SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGJurnalistica + Psihologie + Sociologie = Love

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu va suferi de la inceputul noului an universitar o serie de modificari structurale, potrivit unei decizii a Senatului Universitatii `Lucian Blaga`. Unele facultati vor fi comasate in departamente, schimbarea fiind bazata pe ratiuni interdisciplinare. In aceasta situatie se regaseste si Facultatea de Jurnalistica. Aceasta urmeaza sa fuzioneze, potrivit deciziei Senatului, cu Facultatile de Psihologie si de Sociologie intr-un singur departament si anume Departamentul de Stiinte Umane. Noul departament va avea din toamna cel putin 1500 de studenti si 45 de titulari, insa un singur secretariat si un singur decanat in loc de trei. Primii alesi vor fi directorii de departament, printr-un concurs ce va avea loc la sfarsitul lunii septembrie.

`Avansare in grad`

Actualul decan al Facultatii de Jurnalistica, profesorul Ion Dur, sustine ideea de comasare a acestor facultati. Desi are unele rezerve fata de cadrul legislativ, Dur considera noua formula ca fiind una de bun augur pentru performantele sibiene in jurnalism, comunicare si relatii publice, psihologie si sociologie. `Facultatea de Jurnalistica va suferi o schimbare de statut care ii ofera o avansare in grad. Noul departament va fi astfel unul de elita`, considera decanul Jurnalisticii. In acelasi timp, Ion Dur considera ca specializarile se vor ajuta reciproc si vor provoca ridicarea standardelor si o mai buna adaptare la nevoile social-culturale. Interferenta Facultatii de Jurnalistica cu cea de Psihologie si cu cea de Sociologie ii va asigura acesteia upgrade-ul interdisciplinar necesar. `Forta cea mare va fi aceea a departamentului, care va functiona dupa o schema triunghiulara, si anume un triunghi echilateral. Noul departament trebuie sa fie si va fi unul organic, cu o forta mult mai mare decat suma componentelor. Aceasta etapa este una necesara in traseul dezvoltarii invatamantului superior romanesc. Acum se da ora eficientei si valorile sunt fortate la sincronizare`, spune Dur. Profesorul compara situatia actuala a invatamantului universitar cu o situatie economica clasica, semnalata de Karl Marx. Pentru Ion Dur, in invatamant, dupa mai bine de 20 de ani de capitalism, functioneaza legea acumularii primitive a capitalului. Institutiile de invatamant superior s-au dezvoltat haotic si cantitatea primeaza in fata calitatii. Acum insa e momentul rafinarii si concentrarii `capitalului acumulat` de invatamant, fapt ce va duce la filtrarea valorilor de pseudo-valori.

Alte ratiuni ale restructurarii

Comasarea facultatilor intr-una singura mai are insa si un scop administrativ. Organizarea interioara a respectivelor facultati nu a fost intotdeauna cea mai potrivita iar noua masura promite sa o imbunatateasca. Desi nu vor fi restructurari de personal, se vor face insa modificari la nivel de functii de conducere ce vor aduce economii. Pentru decanul Facultatii de Jurnalistica, desi `restructurarea are si cateva ratiuni de ordin financiar, teza de baza ramane sporirea calitatii`. O alta ratiune a comasarii este aceea ca duce la crearea unor organizatii studentesti mult mai puternice care ar putea sa ofere corect bursele sociale si ar preintampina repartizarea lor judicioasa. Se intentioneaza ca repartizarea sa fie facuta chiar de asociatiile studentesti, care sunt mult mai capabile sa observe cazurile sociale reale.

Reinvie Filosofia?

Fomula departamentului va aduce si forta necesara pentru unele extensii sau pentru noi specializari. Un proiect de viitor al Facultatii de Jurnalistica si care se va pastra si pentru noua formula, este resuscitarea Specializarii Filosofie, o mai veche dorinta a profesorului Ion Dur. Momentan aflata `in moarte clinica`, Filosofia asteapta demersurile necesare dar mai ales pe iubitorii de filosofie pentru a aparea din nou pe frontul de lupta al culturii sibiene. Tot intr-o perspectiva viitoare, insa cu programare exacta pentru anul 2012, se afla infiintarea unei Agentii de Relatii Publice, care sa faciliteze aplicabilitatea formarii teoretice din noul departament. Cat despre (re)afilirea Jurnalisticii la Facultatea de Litere, `este o perspectiva ce ramane la nivel de zvon, alimentata de istoria de inceput a Facultatii de Jurnalistica, cand aceasta era legata de Litere`, dupa cum afirma decanul Facultatii de Jurnalistica.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 16 august 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 noiembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter