SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Junii Sibiului ", sarbatoriti in Piata Mare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Din Romania si pana in SUA, din China in Egipt si din Portugalia in Canada, "Junii Sibiului" au colindat tara dupa tara in cei 70 de ani de existenta. Au fost ambasadori ai cantecului si jocului popular romanesc in Europa, America, Asia si Africa. Astazi poposesc din nou in mijlocul comunitatii in care s-au nascut pentru a sarbatori alaturi de cei mai dragi spectatori: sibienii. "Pentru noi, ropotele de aplauze si ovatiile sibienilor, caldura extraordinara cu care ne intampina sunt cel mai frumos omagiu la ceas aniversar. Este o bucurie si o onoare pentru noi sa evoluam astazi in Piata Mare, pentru Sibiu si pentru sibieni ", spune Silvia Macrea, coregraf al Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" si director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale " Cindrelul-Junii " Sibiu.

Spectacol cat pentru 70 de ani

Spectacolul aniversar "Junii Sibiului" - 70 de ani are loc astazi, 1 august, ora 19, in Piata Mare din Sibiu, si reuneste patru generatii de " Juni" : copiii de la " Cibinul" , tinerii de la " Ceata Junilor" , profesionistii de la " Cindrelul-Junii Sibiului" si " Veteranii Junii Sibiului" .

Invitati speciali sunt solistii din diferite generatii: tineri cu care Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului" colaboreaza in prezent si interpreti consacrati, alaturi de care "Junii Sibiului" au scris file in cartea de aur a culturii traditionale romane. Astfel pe scena din Piata Mare vor urca: Razvan Nastasescu, Codruta Rodean, Anca Marginean, Traian Stoita, Viorica |epes, Daniel Rosalim, Alina Bica, Robert Tarnaveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Marcel Parau, Viorica Telcean, Gabriela Tuta, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merisoreanu, Gheorghe Rosoga, Sava Negrean Brudascu, Gheorghe Turda, Ilie Medrea, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Liliana Laichici, Nineta Popa, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac si Nicoleta Voica. Spectacolul este prezentat de Iuliana Tudor.

Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Sibiu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale " Cindrelul-Junii " Sibiu, fiind o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu. Coproducator al evenimentului este Societatea Romana de Televiziune.

O poveste de 70 de ani

in contextul celor 7 decenii de existenta a ansamblului, intregul an 2014 este unul aniversar, iar evenimentele organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii " Sibiu, toate spectacolele si turneele sustinute de ansamblu marcheaza acest moment.

" Junii Sibiului" s-au nascut in 1944, din initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea si s-au transformat in mers din formatie de amatori, la inceput barbateasca, apoi mixta, in ansamblu profesionist.

in calitate de ansamblu de amatori, " Junii Sibiului" au participat la numeroase competitii si festivaluri folclorice, organizate in tara si strainatate, iar valoarea lor a fost recunoscuta prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale acordate de jurii de specialitate. in anul 1992, Ansamblul " Junii Sibiului" se uneste cu orchestra " Cindrelul" si primeste statutul de ansamblu profesionist, in semn de recunoastere a valorii corpului de dansatori si instrumentisti, precum si a bogatiei si diversitatii repertoriului abordat.

in cei 70 de ani de existenta, Ansamblul Folcloric Profesionist " Cindrelul-Junii Sibiului" a sustinut peste 40.000 de spectacole si a efectuat peste 600 de turnee in Romania, intreaga Europa, America de Nord, Asia si Africa. Peste 3.600 de dansatori au evoluat in cadrul Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiulu" de-a lungul timpului.

Statutul de ambasador al spiritualitatii Romanesti a fost recunoscut in repetate randuri. De exemplu, in 1986, cand "Junii Sibiului" a fost prima formatie de dansuri romanesti prezenta intr-un turneu in SUA; in 2006, la Patras, cand ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, in 2009 cand ansamblul a fost invitat sa evolueze pentru demnitarii prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti; in 2012 cand ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA, la Summit-ul NATO de la Sibiu si in 2014 cand ansamblul a evoluat in fata a zeci de ambasadori, consilieri si atasati economici si comerciali de la ambasadele mai multor tari din Europa si Orient, prezenti la Conferinta Internationala " Oportunitati de Investitii in Judetul Sibiu - Valoare Adaugata Afacerii Tale" , organizata de Consiliul Judetean Sibiu.


de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 01 august 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 03 martie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter