SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGJohannes Gelich, primul scriitor al Sibiului.Nu imi place sa fiu folosit de o institutie

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Johannes Gelich este primul scriitor international care face parte din proiectul „scriitorul Sibiului ". Cat de multe cunoaste el despre orasul pe care pentru cateva luni de zile il va reprezenta literar si ce va insemna munca lui la Sibiu spune chiar el in randurile urmatoare.

Reporter: Cat de mult conteaza pentru dumneavoastra faptul ca ati fost desemnat " scriitorul Sibiului " si cum vedeti aceasta experienta culturala de la Sibiu?
Johannes Gelich: Sunt foarte bucuros ca am fost desemnat „scriitor in rezidenta" la Sibiu. Privesc acest fapt si ca o onorare a eforturilor mele trecute de a imbunatati dialogul literar dintre Romania si Austria. Prietenul meu, traducatorul Michael Astner, care si-a petrecut copilaria aici in Hamlesch (n. r. Agnita), aproape de Sibiu, a fost si este cel mai important partener al meu in munca de editare si publicare a unei antologii cu scriitorii din Iasi, din 2001, pe care el a tradus-o in germana si a unei antologii cu scriitorii austrieci, din 2005, pe care a tradus-o in romana. Deci nu avem decat sa continuam ceea ce am inceput cu ani in urma. Sunt foarte curios sa vad si cum s-a schimbat Romania in ultimii sapte ani, eu mergand destul de des la Iasi sau in Bucuresti, dar in ultimii sapte ani nu am mai trecut prin Romania. Cat voi sta la Sibiu am bineinteles programate cateva lecturi publice, dar eu vin aici ca si scriitor nu ca un manager cultural, deci eu mi-am planificat in primul rand sa lucrez la Sibiu, sa citesc si sa scriu despre oras, texte care vor fi publicate mai intai ca un blog-zilnic pe pagina mea de internet.

R: Este prima oara cand veniti la sibiu?
J.G.: Am mai avut o scurta vizita la Sibiu si mi-a placut, prin asociere cu Viena, arhitectura veche si atmosfera istorica, dar in momentul de fata nu pot face o apreciere despre orasul de astazi sau despre viata culturala. in plus cunosc si foarte multi oameni din regiunea Sibiului, in special cu legaturi germanice, cativa scriitori precum Eginald Schlattner dar si din oras, cu care m-am intalnit in 2001 in Sighisoara, la un festival de poezie.

R: Ce teme culturale v-au atras in primul rand la Sibiu si ce v-a facut sa acceptati acest proiect?
J.G. : Cunosc Iasiul foarte bine, scena literara de acolo, si cred ca ar putea fi foarte interesanta o comparatie sau chiar imposibilitatea de a compara cele doua peisaje literare. Mai sper sa-mi pot imbunatati cu aceasta ocazie limba romana, sa citesc literatura contemporana sibiana, sa scriu despre ea. Multumita numeroaselor discutii pe care le-am avut cu Michael Astner, care este si el un scriitor german, si care a calatorit mult intre Hamlesch si Iasi, cunosc multe date despre interferentele culturale dintre limba germana si cea romana sau dintre societatile celor doua popoare. Toate acestea imi sunt conoscute si de la Herta Muller si alti scriitori din Banat. Despre viata literara din Sibiu acum nu stiu prea multe dar cu siguranta voi afla.
Munca unui scriitor la Sibiu
"Eu nu vin ca un proiect. Şi nu imi place sa fiu folosit de o institutie sau o persoana in scopuri proprii. Vin la Sibiu ca scriitor, cu mintea deschisa catre carti si texte, peisaje si poezie, cuvinte scrise care incearca, intotdeauna, sa atinga realul sau irealul locului si a timpului schimbator. Vreau sa citesc si sa scriu, vreau sa plimb si sa vad, pur si simplu munca pe care o face un scriitor. Bineinteles ca vor fi, asa cum s-a spus, un jurnal-blog cu postari zilnice, la care sunt foarte nerabdator sa scriu. Cum va inspira Sibiul un proiect literar de o mai lunga durata inca nu stiu, dar raman deschis".
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Iulian ( 22.01.2009 05:06 )
A-s vrea sa stiu cum pot lua legatura cu dl. Johannes Gelich pentru a discuta cu el ceva in legatura cu meseria de scriitor!


  

Anonymous ( 24.07.2009 12:16 )
as dori sa pot lua legatura cu dumneavoastra pentru ca am inceput sa scriu o carte.va multumesc anticipat.


  

Alte stiri adaugate marti, 01 iulie 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 04 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter