SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGJohannis despre Pediatrie: "e regretabil ca nu pot sta si mamele. Dar situatia nu e critica"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »


Primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune ca problemele semnalate de mame la Spitalul clinic de pediatrie – transferat anul trecut in administrarea Primariei Sibiu – in legatura cu spatiul insuficient si pentru internarea tuturor mamelor sunt reale, dar ca situatia `nu este foarte complicata si trista`.
Declaratiile lui Johannis sunt pe acelasi ton cu cel al conducerii Spitalului: intelegem situatia, dar pe termen scurt solutiile sunt putine si fara efect amplu.
`Este regretabil ca nu pot sta si mamele alaturi de copiii internati. Din pacate, locatia nu este foarte buna. Sunt acolo cladiri gandite pentru altceva. In perspectiva, daca vom gasi posibilitati de extindere vom cauta sa le rezolvam`, a declarat Johannis.
Primarul considera ca nu situatia nu este una critica, apreciind Spitalul drept unul dintre cele mai bune din tara, in domeniul pediatriei. `Spitalul este unul care asigura conditii foarte bune. Este ok ca lumea sa semnalizeze problemele. Si eu as semna (petitia on-line – n.r.) si eu imi doresc mai bine. Insa de aici nu trebuie trasa concluzia ca este rau. Ne-am dori ca totul sa fie cum vedem la televizor, la americani. Dar, in Romania, in viitorul apropiat nu vom avea asa ceva`, a mai declarat primarul Sibiului.

Scrisoarea Pediatriei catre mame: nu poti fi pediatru fara sa iubesti copiii

In cursul zilei de ieri, conducerea Spitalului clinic de pediatrie Sibiu a facut public raspunsul dar scrisorii deschise si a petitiei on-line lansata sub numele `Lasati mamele sa se interneze in spital alaturi de copiii lor`.
`Consideram petitia justificata si suntem intru totul de acord cu dorinta mamelor semnatare (si nu numai) de a fi internate impreuna cu copiii lor atunci cand acestia sunt bolnavi. Le asiguram ca avem atat noi, medicii, cat si cadrele medii, aceleasi sentimente fata de copii. De altfel, noi credem ca nu poti sa-ti alegi si sa practici specialitatea de pediatru decat daca iubesti copiii`, semneaza managerul Alexandru Mihut, alaturi de directorul medical Mihai Neamtu si directorul economic Maria Bogazi.
Cei trei reitereaza ideea ca actuala cladire nu a fost proiectata pentru un spital, fapt ce impune constrangeri suplimentare in obtinerea autorizatiei de functionare.

30 de paturi pentru mame la 185 de paturi pentru copii

Prin structura aprobata de Ministerul Sanatatii, Spitalul clinic de pediatrie functioneaza cu un numar de 185 de paturi pentru copiii internati si 30 de paturi destinate apartinatorilor. `Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 513/20.05.2010, Spitalul nu poate depasi cele 30 de paturi aprobate, repartizate astfel: 21 paturi in Clinica pediatrie, sase paturi in Clinica chirurgie pediatrica si trei paturi in sectia Boli infectioase copii (...).Rata utilizarii paturilor destinate apartinatorilor in spital in cursul anului 2011 a fost de 100%`, arata conducerea Spitalului. Reprezentantii acesteia invoca o serie de normative in domeniul Sanatatii, normative care interzic marirea numarului de paturi dincolo de dispozitiile Ministerului.

Taxele sunt legale

Conducerea spitalului arata ca taxele percepute pentru insotitorii copiilor sunt legale, avand in vedere `gradul ridicat de confort, peste confortul standard. Prin confort standard, in ceea ce priveste cazarea, se intelege salon cu minimum trei paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare si fara dotari suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider si altele asemenea)`. Or, cei de la Spital arata ca rezervele de la Sibiu, modernizate in 2011, au fiecare `televizor, frigider, pat apartinator, pat copil, dulap pentru efectele personale, grup sanitar propriu`. `Contributia personala a asiguratilor reprezinta diferenta intre tarifele pentru serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort, stabilite de fiecare unitate furnizoare si cele corespunzatoare confortului ridicat. (...) Au fost si sunt percepute taxe pentru saloanele cu conditii hoteliere peste standardele prevazute de lege, pentru internarea la cerre, a parintilor copiilor in varsta de peste trei ani, care solicita expres, internarea alaturi de copii`. Taxele sunt de 20 sau 80 de lei, in functie de calitatea cazarii.

Solutii? Un nou spital!

Pentru a reusi sa indeplineasca dorinta fireasca a mamelor de a fi internate alaturi de copiii bolnavi, conducerea Spitalului a identificat trei categorii de masuri, `din pacate niciuna din acestea dependente de putinta exclusiva a Spitalului`.
In categoria `termen scurt`, cresterea numarului de paturi aferente apartinatorilor in detrimentul paturilor pentru copii ar duce la diminuarea finantarii (sumele sunt alocate pe copil internat). Suplimentarea numarului de paturi pentru mame, fara reducerea paturilor pentru copii ar contraveni prevederilor legale referitoare la numarul de paturi / suprafata utila. Iar supraetajarea paturilor pentru mame `ar crea premisele nerespectarii normelor uzuale pentru preventia infectiilor interiare de spital`. `Cu permisiunea expresa a compartimentului de specialitate din cadrul Directiei de sanatate publica Sibiu si a Ministerului Sanatatii am putea incerca rezolvarea imediata a necesarului de paturi penntru mame prin una din masurile mentionate`, arata conducerea spitalului.

In cea de-a doua categorie de masuri, pe termen mediu, medicii pediatri amintesc de mansardarea corpului A al Clinicii pediatrie, investitie preconizata sa fie finalizata la finele acestui an `si care va rezolva de o maniera aproape satisfacatoare problema internarii apartinatorilor copiilor bolnavi, conform reglementarilor in vigoare`.

In fine, pe termen lung raspunsul intra intr-un cu totul alt registru. `Sibiu, ca si toata tara, are si au nevoie de spitale moderne de copii, cu circuite specifice de spital, cu saloane «mama-copil», cu finantare adecvata si o lege a sanatatii cat mai generoasa cu asistenta copilului bolnav`, se mai arata in raspunsul la scrisoarea deschisa a mamelor.
de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 03 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 12 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter