SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGITM Sibiu: munca la negru nu poate fi combatuta

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Inspectorii de munca din judetul Sibiu reusesc sa depisteze tot mai putini patroni care folosesc angajati la negru, fara forme legale, iar Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) recunoaste ca nu poate rezolva problema, a declarat inspectorul sef, Francisc Torok (foto), relateaza Agrepres

"ITM nu poate sa rezolve aceasta problema - munca la negru. Dam semne legate de existenta acestui flagel", a spus seful ITM Sibiu.

Acesta spune ca angajatii prefera sa munceasca ''la negru'' si sa taca, decat sa isi reclame in scris patronii, de care le este frica. Cei mai multi angajatori ''la negru'' se inregistreaza in ultimii ani in industria constructiilor, cea textila si pielarie. Cand sunt controlati, muncitorii care lucreaza ilegal prefera fie sa fuga de la locul de munca, fie sa se ascunda sau sa minta pentru a-si apara locul de munca si patronul.

"Avem nenumarate cazuri cand mergem in control, iar angajatii refuza sa dea declaratii in scris si ne suna pe urma. Pe santiere cand ajungem noi, angajatii dispar. La Sura Mica am incercuit santierul, cand am intrat in santier, muncitorii jucau fotbal. La izolari de blocuri, muncitorii intra in apartamente pentru ca stiu ca inspectorii nu au voie sa intre in domicilii", a explicat inpectorul sef al ITM Sibiu, Francisc Torok.

Conform acestuia, in primele opt lunii ale anului, inspectorii de munca au depistat doar 69 de firme care aveau 130 de angajati ''la negru'', totalul amenzilor fiind de 388.400 de lei. ITM a sanctionat patronii depistati, cu amenzi intre 3.000 si 4.000 de lei pentru fiecare angajat gasit fara forme legale. Potrivit legii, angajatii prinsi ''la negru'' nu sunt amendati.

Inspectorii de munca si-ar dori mai multa colaborare si cu sindicatele, pentru a putea sa aiba dovezi ca se lucreaza ''la negru sau la gri''. Mult mai periculoasa decat munca ''la negru'', este cea ''la gri''. Astfel, seful ITM Sibiu apreciaza ca in cazul muncii ''la gri'', angajatii ''comploteaza mai bine cu patronii pentru a comite ilegalitatile''. Munca ''la negru'' inseamna ca nu exista niciun contract intre angajator si angajat, iar in cazul celei ''la gri'', exista un contract in care este scris ca salariu - salariul minim pe economie, iar restul banilor se dau la negru, fara forme legale.

Pe de alta parte, seful ITM spune ca din cei peste 100.000 de salariati din judet, un sfert sunt muncitori necalificati, numar care tinde sa creasca in timp ce eficienta si pofta de munca a angajatilor este in scadere.

Din cei peste 100.000 de salariati din judetul Sibiu, un sfert sunt muncitori necalificati, numar care tinde sa creasca in timp ce eficienta si pofta de munca a angajatilor este in scadere, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Sibiu, Francisc Torok.

"Forta de munca este din ce in ce mai slab calificata. 24 la suta din angajati fac munca necalificata. Este in scadere eficienta fortei de munca si pofta de munca este din ce in ce mai slab manifestata. Cel mai grav este insa lipsa evidentei calificarii fortei de munca, In Romania nu exista asa ceva, ci doar date statistice, singurul document unde este scrisa pregatirea este cartea de munca care este in curs de disparitie", a precizat Torok.

Acesta a aratat ca, in timp ce numarul agentilor economici scade cu un procent, lunar, creste numarul contractelor de munca tot cu 1 %. In prezent, in judetul Sibiu sunt 9.197 agenti economici activi, din care 8.180, adica 89 % sunt societati comerciale. Din ianuarie pana in septembrie 2010, in judetul Sibiu au fost desfiintate 794 de societati comerciale.

Din cei peste 9.000 de agenti economici care exista in judetul Sibiu in prezent, cei mai multi, 85 % sunt microintreprinderi cu pana la noua angajati, 12 la suta sunt intreprinderi mici, 2,6 % sunt intreprinderi mijlocii si doar 0,5 % sunt intreprinderi marci cu peste 250 de angajati, potrivit inspectorului sef al ITM Sibiu.

In ultimii 20 de ani, la Sibiu au fost radiati de la Registrul Comertului, 11.000 de agenti economici, din care, 242 doar in 2010, conform unei statistici a ITM Sibiu.

Potrivit aceleiasi statistici prezentate miercuri de inspectorul sef al ITM, in judetul Sibiu sunt inregistrate 105.000 de contracte individuale de munca, cele mai multe din ele, 65 la suta fiind angajati la IMM-uri.''Forta de munca este din ce in ce mai slab calificata. 24 la suta din angajati fac munca necalificata. Este in scadere eficienta fortei de munca si pofta de munca este din ce in ce mai slab manifestata. Cel mai grav este insa lipsa evidentei calificarii fortei de munca. In Romania nu exista asa ceva, ci doar date statistice, singurul document unde este scrisa pregatirea este cartea de munca care este in curs de disparitie", a precizat Torok.

Acesta a aratat ca, in timp ce numarul agentilor economici scade cu un procent, lunar, creste numarul contractelor de munca tot cu 1 %. In prezent, in judetul Sibiu sunt 9.197 agenti economici activi, din care 8.180, adica 89 % sunt societati comerciale. Din ianuarie pana in septembrie 2010, in judetul Sibiu au fost desfiintate 794 de societati comerciale.

Din cei peste 9.000 de agenti economici care exista in judetul Sibiu in prezent, cei mai multi, 85 % sunt microintreprinderi cu pana la noua angajati, 12 la suta sunt intreprinderi mici, 2,6 % sunt intreprinderi mijlocii si doar 0,5 % sunt intreprinderi mari cu peste 250 de angajati, potrivit inspectorului sef al ITM Sibiu.

In ultimii 20 de ani, la Sibiu au fost radiati de la Registrul Comertului, 11.000 de agenti economici, din care, 242 doar in 2010, conform unei statistici a ITM Sibiu.

Potrivit aceleiasi statistici prezentate miercuri de inspectorul sef al ITM, in judetul Sibiu sunt inregistrate 105.000 de contracte individuale de munca, cele mai multe din ele, 65 la suta fiind angajati la IMM-uri.Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 23 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter