SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGKlaus Iohannis, primarul Sibiului de 10 ani

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

2000 - "Este un vot de incredere, care imi da curajul sa merg la Primarie foarte hotarat"

Cu o luna inainte de alegerile locale din iunie 2000, nu mai putin de 18 candidati viseaza la fotoliul de primar al Sibiului.

intre ei se afla si profesorul Klaus Iohannis, de 40 de ani, inspectorul scolar general, sustinut de Forumul Democrat al Germanilor din Romania.

Dupa primul tur de scrutin, din 4 iunie, 20.629 de sibieni il voteaza pe Iohannis, care reuseste, astfel, sa ajunga in turul II, cu aproape 7.000 de voturi inaintea urmatorului clasat.

18 iunie - victorie detasata: 69,18% dintre optiuni, adica peste 46.000 de voturi.

Klaus Iohannis: "Sunt mandru de sibieni si de Sibiu pentru ca au acceptat oferta mea, deosebita fata de celelalte. O oferta pentru un Sibiu european, modern, prezentata linistit, si probabil de aceea a fost acceptata. Este un vot de incredere, care imi da curajul sa merg la Primarie foarte hotarat".

in acelasi timp, Forumul German castiga sase mandate de consilier local.

in 30 iunie, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local, Klaus Iohannis este investit oficial ca primar al Sibiului, iar viceprimari sunt Daniel Fantana si Gheorghe Tuluc.

inca din primele zile in Primarie, noul primar spune ca este nemultumit de stilul de lucru din institutie, de modul in care se face curatenie in oras si anunta ca vrea sa inceapa constructia de locuinte in cartierul Resita. in august, redeschide Turnul Sfatului, obiectiv care statea inchis de ceva vreme.

in septembrie, Iohannis vorbeste despre formarea unei noi echipe in Primarie, spune ca-i este greu sa gaseasca oameni "inimosi" si critica legislatia "difuza si chiar confuza".

Prima vizita insemnata vine in octombrie, cand presedintele Emil Constantinescu ajunge la Sibiu, urmata, in noiembrie, de vizita premierului Mugur Isarescu.

Spre finalul anului, Iohannis reorganizeaza Primaria, iar din sapte directii, pe atunci, mai raman cinci. Sibiul are, in 2000, un buget de 237,3 miliarde lei.


2001 - "Sunt momente in care ai reusite evidente, dar si momente in care regreti"

La inceputul anului este pentru prima data cand Klaus Iohannis avanseaza ideea mutarii Primariei in sediul din Piata Mare, unde functiona Agentia CEC.

Doua luni mai tarziu, primarul primeste titlul de "Cetatean de onoare european", in numele presedintelui UE, Nicole Fontaine, iar ministrul federal al Apararii din Austria, Herbert Scheibner, vine in municipiul de pe malul Cibinului.

in aprilie, Primaria renunta la administrarea Partiei Oncesti, care, potrivit actelor, apartine Primariei Poplaca.

18 iunie 2001 - primul an de mandat. Este momentul in care Klaus Iohannis anunta ca va face un concurs de proiecte pentru refacerea Pietei Mari, avanseaza ideea refacerii Aeroportului, vorbeste despre Centura.

Klaus Iohannis: "intr-o functie de conducere sunt momente in care ai reusite evidente, dar si momente in care regreti si ca esti pe functie, si ca nu poti realiza ceva. Esential este ca, din toate acestea, sa inveti".

Primaria si ANL inaugureaza, in iulie, primele apartamente in viitorul cartier Tilisca, iar in august, Ion Iliescu, presedintele tarii, viziteaza Sibiul.

Primaria si GTZ lanseaza campania "Sa nu mai cada niciun zid", prima de acest gen, menita sa atraga atentia asupra centrului istoric.

in ultima luna a anului, Primaria estimeaza ca bugetul pe anul urmator va fi de aproximativ 690 miliarde lei.

2002 - "Dorim sa fim mai implicati in dimensiunea politicului din tara"

inceputul anului este perioada in care apar tensiuni evidente in Consiliul Local, dupa ce PSD ocupa locul liber, neocupat de FDGR, si respinge proiecte initiate de primar. Iohannis califica votul consilierilor drept unul impotriva sibienilor.

Presedintele Germaniei, Johannes Rau, insotit de sotia sa, Christina, viziteaza Sibiul, in a doua jumatate a lunii martie.

6 aprilie - presedinte FDGR. Iohannis castiga primul mandat de presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, prin votul unanim al celor 40 de delegati din tara.

Klaus Iohannis: "Dorim sa fim mai implicati in dimensiunea politicului din tara, iar prin contactele internationale sa aducem un capital de imagine si incredere fata de Romania".

in 13 aprilie, in Germania, se semneaza documentele de infratire dintre Sibiu si Landshut, iar tot in aprilie, ministrul de Interne al Germaniei, Otto Schily, vine la Sibiu si primeste titlul de cetatean de onoare.

in luna mai, FDGR da in judecata Consiliul Local pentru ca a validat un pesedist pe locul castigat in alegeri de Forum si ramas liber din cauza ca FDGR nu a participat cu o lista completa de candidati.

Este perioada in care se lucreaza la strapungerea Mihai Viteazu si se reabiliteaza zidul din Piata Mica, Consiliul Local aproba proiectul ISPA pentru apa si canal si se inaugureaza lucrarile de reamenajare in Parcul Unirii.

in 7 iunie, la sediul FDGR se intalneste pentru prima data Comitetul de initiativa Sibiu Capitala Culturala Europeana in 2008, iar in 18 iunie, la 2 ani de mandat, Iohannis catalogheaza relatia cu Consiliul Local drept una "interesanta".

in septembrie, Erna Hennicot, ministrul Culturii din Marele Ducat al Luxemburgului, vine la Sibiu si apare ideea proiectului comun cu Luxemburg pentru Sibiu Capitala Culturala Europeana pentru anul 2007. in octombrie, sunt puse in circulatie primele 10 noi autobuze Tursib.

La finalul anului, este definitivat protocolul cu PSD, prevazut sa functioneze pana in 2004, dupa o perioada de conflicte intre Iohannis si liderii PSD. Nici semnarea acestui protocol nu aduce insa foarte multa liniste in relatiile dintre cele doua parti.

La inceputul lui decembrie, Klaus Iohannis face parte din delegatia oficiala a Romaniei, condusa de Adrian Nastase, care pleaca la Berlin, la inaugurarea noului sediu al Ambasadei Romaniei.

Cateva zile mai tarziu, Iohannis ii cere demisia viceprimarului Tuluc, iar noul viceprimar este Ioan Banciu.

2003 - "Nu ne vom alia cu nimeni intrucat nu vrem sa diluam mesajul nostru electoral"

La finalul lunii ianuarie sunt gata primele locuinte pentru tineret din ┼×trand II, Primaria trebuie sa cumpere Podul Garii, ca sa-l poata demola si sa inceapa constructia unuia nou, iar la inceputul primaverii, Klaus Iohannis anunta ca vrea sa interzica terasele cu mobilier din plastic pe centru si sa permita amplasarea acestora doar cu autorizatie.

La jumatatea lunii aprilie, presedintele Bundestagului, Wolfgang Böhmer viziteaza Sibiul, iar o luna mai tarziu incepe santierul la Piata Cibin.

in data de 27 mai, Klaus Iohannis inaugureaza, cu o lovitura simbolica de ciocan intr-unul dintre ziduri, santierul la viitorul sediu al Primariei din Piata Mare.

25 iunie - o noua candidatura. Este momentul in care Iohannis isi anunta candidatura pentru alegerile din anul urmator.

Klaus Iohannis: "Colegii mei din FDGR Sibiu au deliberat asupra chestiunii alegerilor locale din 2004 si au hotarat sa ma roage sa candidez. Raspunsul meu a fost da. Accept propunerea si voi candida. (...) Nu ne vom alia cu nimeni intrucat nu vrem sa diminuam mesajul nostru electoral".

in iulie, primarul inaugureaza arteziana din Parcul Tineretului si incepe santierul la Podul Garii.

in august, sunt receptionate 216 apartamente in cartierul Resita, o luna mai tarziu alte 20 de autobuze noi Tursib intra in circulatie si incep lucrarile la Piata Mare, estimate la 1 milion de euro.

in octombrie, Primaria inaugureaza investitia de 15 miliarde pentru reabilitarea drumului si a statiei de epurare din Paltinis, in noiembrie se finalizeaza lucrarile pe strada Cetatii, se viabilizeaza zona industriala Vest, iar la Sibiu vine seful delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele.

in noiembrie, Iohannis incepe demersurile pentru includerea Sibiului pe lista patrimoniului UNESCO si se inaugureaza o parte din lucrarile la strapungerea Mihai Viteazu.

Bugetul pe anul viitor creste cu 20%, iar Primaria prevede, in bugetul pe 2004, 15 miliarde pentru Piata Mare. La finalul anului, Iohannis face parte, din nou, din delegatia oficiala a Romanei care viziteaza Germania.

2004 - "Votul sibienilor ne copleseste. Avem o raspundere fantastica"

Primaria aloca primele fonduri pentru lucrarile de la Podul Garii, Sibiul este inclus pe lista nationala a obiectivelor de patrimoniu si pe lista pe care Romania o va propune UNESCO, iar arhitectii pregatesc un nou plan urbanistic pentru Sibiu si are loc prima dezbatere publica.

Iohannis critica protocolul cu PSD despre care spune ca "la nivel national are rezultate foarte subtiri".

incep pregatirile, pe toate planurile, pentru Sibiu Capitala Culturala 2007: Iohannis face lobby pe langa politicieni straini pentru sustinerea proiectului si se depun proiectele culturale pentru candidatura Sibiului. in acelasi timp, au loc lucrari ample: dupa ce, in 2003, s-au refacut sistemele de canalizare din Piata Mare, Primaria vrea sa refaca pavajul pietonal si iluminatul, in mai se termina lucrarile la apa si canal in Piata Huet, se lucreaza la Podul Garii, se inaugureaza intersectia Calea Dumbravii cu Mihai Viteazu, se incheie lucrarile pe Rahovei.

in 24 februarie, Forumul isi prezinta lista de candidati, 29 la numar, pentru Consiliul Local Sibiu.

in martie, Consiliul Local aproba un imprumut BERD, de 10 milioane euro, contributia Sibiului la programul ISPA, se aproba lista cu terenurile gratis pentru tineri, in cartierul Tineretului, iar Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Teresa vin la Sibiu, unde li se acorda titlul de cetateni de onoare.

in aprilie, este prezentat public proiectul de amenajare a Pietei Mari.

in 27 mai, Sibiul este desemnat Capitala Culturala Europeana prin votul unanim al celor 25 de ministri care formeaza Consiliul de ministri de cultura ai tarilor europene.

Iohannis anunta ca isi doreste sa se implice in modernizarea Aeroportului, nemultumit ca pana atunci nu se gasise o solutie pentru acest lucru.

7 iunie - din nou primar. Klaus Iohannis castiga al doilea mandat la Primaria Sibiu, cu 88,7% din voturi, acesta fiind cel mai mare scor obtinut in tara la alegerile pentru primarii.

Klaus Iohannis: "Nu vreau sa se spuna ca noi, o minoritate, am ajuns sa conducem o majoritate. De aceea vrem sa aducem alaturi de noi inca una sau doua formatiuni. Vrem sa fim foarte bine intelesi. Votul sibienilor ne copleseste. Avem o raspundere fantastica. Noi suntem in situatia de a decide soarta Sibiului".

FDGR obtine 16 mandate de consilieri locali, adica majoritatea in CL, iar noii viceprimari sunt Ioan Banciu si Eugen Mitea.

Odata cu strada Korsakov, in luna august, incep reabilitarile strazilor din centrul istoric fara asfalt, doar cu piatra cubica.

in aceeasi luna, cancelarul german, Gerhard Schroeder, vine la Bucuresti, Iohannis merge sa-l intalneasca si ii prezinta programul Sibiu CCE 2007.

Cateva zile mai tarziu, Iohannis este din nou la Bucuresti, unde prezinta in fata Guvernului programul Sibiu CCE , iar ministrii promit sprijin pentru Sibiu.

intrebat, in emisiunea lui Robert Turcescu,100%, de la Realitatea, pe cine ar vota, daca ar fi alegeri, Iohannis declara ca l-ar alege pe Stolojan.

Vicepresedintele Parlamentului Bavariei, Barbara Stamm, Christina Weiss, ministrul culturii din Germania si Otto Schilly vin la Sibiu.

Liderul Aliantei PNL- PD Sibiu spune ca alegerea lui Iohannis ca prim ministru, in conditiile in care alianta ar castiga alegerile, ar fi "benefica si binevenita". Iohannis spune ca noul candidat al Aliantei, Traian Basescu, este la fel de bun ca Teodor Stolojan, iar in privinta fotoliului de premier "daca va exista o asemenea propunere, voi medita profund".

incepe proiectul pentru refacerea Pietei Mici, estimata la 55 miliarde, iar in ultima luna din an se da startul la pavajul si la iluminatul din Piata Mare.

Bugetul pe anul urmator este de 1.615 miliarde, de care Iohannis este nemultumit: "Guvernul si-a gasit loc de joaca in bugetele locale din Romania, astfel incat bugetul Sibiului pe anul viitor nu arata prea bine".

2005 - "Tipul de probleme nu se schimba dupa configuratia politica"


La inceputul anului, vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, vine la Sibiu si promite lobby pentru viitoarea capitala culturala.

in martie, Iohannis este invitat de Basescu sa faca parte din delegatia oficiala care pleaca in Germania, la intalniri cu presedintele, cancelarul si alte oficialitati germane, iar in aprilie, face parte din delegatia condusa de premierul Tariceanu, la semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Centrul orasului incepe sa semene cu ceea ce este acum, se asterne piatra cubica in Piata Mare, incep lucrari ample la strazi, spre finalul anului incep si sapaturile pe Nicolae Balcescu, iar la Bucuresti se selecteaza proiectele pentru Sibiu 2007.

"Realitatea este cea care se vede in oras. Foarte multe santiere care merg inainte. Nu am ajuns la fundul sacului si nici n-am de gand sa aduc Sibiul in dificultati financiare", spune primarul in octombrie, intrebat care este situatia bugetului local in conditiile in care au loc atat de multe lucrari.

in aceeasi luna, primarul Sibiului si primarul din Marburg, Egon Vaupel, semneaza documentul de infratire al celor doua orase.

La final de octombrie, declaratiile presedintelui PSD, Mircea Geoana, la adresa lui Iohannis, atrag demisia viceprimarului PSD, Ioan Banciu, iar noul viceprimar este Eugen Cioruga.

La jumatatea lui noiembrie, dupa doi ani de lucrari, se inaugureaza Podul Garii, pentru care Primaria a platit 55 de miliarde, aproape 55 %, Consiliul Judetean si Guvernul cate 25 la suta.

in acelasi an se incheie lucrarile la strazile Rahovei, Semaforului si la sensul giratoriu de pe strada ┼×tefan cel Mare, se lucreaza in continuare in Piata Mare, Piata Mica, Piata Huet si Balcescu.

Klaus Iohannis: "Tipul de probleme nu se schimba dupa configuratia politica. Cu certitudine, faptul ca am acumulat cativa ani de experienta ma face sa rezolv unele lucruri mult mai repede si mai eficient, decat la inceput, si cred ca ma pune in pozitia din care pot concepe programe mai ample".

Bugetul Sibiului, estimat pentru 2006, este de 2.000 de miliarde lei.

2006 - "Functia de presedinte al FDGR mi-a intarit pozitia de primar al Sibiului"

in prima luna, Primaria semneaza contractele pentru modernizarea Pietei Garii, pentru reabilitari de strazi si pentru iluminatul public si arhitectural in centrul istoric, iar in februarie Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 este inclus in strategia culturala de diplomatie publica a Romaniei.

in aceeasi luna, Iohannis ii prezinta ministrului Sanatatii cele doua locatii propuse de Primarie pentru realizarea Spitalului de Urgenta.

Pavajul in Piata Mare este gata in aprilie, se continua lucrarile in Piata Mica si Piata Huet, se lucreaza la reconditionarea fatadelor din Piata Mare, Piata Mica si de pe Arhivelor.

in iunie, Sibiul se prezinta in fata Comisiei pentru Cultura din cadrul Consiliului Europei, iar Primaria Sibiu semneaza noi contracte pentru lucrarile de refacere a carosabilului si de reabilitare a retelelor de apa si canal pentru 17 strazi din zona istorica si centrala.

12 iunie - inca un mandat. Primarul Iohannis a fost reales presedinte al FDGR, cu 33 de voturi pentru si doua abtineri.

Klaus Iohannis: "Functia de presedinte al FDGR mi-a intarit pozitia de primar al Sibiului".

Este finalizat si pavajul in Piata Mica, iar in 8 august, noul sediul al Primariei Sibiu este inaugurat oficial, dupa aproape trei ani de lucrari.

in august, este semnat contractul pentru modernizarea Aeroportului, care va costa 60 de milioane de euro si incep lucrarile de refacere a pavajului din strada Cetatii.

Klaus Iohannis si deputatul Ovidiu Gant il insotesc, in septembrie, pe Traian Basescu in timpul unei vizite oficiale in Germania.

La Parlamentul European de la Strasbourg are loc vernisajul expozitiei "Sibiu. Tanar din 1191 ".

in octombrie, Campania de promovare a programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 " demareaza oficial sub platforma "Normal.

Sibiu ".

in aceeasi luna, Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestagului, sustine, in plenul Parlamentului German, un discurs de incurajare a ratificarii tratatului de aderare a Romaniei la UE: "Dorinta mea cea mai mare este ca multi dintre colegii mei sa viziteze Sibiul anul viitor. Klaus Iohannis, primarul de origine germana al Sibiului, va va prezenta un oras deschis, modern si totusi istoric ".

Iohannis primeste, din partea ambasadorului Germaniei in Romania, Roland Lohkamp, Crucea Federala de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

in noiembrie, Iohannis este invitat de premierul Calin Popescu Tariceanu la Berlin, la intalnirea cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si cu membrii guvernului. incep lucrarile la reamenajarea Parcului Astra si a actualei arteziene.

in 9 decembrie, in Luxemburg, se lanseaza oficial deschiderea manifestarilor pentru Luxemburg, Capitala Culturala Europeana 2007.

in 31 decembrie, dupa miezul noptii, Romania intra in Uniunea Europeana, iar Sibiul devine Capitala Culturala Europeana 2007.


2007: "Declar Capitala Culturala deschisa"

1 ianuarie 2007 - Capitala Culturala Europeana. in Piata Mare din Sibiu, cuvintele rostite de primarul Klaus Iohannis: "Declar Capitala Culturala deschisa", dau startul celui mai mare proiect in care a fost implicat vreodata un oras romanesc, de-a lungul ultimelor decenii.

"La multi ani, Sibiu! La multi ani, sibieni! Va multumim mult pentru munca pe care ati desfasurat-o pentru ca Sibiul sa fie gata sa devina astazi capitala europeana. Va multumesc mult pentru ce-ati facut pentru Romania ", sunt cuvintele cu care presedintele Traian Basescu si-a incheiat discursul din deschiderea aceluiasi eveniment.

Sibiul are parte de un spectacol grandios de lumina, muzica, foc, culoare, care este inceputul unui an in care au loc peste 330 de proiecte, peste 2000 de evenimente propuse de 301 operatori culturali, peste 14 milioane de euro investiti.

La inceputul anului, in centrul istoric intra in functiune sistemul automat cu bariere si piloni mobili care limiteaza accesul auto in zona istorica, sistem care a primit o distinctie europeana, Primaria inchiriaza Casa de Cultura a Sindicatelor si o renoveaza, semneaza contracte de modernizare pentru 36 de strazi, inaugureaza lucrarile de modernizare la Baia Neptun.

La jumatatea lui martie, Klaus Iohannis si Traian Basescu pleaca intr-o vizita oficiala in Luxemburg, la invitatia Marelui Duce Henri, Iohannis este premiat, in aprilie, de reprezentantii Fundatiei Hans Seidel pentru promovarea Sibiului si a culturii Romanesti si se deschide sezonul de vara "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007".

in timpul unei vizite la Sibiu, Basescu spune, in premiera, ca i-a oferit primarului Sibiului functia de ministru al Educatiei, fara sa spuna contextul politic in care i-a facut propunerea.

in mai, primarul Klaus Iohannis si James van Lidth de Jeude, primarul Deventerului, semneaza acordul de infratire a celor doua orase.

in iunie, directorul general al UNESCO, Koichiro Matura, spune ca Sibiul are o candidatura buna pentru a fi inclus in patrimoniul UNESCO si ca are sanse sa reuseasca.

O luna mai tarziu, presedintele Germaniei, Horst Köhler, si sotia sa, Eva Luise, vin la Sibiu, iar presedintele promite ca va sprijini popularizarea Sibiului in randul turistilor din Germania, dar si din afara tarii sale.

in iulie, la Sibiu este semnat Programul Operational Regional, in august se inaugureaza Piata Garii, unul dintre cele mai mari santiere ale orasului, se incheie lucrarile pe ultimul tronson din bulevardul Mihai Viteazu, iar in septembrie are loc inaugurarea noului terminal de pasageri al aeroportului sibian.

Printul Mostenitor Alois de Liechtenstein si Printesa Mostenitoare Sophie vin la Sibiu, in octombrie, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, Alteta Sa, Henri, Marele Duce de Luxemburg, si mostenitorii tronului Danemarcei, Printul Mostenitor Frederik al Regatului Danemarcei si Printesa Mostenitoare Mary vin, pe rand, in Capitala Culturala.

Tot in octombrie, Norbert Lammert, presedintele Bundestagului Republicii Federale Germania ajunge la Sibiu, iar in noiembrie, Sibiul gazduieste sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Ungariei.

Reabilitarea Sibiului vechi a costat 115 milioane de lei si s-a incheiat in octombrie.

Viceprimarul Mitea pleaca la Romgaz, iar urmatorul viceprimar va fi tot un liberal, Virgil Popa.

Sibiu CCE la final - Klaus Iohannis: "Am reusit in 2007 sa atragem atentia intregii Europe asupra orasului nostru si de ce nu, asupra Romaniei, Sibiul recastigandu-si locul pe Harta turistica si culturala a lumii si a Europei".

in decembrie, Iohannis este premiat in Germania, pentru merite deosebite in serviciul bunei intelegeri germane si europene,.

in 27 decembrie Klaus Johannis primeste, la Palatul Cotroceni, din partea presedintelui Traian Basescu, Ordinul National "Steaua Romaniei" pentru devotamentul pus in slujba cetatenilor si pentru contributia personala la revigorarea culturala si spirituala a municipiului Sibiu - Capitala Culturala Europeana.

2008 - "Am sperat sa primesc un vot de incredere si l-am primit"

in prima parte a anului, incep lucrarile de canalizare in cartierul Gusterita si in Turnisor, Primaria publica lista cu tinerii care primesc locuinta in blocul ANL Tineret din ┼×trand si intra in lucru ultimele doua pachete de strazi, din cele sapte pe care Primaria anunta ca le modernizeaza.

Prima surpriza a anului electoral vine in martie, cand PNL Sibiu anunta ca nu va desemna candidat pentru Primaria Sibiu, ci il sustine pe Iohannis, pentru ca, in acest fel, sa primeasca un post de viceprimar. Apoi, in aprilie, trecerea primarului Mediasului, Daniel Thellmann, si a altor 10 membri ai FDGR, la PDL arunca in aer relatiile dintre Iohannis si PD-L Sibiu.

in aceeasi luna, sub sloganul "Echipa FDGR merge mai departe", Forumul isi anunta candidatii pentru alegeri - Klaus Iohannis la Primaria Sibiului, Martin Bottesch la presedintia Consiliului Judetean si 117 candidati pentru posturile de consilieri locali in judet.

1 iunie - Iohannis castiga cel de-a treilea mandat la Primaria Sibiu, cu 83,2 % si un total de 50.207 de voturi.

Klaus Iohannis: "Este o continuare a ceea ce am avut in ultimii patru ani, o continuare atat la nivel de Primarie cat si la nivel de Consiliu Local al municipiului Sibiu. A fost o campanie destul de grea si pot sa spun ca pentru noi a meritat acest efort ". "Am sperat sa primesc un vot de incredere si l-am primit".

Cateva zile mai tarziu, primarul Sibiului primeste Steaua Solidaritatii Italiene, in cadrul unei ceremonii care are loc la Ambasada Italiei la Bucuresti.

Conducerea Primariei este completa: Virgil Popa si Astrid Fodor sunt viceprimarii Sibiului, fiind pentru prima data cand FDGR desemneaza viceprimarul din randul sau.

in august, 101 tineri primesc locuintele ANL din cartierele ┼×trand si Tilisca, in septembrie, Iohannis anunta ca va incepe amenajarea adapostului pentru cainii comunitari, iar pavilionul multifunctional de la Cazarma 90, folosit la evenimentele din 2007, este mutat si spatiul transformat in parcare.

La finalul anului, Iohannis marturiseste ca este dezamagit de faptul ca presedintele Traian Basescu nu a raspuns in nici un fel la invitatia de a primi titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Sibiu si apoi, dupa ce numele sau este din nou vehiculat pentru postul de premier, Iohannis spune ca nu-si doreste nici sa fie prim-ministru, nici sa faca parte din viitorul Guvern.

De-a lungul lui 2008, au continuat lucrarile incepute pe 10 strazi, au inceput lucrari noi la 37 de strazi, s-au creat 1.000 de locuri de parcare si a fost terminat Parcul Sub Zidul Cetatii.

2009 - "Eu sunt si raman la Sibiu"

La inceputul anului, primarul Sibiului apare pe locul 47 intr-un sondaj realizat de IMAS, in ceea ce priveste persoana in care romanii au incredere, fiind singurul politician din Romania in prima parte a listei. Probabil in urma sondajelor, apar din nou discutii despre o eventuala candidatura la presedintie. Iohannis declara ca nu-si doreste acum acest lucru, dar ca a avut o discutie generala cu Calin Popescu Tariceanu.

in 13 iunie, Klaus Iohannis implineste 50 de ani.

in aceeasi luna are loc dezbaterea publica privind noul PUG, sibienii vin in numar mare la Primarie, iar peste cateva zile, primarul Sibiului spune ca reia discutiile pentru ca presedintele Traian Basescu sa vina la Sibiu sa-si ridice titlul de cetatean de onoare, care i-a fost decernat in 2007.

in septembrie, Iohannis primeste Ordinul de Merit in grad de ofiter, al Marelui Ducat de Luxemburg, din partea ministrului Culturii, Octavie Modert.

in octombrie, Klaus Iohannis este propunerea presedintelui PNL, Crin Antonescu, pentru functia de premier independent, care sa conduca un guvern de tehnocrati, pana la alegeri. Iohannis se afla in Japonia, dar la intoarcerea in tara spune ca este dispus sa discute cu partidele.

Guvernul Boc cade, Klaus Iohannis se intalneste la Senat cu liderii PNL, PSD, UDMR si ai minoritatilor, iar Traian Basescu il nominalizeaza premier pe Lucian Croitoru.

Un sondaj Insomar arata ca 50,8 la suta dintre cei chestionati il vor pe Klaus Iohannis premier, 35,6 la suta pe Lucian Croitoru, iar 252 de parlamentari voteaza o declaratie politica de sustinere a primarului Sibiului.

in turul doi al prezidentialelor, Iohannis este propunerea lui Geoana pentru functia de prim-ministru.

"Parcursul meu de posibil premier s-a incheiat. Eu sunt si raman la Sibiu", spune Klaus Iohannis, dupa ce Traian Basescu castiga alegerile. "A fost o experienta inedita si foarte interesanta".

in 2009, Primaria investeste 150 milioane lei in repararea a 34 de strazi, iar la finalul anului, Iohannis inaugureaza lucrarile pe cateva dintre aceste strazi.

in acelasi an, primarul Sibiului primeste decoratia statului austriac - Ordinul de Merit "Marea Cruce de Argint " - oferita de presedintele Republicii Austria, Heinz Fischer, la propunerea Ministrului de Externe, Michael Spindelegger, pentru servicii aduse Austriei.

La jumatatea anului, doua capete incoronate, Regele Belgiei, Albert al II-lea si sotia sa, Regina Paola, vin la Sibiu, sunt primiti de primar, care le ofera un tablou cu centrul istoric al Sibiului iar regele ii inmaneaza distinctia de Ofiter al Ordinului Coroanei Belgiene.


2010: "Nu vad niciun motiv pentru care nu as candida"

in luna ianuarie, formatiunea condusa de Klaus Iohannis, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, implineste 20 de ani de activitate. O luna mai tarziu, premierul Emil Boc vine la Sibiu si il viziteaza pe Iohannis la Primarie. in aceeasi perioada, primarul Sibiului spune ca va relua demersurile pentru acordarea titlului de cetatean de onoare lui Basescu.

in primele zile din martie, Primaria depune, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Alba Iulia, documentatia pentru primele trei proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, ce cuprinde sase proiecte, in valoare de 14,86 milioane euro, proiecte ce urmeaza sa fie finantate cu fonduri UE.

in 17 aprilie, Klaus Iohannis este reales presedinte al FDGR, cu 27 de voturi din 28, acesta fiind cel de-al treilea mandat la conducerea Forumului.

in aceeasi luna, Primaria inaugureaza noul adapost destinat cainilor comunitari, construit cu aproape 1 milion lei.

Cateva zile mai tirziu, Curtea de Apel Alba Iulia ii da castig lui Iohannis si dispune anularea actului prin care ANI constata ca a fost incompatibil intr-un mandat trecut, autoritatile de la Bucuresti anunta ca dosarul Sibiului pentru UNESCO trebuie completat, iar premierul Bavariei, Horst Seehofer, se intalneste in mai, cu primarul, la Sibiu.

Iunie 2010

Daca acum, privind in urma, ar face ceva altfel?

Crede ca inca si-a pastrat capacitatea de a invata si este posibil ca anumite demersuri, pe care le-a facut atunci, sa le abordeze acum altfel. Un fapt care tine, pana la urma, de o evolutie fireasca.

Daca se gandeste la un nou mandat pentru Primaria Sibiu, la viitoarele alegeri din 2012?

Deocamdata nu vede niciun motiv pentru care nu ar candida si, in ansamblu, crede ca este putin devreme pentru a lua o hotarare definitiva in aceasta privinta. insa lucrurile merg bine si in Consiliul Local si in Primarie si, in mod logic, se gandeste sa continue.
piata mare piata mica turnul sfatului primaria sibiu landshut strada cetatii cetatea sibiu 2007 paltinis klaus johannis medias romania poplaca parcul tineretului tilisca marburg apos paltin romanesti aeroport piata cibin traian basescu mircea geoana eugen mitea pnl sibiu ovidiu gant bucuresti austria piata garii harta concurs alba iulia mihai viteazu calea dumbravii piata huet cartierul tineretului zidul cetatii podul garii international psd sibiul aeroportul cibin pnl berlin tursib basescu santier daniel thellmann fdgr germania martin bottesch bulevardul mihai viteazu iasi luxemburg romgaz carosabil unesco consiliul local sibiu resita sibiul arhitectura ispa emil boc arteziana consiliului judetean emil constantinescu virgil popa calin popescu tariceanu piata mica si piata huet cazarma 90 cotroceni mugur isarescu uniunea europeana casa de cultura sibiu capitala culturala europeana sibiu capitala culturala europeana 2007 tariceanu casa de cultura a sindicatelor gusterita pd sibiu croit sibiul se arteziene sondaje pdl steaua turnisor parlamentul european ungariei capitala culturala europeana fdgr sibiu nicolae balcescu consiliul judetean consilieri locali astrid fodor piata mare din sibiu adrian nastase din piata mica consiliul local ioan banciu alegerile locale udmr centrul istoric al sibiului ministrul culturii gtz forumul democrat al germanilor din romania eugen cioruga primarul sibiului ion iliescu sibiu cce 2007 gheorghe tuluc zona industriala vest centrul istoric anl cartierul resita cartierul gusterita premierul tariceanu forumul german as roma evenimente berd prim ministru curtea de apel alba iulia calea dumbr guvernul boc programul operational regional ordin dezbatere publica sibiu cce presedintele traian basescu klaus iohannis curtea de apel alba premierul emil boc sibienii malul cibin capitala culturala bugetul sibiului loc de joaca
de Sorana Maier


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate vineri, 18 iunie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 01 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter