3 clase in epoca germana (1851-1853) - profesor la Teologia din Sibiu; 1865 - redactor la "Telegraful roman", membru in Comitetul National Roman, membru in Procesul Memorandumului si astfel trecem la B. Epoca germana, ce cuprinde perioada anilor 1850-1867 (adica pana la instaurarea Dualismului austro-ungar, cand ungurii isi dau mana si bat palma cu casa de Habsburg). Limba de predare este limba germana. "Norma Regia" lui Iosif al II-lea a fost inlocuita cu Organisations Entwurfe-ul ministrul Thun - scoala a trecut la opt clase (liceu + gimnaziu) cu bacalaureat. Coperta anuarelor poarta inscriptia "K. K. Kath- Statsgymnasium in Hermannstadt". in timpul perioadei germane s-a simtit lipsa profesorilor de a cunoaste bine limba germana. Anuarele aduc noi date cu privire la numarul elevilor dintr-un an scolar, locul nasterii, religia, situatia scolara etc. Amintim cateva personalitati care au absolvit liceul in epoca germana: Glodariu Vasile - nascut in Ludos, judet Sibiu - a frecventat cursurile liceului intre anii 1849-1853, doctor in filosofie la Universitatea din Viena, a condus primul gimanziul roman din Macedonia. Decedat 1899.

Brote Eugen - nascut 1850, Rasinari - a infiintat prima reuniune agricola din Ardeal. A fost vicepresedinte al Comitetului National Roman din Sibiu, urmarit de autoritatile habsburgice, trece in vechiul regat si moare in anul 1912.

Ioan Popescu din Cata - nascut in anul 1832 - termina liceul in anul 1855 - studiaza teologie in Sibiu. Devine profesor la seminarul teologic-pedagogic din Sibiu, intre anii 1863-1892, director al scolii de fete din Sibiu. Membru in comitetul national din Sibiu. Moare in anul 1892.

C. Epoca Maghiara - cuprinde anul scolar 1868-1869, pana in anul scolar 1918-1919. in aceasta perioada sde extinde persecutia asupra elevilor de nationalitate romana din liceu. De asemenea, au aparut neintelegerile intre profesorii unguri si profesorii nemti. Entwurful ministrului Thun a fost inlocuit cu dispozitiile ministrului ungur Eötvös. Majoritatea profesorilor maghiari nu cunosteau limba romana. Apar mari discrepante intre profesorii maghiari si elevii romani, care formau majoritatea ca numar general al liceului. Limba maghiara, incepand cu anul 1868, este introdusa in locul limbii germane. Elevii romani, cu toate ca erau greco-catolici sau ortodocsi, trebuiau sa studieze in scoala religia romano-catolica, avand acelasi profesor. De abia in anul 1875, preot-protopop unit preda religia unita elevilor uniti si in anul 1856, preotii Petre Badila si Ioan Popovici predau elevilor ortodocsi religia ortodoxa.

Sa enumaram cateva personalitati marcante din epoca maghiara: Zaharia Boiu - nascut 1834, in Sighisoara, catehet al elevilor ortodocsi, profesor la Seminarul teologic din Sibiu, redactor la ziarul "Telegraful roman", membru in Comitetul ASTREI.

Dr. Ilie Miron Cristea, episcop in Caransebes, patriarhul si Regentul Romaniei - gimnaziul in Sibiu

Smigelsky Octavian - nascut la Ludus, anul 1866, liceul in Sibiu. A absolvit Belle Arte, devenind cel mai mare pictor bisericesc. Iata ce spune istoricul N. Iorga despre marele artist: "(...) Cea mai mare opera a vietii sale a inchinat-o ortodocsilor cu pictura catedralei din Sibiu. Sa treaca un veac de om si un pictor ca dansul, cinste pentru neamul din care s-a nascut si binecuvantare de frumusete pentru dansul, nu se va naste".

Octavian Goga - nascut in anul 1881 - Rasinari, "poetul patimirii noastre", marele nostru poet si barbat/om de Stat - a studiat o parte a claselor de liceu la Sibiu, termina liceul romanesc din Brasov - om politic, prim-ministru. Moare in anul 1938.

Ioan Lupas - nascut la Saliste - anul 1880 - liceul, o parte, la Sibiu. Termina liceul la Brasov - profesor universitar, istoric. Opera fundamentala "Istoria Romanilor". Decedat in 1967.

Aurel Vlaicu s-a nascut in satul Bintinti, localitate ce apartine de Geoagiu-Hunedoara, liceul la Sibiu. Inginer si inventator roman de avioane. Vlaicu a murit in anul 1913, incercand sa treaca Carpatii cu avionul construit de el. Omul care l-a descris cel mai bine pe Aurel Vlaicu a fost tot istoricul N. Iorga cu ocazia acestei tragedii: "┼×oimul nostru ardelenesc a lunecat din slava cerului si s-a sfarimat de acest pamant aspru... lui i s-a inchinat neamul intreg, toti acei iobagi de ieri... care vedeau in el un vestitor, un simbol... Se uita barbati politici, se uita scriitori de renume, pe el insa nu-l vom uita...".

Trebuie sa amintim ca in decursul epocilor latina, germana, maghiara, elevii romani au infruntat cele mai mari greutati: in primul rand greutatea unei limbi straine, apoi situatia materiala mai slaba a parintilor lor, vorbind materialiceste, venind in majoritatea cazurilor de la tara, fiind fii de iobagi, tarani liberi sau intelectuali.

D. Epoca romana cuprinde anul scolar 1919-1920 pana in zilele noastre. Profesorul Pop Alexandru a preluat provizoriu conducerea liceului de la directorul Kaufmann, iar apoi Consiliul National dirigent din Sibiu il numeste director definitiv pe dr. Ioan Bunea - nascut la Fofeldea in anul 1868. Acest director a fost elev al liceului din Sibiu (profesor la liceul confesional din Brasov). A detinut functia de firector pana in anul 1933, cand iese la pensie. isi alege ca patron al liceului pe marele dascal, iluministul roman, fondatorul invatamantului in limba nationala din Ţara Romaneasca. Gheorghe Lazar avand in vedere ca acesta a fost odinioara elevul liceului, profesor in Sibiu, originar din acest judet, nascut si decedat in falnica si fruntasa localitate Avrig (actualmente oras). Din acel moment institutia se va numi Liceul Gheorghe Lazar din Sibiu. Nu trebuie uitat ca in epoca maghiara cat si in cea romana, incepand cu anul 1895, directorul Bancii "Albina" din Sibiu, Partenie Cosma reuseste sa subventioneze, sa ajute elevii nevoiasi (saraci) circa 50-100 elevi in fiecare an scolar. Directorul Ioan Bunea cu mare staruinta si cu un elan desavarsit a reusit in anul 1930 sa construiasca si sa dea in folosinta internatul Liceului Gheorghe Lazar, obiectiv ce era necesar din epoca germana.

Acest internat se va numi Internatul "Ioan Bunea" al Liceului Gheorghe Lazar. De asemenea, directorul Bancii Nationale din Sibiu, Ioan Lepadat, ajuta in fiecare an scolar cca. 20 de elevi saraci pentru a-si continua studiile. in anul 1924 s-a infiintat societatea "Sf. Gheorghe a elevilor ortodocsi sub conducerea si indrumarea I. P. Sf, Arhiepiscop si Mitropolit dr. Nicolae Balan. Aceasta societate a avut un rol religios si stiintific cu privire la elevii ortodocsi din liceu. in anul 1940, cand o parte din Ardeal ne-a fost cotropita, liceul "Gheorghe Lazar" din Sibiu a reusit sa preia o parte din arhivele Universitatii din Cluj Napoca, arhivele liceelor Emanuil Gojdu din Oradea, Dragos Voda din Sighet, a liceului Nr. 2 de baieti din Cluj Napoca. in perioada comunista conducerea liceului "Gheorghe Lazar", profesorii, elevii au continuat traditia inaintasilor pentru dezvoltarea culturii invatamantului, a stiintelor in general. Dupa anul 1989, liceul s-a modernizat in toate sferele de activitate si incearca prin reprezentantii sai sa infaptuiasca idealurile democratiei.

Cu ajutorul lui Dumnezeu poate am reusit, sau poate nu am reusit, sa aduc in inimile si sufletele dumneavoastra o mica fila din istoria acestui lacas de invatamant si cultura, care se numeste actualmente Colegiul "Gheorghe Lazar" din Sibiu.Petru MARE┼×


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 21 iunie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 iulie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter