SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGIudita Macelariu

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Incepand cu istoria medievala si moderna, chiar si mai aproape de noi, s-au distins femei care ne-au dus faima si dincolo de granitele Romaniei avand merite deosebite prin care au intrat in istorie. Acestea au desfasurat activitati pe taramuri diverse: literare, artistice, politice, voluntariat, din toate timpurile si toate orizonturile, devenind modele demne de urmat pentru generatiile ce se succed perpetuu.

Traim timpuri in care nevoia de modele este vitala si regeneratoare a tot ceea ce poporul roman a pierdut de peste jumatate de veac, pre- si post-revolutionar.

Greu de imaginat ca am putea recupera intr-un tempo rapid pierderi incalculabile, si totusi, deloc imposibil de recuperat, daca am fi uniti.

Degringolada si ceata in care traim, ne obliga sa cautam modele mai vechi sau mai noi al caror nume sa-l corelam cu evenimente in desfasurare sau cu gesturi filantropice ale unor oameni de cultura care, la randul lor, sunt nume sonore, personalitati cunoscute si respectate.

Intrarea in istorie nu este apanajul prea multor muritori ci a celor... putini, alesi astfel ca dintre cei multi chemati, ne intereseaza ineditul vietii si activitatii celor putini alesi, dintre care incercam sa desprindem modele care in scurta lor trecere pe acest pamant, au lasat pregnante urme, adevarate tipare de viata, de demnitate, de generozitate, de umanitarism, de solicitudine si voluntarism. Dintre aceste celebritati feminine, autorii prezentului articol au ales drept model simbolic pe IUDITA MĂCELARIU, care impreuna cu sotul ei - ilustrul tribun al Revolutiei din 1848, multidotat, Ilie Macelariu - au vietuit o parte din anii tineretii in Miercurea Sibiului. Printr-o fericita coincidenta, in 2011 am prezentat cititorilor cotidianului "Tribuna" , un alt model feminin: exploratoarea celor doi poli ai Pamantului, pe schiuri, in persoana d-nei prof. Maria Uca Marinescu, pe care am denumit-o "cetatean de onoare al planetei" . Iata doua personalitati feminine din Ardeal pe care avem placuta ocazie de a le prezenta publicului sibian si nu numai, in diferite contexte in care exemplul lor se impune.

Unul dintre ele se refera la "Anul International al Voluntariatului - 2011" a carui importanta se reflecta in viata noastra de zi cu zi prin coeziunea dintre oameni de buna credinta, care se ofera si se dedica ajutarii semenilor aflati in situatii critice de viata intervenind liberi de orice interes meschin, pana la sacrificiul de sine.

Tema tratata a fost cu atat mai incitanta cu cat doua celebritati feminine din epoci diferite dar care au vietuit periodic in Miercurea au primit distinctii si onoruri bine meritate aureolandu-se stradania, curajul si unicitatea/ineditul faptelor lor: Iudita Macelariu - medalia "Crucea Elisabeta" si Uca Marinescu, titlul de "femeie a anului" decernat in 2011 unui numar de 50 personalitati feminine ale Romaniei.

De asemenea modele avem nevoie in momentul de fata.

Mesajul care se degaja din articolul prezent este prezentarea unor exemple de oameni de ieri si de azi care sparg toate tiparele, ingradirile si interdictiile unor sisteme statale, politice, sociale, financiare si mai ales de sacrificii si eforturi personale pentru o cauza, o idee, o intentie dintre cele mai nobile si constructive, devenind modele demne de urmat ale generatiilor de dupa ele.

Rolul nostru este sa le facem cunoscute ca cei ce le parcurg in lectura lor sa reflecteze, sa invete, sa-si doreasca celebritatea (in sens pozitiv) si sa-i atraga si pe altii de partea lor.

Dar cine a fost Iudita Macelariu si de ce am ales exemplul ei?

Emblematica femeie - Iudita Macelariu - nascuta (Tobias) in 1838 la Halmagiu (in Abrud) a ramas in istoria neamului romanesc prin fapte si actiuni patriotice in perioada Razboiului de Independenta 1877 - 1878. Rolul pe care aceasta inteligenta si generoasa femeie l-a exercitat in Transilvania anilor atat de framantati pentru eliberarea de sub dominatia austro-ungara iar mai tarziu a Turciei, careia Romania i-a declarat razboi imediat dupa proclamarea independentei (9 mai 1877), este evocat in publicatiile nationale si judetene ale timpului. Alaturi de sotul ei, considerat unul dintre cele mai mari personalitati pe care Miercurea a dat-o istoriei nationale pana in prezent, Iudita a inscris fapte de voluntariat de o emotionanta solicitudine fata de ostasii raniti in crancenul razboi de independenta, ramanand in istorie prin merite exceptionale pentru acele vremi si dincolo de ele.

Astfel, a copilarit in atmosfera revolutionara de la mijlocul secolului al XIX-lea, martora a dramaticelor evenimente petrecute la Abrud in timpul revolutiei de la 1848 - 1849, moment in care l-a cunoscut pe Avram Iancu si pe tribunul Ilie Macelariu. Tenacitatea si curajul ei potentate de sprijinul primit de la unchiul Alexandru - Amos Tobias si al lui Ilie Macelaru, i-au asigurat protectia fata de oficialitatile vremii, deloc prietenoase. In aceleasi imprejurari ostile, la inceputul lunii mai 1877, impreuna cu sotiile carturarilor si politicienilor sibieni organizeaza o intrunire in vederea infiintarii Comitetului femeilor romane din Sibiu cunoscut sub numele de "Societatea de dame romane in Sabiiu" format din 17 persoane: o presedinta (Iudita Macelariu), o vicepresedinta (Maria Hanea), o casiera (Agnes Popa), doua secretare (Caliope Boiu si Maria Cosma) plus 12 persoane. Intrunirea a avut loc in locuinta sa din Schewisgase (actualul B-dul Victoriei), nr. 29. Cu acest prilej se lanseaza un "Apel" primit cu mare interes prin intermediul ziarelor Ro manesti si germane din Transilvania, raspandite in toata tara, ceea ce a generat largi miscari atat la orase cat si la sate,in actiunea de colectare a ajutoarelor in bani, imbracaminte si diverse materiale textile necesare ingrijirii ranitilor. Actiunea a inceput imediat dupa lansarea apelului publicat, imbracand cele mai variate forme. La scurt timp aceasta actiune a nemultumit oficialitatile care printr-un Ordin al Ministerului de Interne nr. 425/24 mai 1877 a interzis functionarea Comitetului de femei in scopul ajutorarii ranitilor, aproband doar organizarea preluarii coletelor de catre persoane particulare.

Iudita gaseste o noua formula de continuare a actiunii si in ciuda interdictiilor se angajeaza public sa adune ofrande pentru raniti infiintand Centrul de colectare din Sibiu sub directa ei conducere. Toate satele si orasele aflate sub dominatie habsburgica, au raspuns in numar urias expediind zilnic colete care dupa ce erau centralizate, luau drumul Bucurestiului spre Societatea de Cruce Rosie.

Un nou apel lansat de Iudita in 10/22 septembrie 1877, popularizat ca si primul "Apel" , se incheie cu reusita si rezultate laudabile dupa 12 luni de febrila activitate pentru care Iuditei Macelariu i se confera medalia "Crucea Elisabeta" de catre Guvernul de la Bucuresti, fiind apreciata drept "una dintre cele mai distinse dame din Ardeal" . Alaturi de ea, se inscrie si numele doamnelor din comitetul initiat in 17 mai 1877: Caliope Boiu (Sotia lui Zaharia Boiu), Maria Cosma, Eleftera Cristea, Ana Hodos, Aurelia Bratu (mama poetului Octavian Goga), Maria Cuntan (poeta - fiica compozitorului de muzica religioasa, Dimitrie Cuntan) s.a.

Consideram semnificativ sa amintim faptul ca Maria Cosma, era sotia ilustrului filantrop Partenie Cosma, mama celebrei personalitati Lucia Cosma, iar fiica cea mica, Tania, a fost prima sotie a poetului Octavian Goga.

La intrebarea de ce am ales exemplul Iuditei Macelaru putem raspunde ca prin acest articol aducem un pios omagiu si mamelor noastre apartenente secolului XIX, care au trait evenimentele istorice descrise si chiar si-au adus aportul direct sau indirect la ajutorarea ostasilor raniti.

II

In completarea acestui articol s-a intocmit un grupaj realizat de Ec. Mircea Ţata si col (r) Ioan Parean cu titlul: "Razboiul de Independenta 1877 - 1878, Militanti transilvaneni, Eroi cazuti in lupta"

Grupajul cuprinde urmatoarele capitole.

1) "Societatea de dame romane din Sabiiu" , "Procesu Verbalu" din 17 V 1877 prin care s-a ales un comitet pentru ajutorarea ostasilor raniti, prezidenta fiind Iudith�a Macellariu - In continuare se face "Un Apelu catra Romane" .

2) Militanti transilvaneni care au activat in cadrul miscarii nationale pentru ajutorarea ostasilor romani raniti in Razboiul pentru Independenta din 1877 - 1878.

3) 31 - eroi din Razboiul pentru Independenta cu fotografiile lor, dintre care 25 eroi ofiteri.

4) Revista "Samariteana" "Foae de Seara" din 17 XI 1888 editata in limba romana, germana si maghiara de catre Comitetul Filialei Sibiene a "Crucei rosie" sub lozinca "Viribus Unitis!"

III

Dupa cum s-a amintit mai sus, in cotidianul Tribuna din 10 iunie 2011 a aparut articolul "Prof. Maria Uca Marinescu, cetatean al planetei" semnat de dr. Ecaterina Pantea, din partea medicilor aflati in apogeul vietii. In incheierea articolului se mentioneaza ca Prof. Maria Uca Marinescu poate fi cinsiderata pe drept cuvant "un ambasador al Marginimii Sibiului pe meridianele si paralelele lumii" .

In plus, anul 2011 a fost bogat in aniversari legate de orasul Miercurea si de distinsa familie Macelariu. Ca urmare, autorii articolului impreuna cu alte personalitati au facut, in perioada iunie 2011 - ianuarie 2012 , un numar de 4 donatii institutiilor din orasul Miercurea, pe care le vom enumera in mod cronologic si anume:

1. In 2011 s-au implinit 120 de ani de la trecerea in nemurire a judelui regesc, consilier guvernamental Ilie Macelariu, deputat in Parlamentul din Budapesta. Cu acest prilej s-a predat o donatie grupului Şcolar "Ilie Macelariu" condus cu multa competenta de prof. ing. Cristina Bradila. Donatia s-a facut de catre Ec. Mircea Ţata si prof. ec. Silvana Axentea din cadrul grupului. Intrucat d-na prof. Maria Uca Marinescu este cetatean de onoare al orasului Miercurea si al com. Orlat, la aparitia articolului din 11 VI 2011 ec. Mircea Ţata a oferit o donatie Grupului Şcolar "Ilie Macelariu" Miercurea. Aceste doua donatii au avut ca obiect carti, ilustrate, plicuri "Prima zi" si alte piese filatelice specifice unitatii scolare respective.

2. Pe tot parcursul anului 2011 s-au aniversat 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii ASTRA Sibiu. Avand in vedere ca eminentul jurist Ilie Macelariu a fost unul dintre membrii fondatori ai Asociatiunii ASTRA, autorii articolului au donat Despartamantului ASTRA Miercurea, diferite materiale specifice acestui eveniment si, in primul rand, legate de Despartamantul ASTRA Saliste care a activat 60 de ani si recent a fost reinfiintat, in noiembrie 2011.

3. De asemenea, d-na prof. Maria Uca Marinescu impreuna cu autorii acestui articol au facut o donatie semnificativa Primariei orasului Miercurea. Intre obiectele donate sunt si doua tablouri din 1899 cu preotul Nicolae Opris din Şura Mare si cu preoteasa Elisabeta Opris, nascuta Macelariu. Din donatie mai fac parte cinci culegeri cu "Razboiul din 1877 - 1878" de care am amintit mai sus avand in vedere ca unul dintre coautori - prof. Col (r) Ioan Parean - directorul Editurii Salgo - a urmat liceul in Miercurea.

Intrucat este in curs de amenajare un "Muzeu al Ţarii Secasului" consideram ca o parte din cele 4 donatii sunt indicate si binevenite pentru acest nobil scop. In aceasta privinta, amintim o realitate si anume colaborarea multilaterala de astazi si, in special de odinioara intre orasele Saliste si Miercurea. Ca urmare, intre obiectele donate sunt si 3 exemplare cu monografia Salistei din 1989 "Salistea, straveche vatra romaneasca" , precum si piese documentare legate de activitatea Reuniunii Meseriasilor Romani din Saliste, infiintata in anul 1883.


Dr. Ecaterina P�NTEA,

vicepresedinta Asociatiei Medicilor Pensionari Sibiu


Ec. Mircea ŢAŢA,

diplomat in Ştiinte Economice si Juridice


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 27 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 31 mai 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter