SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGJocul cu mitropoliile

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Dupa decesul Mitropolitului Antonie Plamadeala din 29 august 2005, a fost nevoie de doar doua luni pentru ca, la 4 noiembrie 2005, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa voteze infiintarea unei noi mitropolii in Ardeal - Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului - prin desprinderea mai multor eparhii din Mitropolia Ardealului.

Anul trecut, dupa decesul Mitropolitului Bartolomeu Anania au inceput discutiile legate de ruperea Mitropoliei Clujului, dar si proteste din partea a sute de clujeni care se opuneau scindarii. Planul de reintregire a Mitropoliei Ardealului a fost reactivat in decembrie 2011 si, in acest an, adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Albei-Iulia si Episcopiei Oradiei au decis ca vor sa se intoarca la Mitropolia Ardealului. A urmat adunarea eparhiala a Episcopiei Devei si Hunedoarei, in cadrul careia s-a votat trecerea acesteia de sub ascultarea Mitropoliei Banatului sub ascultarea Mitropoliei Ardealului. Modificarile de jurisdictie teritoriala trebuie insa discutate si votate in cadrul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar acest lucru se va intampla in 16-17 februarie a.c., mai ales ca aceasta este "dorinta ierarhilor, clerului si credinciosilor din eparhiile respective", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei BOR.

Cea mai mica mitropolie

Mitropolia Ardealului a detinut si detine pozitia a treia in ierarhia mitropoliilor ortodoxe romane, dupa Mitropolia Munteniei si Dobrogei si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Odata Mitropolia Clujului infiintata, ea a primit pozitia a patra in aceeasi ierarhie, devansand structuri mult mai vechi, precum Mitropolia Olteniei si Mitropolia Banatului.

Desi Mitropolia Clujului urmeaza ierarhic celei a Ardealului, din punct de vedere al teritoriului acoperit si al numarului de enoriasi arondati, lucrurile stau invers. Istorica Mitropolie a Ardealului, infiintata de Andrei Şaguna, este astazi cea mai mica mitropolie de pe teritoriul Romaniei. Ortodocsi din patru judete - Sibiu, Brasov, Covasna si Harghita - se afla sub obladuirea Mitropoliei Ardealului, cu mentiunea ca doar in Sibiu si Brasov populatia este majoritar ortodoxa, in Covasna si Harghita, ortodocsii fiind minoritari. Date despre numarul enoriasilor din Mitropolia Ardealului nu se regasesc pe site-ul oficial al mitropoliei, dar un calcul aproximativ, raportat la populatia celor patru judete dupa recensamantul din 2011 si la structura religioasa a populatiei, arata ca Mitropolia Ardealului are in prezent peste 800.000 de enoriasi.

Conform site-ului oficial, in prezent, Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului acopera opt judete - Cluj si Bistrita Nasaud; Alba si Mures; Bihor; Maramures si Satu Mare; Salaj. in ceea ce priveste numarul de credinciosi, acesta este de 2,5 milioane, dar trebuie spus ca aceasta cifra a fost stabilita in conformitate cu recensamantul din anul 2002, deci acum este, cu siguranta, mai mica. Daca Arhiepiscopia Albei-Iulia si Episcopia Oradiei trec sub jurisdictia Mitropoliei Ardealului, atunci sub ascultarea mitropoliei de la Sibiu vor ajunge aproape 640.000 enoriasi de la Alba si aproape 380.000 de la Oradea, conform cifrelor prezentate pe site-ul www.mitropolia-clujului.ro.

Daca Sinodul BOR accepta si trecerea Episcopiei Devei si Hunedoarei la Mitropolia Ardealului, atunci vorbim de alti peste 330.000 de credinciosi, sub obladuirea Mitropoliei Ardealului.Reorganizare acceptata de inaltii prelatiRevenirea eparhiilor la Mitropolia Ardealului poate fi considerata o indreptare a injumatatirii Mitropoliei Ardealului in urma cu cinci ani. Teologul Radu Preda, titular in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, atrage insa atentia asupra unui aspect: actualul mitropolit al Ardealului a fost de acord cu infiintarea Mitropoliei Clujului. "La votul Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005 privind infiintarea noii mitropolii, PS Laurentiu a votat pentru! Au fost doar doua voturi impotriva: cel al intre timp raposatului episcop Damaschin `i cel al actualului patriarh ", arata Radu Preda, intr-o scrisoare publicata de presa clujeana. Site-ul oficial al Mitropoliei Clujului confirma faptul ca doar doi inalti ierarhi nu s-au pronuntat in favoarea noii mitropolii: "infiintarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, cu sediul in Cluj-Napoca, in paralel cu aceea a Ardealului, cu sediul la Sibiu, a fost propusa de sapte ierarhi ardeleni si a primit aprobarea Sfantului Sinod la 4 noiembrie 2005, cu 38 de voturi pentru si 2 abtineri ", scrie www. mitropolia-clujului.ro.

Cum este privita noua reorganizare de catre prelatii ortodocsi? "Forul care decide asupra acestor decizii este Sfantul Sinod. Acest for va lua o decizie echilibrata, depinde cat de serioasa este cererea care se face. Cele doua mitropolii sunt cam dezechilibrate, una foarte mare, cea de la Cluj, `i alta foarte mica, cea de la Sibiu ", a spus iPS Andrei, Mitropolitul Clujului, pentru Evenimentul Zilei.

"Tot timpul, Alba Iulia a inut de Sibiu. Cand s-a infiintat Mitropolia Clujului, peste noapte patru sau cinci eparhii s-au rupt de la Sibiu si au facut o noua mitropolie, cea a Clujului. Totul s-a facut atunci cu mare suparare din cauza urcarii pe scaunul de la Sibiu a lui IPS Streza. Acum e normal ca Alba Iulia sa revina la Sibiu ", a declarat iPS Irineu Bistriteanul, arhiepiscopul de Alba-Iulia, pentru Evenimentul Zilei. Precizam ca in 2005, la alegerea noului mitropolit al Ardealului, un singur episcop din Ardeal l-a votat pe Lauretiu Streza sa fie noul mitropolit al Ardealului, ceilalti episcopi din Ardeal neacordandu-i votul. in acest context, "solutia a parut sa fie infiintarea unei structuri mitropolitane (n.r.- Mitropolia Clujului) din care noul mitropolit ales era exclus ", scrie Radu Preda.

in ceea ce ii priveste pe cei doi prelati - iPS Irineu si iPS Andrei- mai trebuie spus ca amandoi au candidat, in 2011, la demnitatea de Mitropolit al Clujului, dupa decesul Mitropolitului Bartolomeu Anania. iPS Andrei a fost timp de mai multi ani episcop si arhiepiscop de Alba-Iulia; de asemenea, in 2005, iPS Andrei a fost propus de Mitropolitul Bartolomeu Anania pentru a conduce Mitropolia Ardealului. iPS Irineu Bistriteanul a fost vicarul Mitropolitului Bartolomeu Anania, cel care a dorit infiintarea Mitropoliei Clujului. in acest context, "Mitropolitul Andrei al Clujului a mai spus ca este deranjat de graba episcopului de la Alba Iulia de a pune in discutie aceasta ruptura ", noteaza Evenimentul Zilei.

Daca va avea loc reintregirea teritoriilor, Mitropolia Ardealului va avea sub obladuire mai multe facultati de teologie, manastiri si chiar un post de radio. De pilda, doar in judetul Alba sunt 28 de manastiri, conform site-ului oficial al Arhiepiscopiei Alba-Iulia, iar aceeasi unitate bisericeasca pastoreste o facultate de teologie si un seminar teologic, precum si postul de radio Reintregirea.

Arhiepiscopia Oradiei pastoreste o facultate de teologie si un seminar teologic, iar de la Episcopia Devei si Hunedoarei pot ajunge in jurisdictia Mitropoliei Ardealului noua asezaminte monahale, 252 de parohii si 227 de filii.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter