SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLa Munca apar politistii. Primii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu a inceput demersurile pentru reorganizarea institutionala. Unul din efectele acestei reorganizari va avea ca finalitate sporirea drepturilor si obligatiilor inspectorilor, unele chiar foarte asemanatoare cu prerogativele unei politii a muncii. Pe intelesul tuturor, sunt cazuri in care inspectorii ITM sunt legati la maini. De exemplu, chiar daca au informatii ca pe un santier muncitorii ar lucra fara forme legale de munca, ei se trezesc cand ajung la fata locului ca li se inchide poarta in nas. Este propritate privata si nu au ce cauta acolo. Sau daca reusesc sa intre pe santier, niciun muncitor nu accepta sa se legitimeze, constient de furia patronului dupa ce inspectorii de munca pleaca. In cele mai multe situatii de acest gen singura solutie a inspectorilor ITM era organizarea de actiuni in parteneriat cu Jandarmeria sau chiar cu Politia.

Totul se va schimba.
Baza legala a acestei schimbari este publicarea in Monitorul Oficial nr.802/25.XI.2009 a Hotararii Guvernului nr.1377/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Muncii, precum si pentru stabilirea unor masuri organizatorice.

Un prim pas este preluarea Inspectiei Muncii de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.
Conform legii citate mai sus, inspectorii de munca beneficiaza acum de drepturi si obligatii noi. Cum ar fi: " sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, la orice ora din zi si din noapte, in sediul oricarui angajator, persoana fizica sau juridica, si in orice alt loc unde au motive temeinice sa efectueze controlul sau cercetarea ; sa identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea, persoanele aflate in locurile de munca sau in alte locuri supuse controlului`.
Sau: " sa solicite angajatorului sau reprezentantului legal, precum si lucratorilor, singuri sau in prezenta martorilor, documentele, registrele, evidentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului ; sa ridice de la entitatea controlata orice document care are legatura cu controlul efectuat sau cu cercetarea evenimentului, eliberand o dovada in acest sens`. Revenind la exemplul de mai sus cu santierul la negru, in baza noii legi inspectorii vor putea si sa patrunda pe santier si sa ceara legitimarea celor gasiti la munca. Inclusiv pe timp de noapte.Din punct de vedere al angajatilor ITM Sibiu schimbarile legislative si de organizare isi gasesc rostul, atata timp cat exista si posibilitatea unei bune preluari a Inspectiei Muncii." Se prefigureaza o transformare a Inspectoratului Teritorial de Munca intr-o adevarata politie a muncii`, spune Sebastian Vasiu, sef serviciu in cadrul Compartimentului control relatii de munca.

Seful ITM despre Inspectia Muncii" In ansamblu se constata o retragere a populatiei catre umbrela statului. Vorbesc aici despre pensionare, somaj, ajutoare sociale. Altfel zis, asistam la o socializare a tarii. 11 milioane si jumatate de romani beneficiaza de asistenta sociala intr-o forma sau alta, iar Sibiul are si el partea lui destul de importanta aici`, Francisc Szombatfavi Torok, inspectorul coordinator al ITM Sibiu.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 07 decembrie 2009


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter