SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Istorie si traditie la Altana

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Localitatea Altana este una din cele mai mari de pe Valea Hartibaciului si spre deosebire de alte sate din zona, aspectul caselor si al ulitelor arata ca aici se traieste si se munceste intens. Plecarea sasilor nu a marcat prea mult satul, cei ramasi, oameni harnici si activi, mentinandu-i vitalitatea. La aceasta a contribuit si apropierea de Sibiu si Agnita, permitand celor care doreau sa lucreze, sa-si gaseasca mai usor servici.

Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1291 cand apare mentionata cu denumirea de Olchana.

Totdeauna, cei care au trecut prin Altana au vazut case bine intretinute, dovada a harniciei locuitorilor.

Doar in centrul satului, in apropiere de primarie, a dainuit multa vreme o casa mica, cu aspect neingrijit, pe frontispiciul careia, putinii curiosi puteau afla ca a fost construita in anul 1508 si renovata in 1870.

Toate astea pana cand lui Åžtefan Vaida, un impatimit colectionar de lucruri vechi, pe care le curata de praf si de rugina, restaurator de obiecte din lemn, un tanar care vede valoarea artei ascunsa sub patina anilor, i-a intrat in cap sa restaureze vechiul edificiu.

A batut la usi, a cautat sprijin si a reusit ceea ce putini credeau sa reuseasca. A pus in valoare o casa ce reprezinta o parte din istoria satului. Din cele aflate de restaurator, casa a fost proprietatea greavului Paul Gerlach, proprietarul pamanturilor. Casa ramasa din acea vreme, a fost de fapt locuinta servitorilor greavului.

Acum casa a fost restaurata si a devenit Centru de Informare pentru Patrimoniu si Centru de Mestesuguri Traditionale. Aici si-au gasit adapost, si au devenit utile o parte din obiectele colectionate de Åžtefan Vaida, razboaie de tesut, furci de tors, sucitoare si alte ustensile folosite mai demult pentru a realiza acele minunate tesaturi cu care azi ne laudam, mai ales prin muzee.

La aceste razboaie de tesut, fetite mandre din Altana vor invata sa faca lucruru frumoase, dupa vechi modele iesite din mainile bunicelor si strabunicelor. Altana este satul de pe Valea Hartibaciului, unde in zilele de sarbatoare sunt cei mai multi oameni imbracati cu frumoasele haine ale portului popular.

La inaugurare, Mihai Dragomir, din partea asociatiei "Mioritics ", care s-a implicat in acest proiect, a spus ca realizarea acestui centru, cu dubla functionalitate, face parte dintr-un program de promovare a turismului cultural, inceput in urma cu 4 ani. Prin acest program au mai fost realizate centre de informare in Sibiu, Sighisoara si Rasnov, acesta fiind unicul deschis intr-un sat si unicul care promoveaza mestesuguri traditionale.

La acest eveniment au mai participat si au vorbit despre importanta lui Matteo Rosati, reprezentant al Biroului UNESCO din Venetia, Adrian Baicu, de la departamentul de Turism Cultural din Ministerul Culturii si primarul comunei Ioan Bucsa.

Åžtefan Vaida, cel care a crezut in ideea lui, a multumit celor care l-au sprijinit, in special fundatiei "Mihai Eminescu Trust " pentru ajutorul financiar cu prin care a facut reparatiile cladirii, si asociatiei "Mioritics ", care s-au ocupat de amenajarile interioare.

Dupa un scurt moment cultural prezentat de corul din Altana, cei prezenti au fost invitati la Biserica Evanghelica unde au ascultat un minunat concert sustinut de mezzosoprana Claudia Codreanu acompaniata la orga de pianista Inna Oncescu. Concertul de muzica sacra "In Te, Domine, speravi " a cuprins piese muzicale de Bach, Perosi, Schubert, Durante si Verdi.

in deschiderea concertului, invatatoarea Rosemaria Muller, imbracata intr-un frumos costum sasesc, a facut un scurt si interesant istoric al localitatii si bisericii.

Asa au aflat cei prezenti ca numele localitatii provine in urma unui concurs relizat de primii zece sasi veniti aici,care au taiat padurea si apoi au hotarat ca numele celui mai vrednic dintre ei sa fie si numele satului pe care vroiau sa-l intemeieze Dar nedorind sa fie discordie intre ei, au hotarat ca toti sunt foarte vrednici, asa ca au botezat satul "alle zehn " adica "toti zece ", in loc sa-i puna numele de Martin, Iohan ,Michaelis, Herman ori altul.

Despre biserica a aratat ca a fost construita pe locul unei bazilici romane in anul 1549, ca aici a fost inmormantata micuta Despina, fiica lui Iakob si Eufrosina Paleologul urmasi ai imparatilor bizantini, care au ajuns aici fugind din Cluj de teama unei boli contagioase, de care copila lor nu a scapat.

Tot din legendele Altanei, invatatoarea a povestit despre pariul facut de greavul Paul Gerlach cu sasii, prin care acesta se angaja sa paraseasca tinutul daca sasii ii vor da un sipet plin cu galbeni, o trasura cu 4 cai albi si un birjar ungur.

Sasii aveau trasura dar numai trei cai albi si nici sipetul nu era plin, asa ca au apelat la sasii din Vard care le-au dat un cal si galbenii necesari. De birjar ungur nu se spune de unde au facut rost dar greavul a pierdut pariul, s-a urcat in trasura si le-a lasat sasilor pamanturile pe care acestia le-au stapanit pana au venit comunistii, si le-au lucrat pana au plecat in Germania.

in biserica a ramas o cristelnita veche din 1410, foarte valoroasa, pe care unii din cei care au urmat sasilor, au furat-o.

in biserica sunt acum ridicate schele si o echipa de restauratori refac frescele cu scene biblice, pictate pe vremea cand sasii erau catolici si acoperite dupa ce au urmat sfaturile lui Luther.

Concertul de muzica sacra a fost ascultat in liniste, cei mai multi auditori participind pentru prima data la un asemenea moment artistic.

Dupa ce s-a incheiat, au aplaudat politicos iar cei care au contribuit la organizarea inaugurarii Centrului de Informare, au revenit in vechea casa unde au petrecut dupa datina, cu cantece autohtone din repertoriul traditionalelor sezatori locale.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate vineri, 30 iulie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter