SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGJean-Baptiste Odobestianu: „Foarte multi romani nu stiu cui sa se adreseze”

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Comisia Europeana a adus ieri la Sibiu o delegatie care a vorbit in Piata Mica sibienilor despre drepturile lor de cetateni ai Uniunii Europene. Ca si in alte orase ale tarii prin care a mai trecut caravana Comisiei Europene si la Sibiu s-a constatat ca romanii nu isi cunosc drepturile de cetateni europeni. Coordonatorul caravanei de la Sibiu, Jean-Baptiste Odobestianu, arata cat de europeni suntem.
Reporter: Eu sunt cetatean al Uniunii Europene de aproape doi ani. Acum ati venit sa-mi spuneti ce drepturi am?
Jean-Baptiste Odobestianu: Probabil ca dumneavoastra vi le cunoasteti, sau cel putin o parte din ele, dar asa cum am constatat si in alte orase ale tarii, foarte multi romani nu stiu cui sa se adreseze ca institutii europene, nu stiu despre Curtea Europeana de Justitie, nu cunosc alte institutii europene carora li se pot adresa, nu cunosc cui se pot adresa in conditiile in care au nevoie de protectie consulara intr-un alt stat, nu stiu ce documente au nevoie pentru calatorii, nu stiu daca le trebuie vize pentru rezidenta intr-un alt stat al Uniunii Europene si mai sunt multe altele.
Rep.: Doar atat...
J-B. O.: Da, atat si in plus drepturile pe care dumneavoastra spuneti ca le cunoasteti implica automat si multe responsabilitati. Dreptul la libera exprimare spre exemplu nu inseamna ca te poti exprima si intr-un mod haotic.
Rep.: Prin orasele prin care ati trecut ati intalnit cazuri in care oamenii sa vina la dumneavoastra sa spuna ca le sunt incalcate drepturile?
J-B. O.: Da, am intalnit numeroase cazuri, la Craiova, la Giurgiu, la Oltenita, la Targu Jiu. O persoana de exemplu la Craiova avea un dosar depus de sase ani pentru ca locuia intr-o casa nationalizata care a fost retrocedata fostului proprietar. Persoana avea dosar funciar pe locul sapte in lista de prioritati la primarie, cu toata documentatia facuta. in urma cu sapte ani era pe locul sapte iar in momentul in care a venit la noi ajunsese pe locul 250 si ceva. in acest moment el se adreseaza justitiei europene.
Rep.: Cat timp va mai dura pana sa ne cunoastem drepturile si mai departe sa ne comportam ca cetateni europeni?
J-B. O.: in mare masura acest lucru depinde de presa, de mass-media si meditizarea acestor drepturi, depinde de asemenea de modul in care este promovata cetatenia europeana, depinde de asemenea de institutiile din Romania, ma refer aici in special la primarii, care au in statutul lor de functionare si promovarea drepturilor cetatenesti.
Rep.: Sibienii plecati la cules capsuni in Spania sau la munca in Italia isi stiu drepturile sau se caciulesc pe la portile institutiilor?
J-B. O.: Faceti o foarte buna referire aici. Deocamdata, este bine stiut, dreptul la munca in UE este limitat, dar nu pentru o perioada lunga de timp. Peste cativa ani, in mod cert UE va avea portile deschise si toate ofertele de munca deschise si pentru romani.
Cateva drepturi europene:
Dreptul de a vota si a candida la alegerile locale si europene in statul membru in care cetateanul rezida, chiar daca acesta nu este statul de origine.
Dreptul la protectia consulara in orice stat membru UE, in cazul unor probleme intalnite intr-un stat in care tara nu este reprezentata.
Dreptul la conditii de munca echitabile si corecte precum si interzicerea muncii la copii.
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 03 octombrie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 29 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter