SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLaboratorul de Restaurare, o poveste de patru decenii

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Expozitia cuprinde piese restaurate din patrimoniul Muzeului National "Brukenthal", respectiv picturi, carti vechi, grafica, arme albe si de foc, obiecte din argint sau argintate, vase ceramice, neolitice si dacice, piese de mobilier, lemn policrom, piatra sau piele. Printre exponate regasim si savoniere din veacurile XVIII - XIX, crucifixuri si rozarii romani - catolice din secolul al XVIII-lea, pistoale cu cremene, pusti cu rotita, cafetiere, sfesnice, cani cu capac, o roata de tortura si steagul breslei cizmarilor.

Mandria conducerii

Vernisajul a fost deschis de Sabin Adrian Luca, managerul MNB, care a subliniat admiratia pe care o poarta pentru Laboratorul de Restaurare. "Una dintre magiile arheologiei este restaurarea. Sunt mandru de acest laborator. Patrimoniul nu poate fi ajutat sa supravietuiasca generatiilor fara sa fie conservat sau restaurat in bune conditii", a spus Luca.

Dr. Dorin Barbu, seful Laboratorului de Restaurare, a marturisit ca piesele sunt valoroase, provenind din toate epocile. Fiecare exponat este insotit de un panou de prezentare, unde publicul poate vedea fotografiie de dinainte si de dupa restaurare, fazele intermediare si numele celui care a facut "Magia restaurarii", asa cum este si titlul expozitiei curente. "Meseria de restaurator imbina arta cu stiinta", a spus Dorin Barbu.

Povestea, de la zero

Povestea Laboratorului de Restaurare a inceput acum 40 de ani, iar primele randuri ale ei au fost "scrise" de directorul Ion Budileanu, care, pe vremea aceea, avea 32 de ani. "Nu stiam ce inseamna restaurarea si, totusi, am venit. Mi-a placut mult istoria, adica arheologia. Am pornit de la zero. Respectiv cadre, dotare, spatii. Patrimoniul exista. Aceste trei directii au fost cele mai grele. Laboratorul si-a inceput activitatea intr-o incapere. Nu aveam scaune, mese. Am trimis oamenii la pregatire, la specializare, am <> spatiile din Casa Albastra, unde pe vremea aceea erau 17 familii chiriase, si apoi am facut un proiect de dotari", a povestit Ion Budileanu. Dupa opt ani, ca sa celebreze rezistenta laboratorului, s-a organizat o expozitie. Atunci, au venit numerosi vizitatori. "Eu si colegii mei faceam cu randul la ghidaj. Era foarte multa lume interesata. Expozitia de fata denota, de asemenea, continuitate", a mai spus primul director al laboratorului.

La eveniment, au fost prezenti si al treilea director al laboratorului, Gheorghe Ban, precum si Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, institutie care a sarbatorit, in aceeasi zi, tot 40 de ani de existenta, fiind sub tutela MNB.

La final, Sabin Adrian Luca a inmanat diplome de excelenta restauratorilor si celor care fac ca Laboratorul de Restaurare sa existe. La randul sau, managerul a primit o astfel de diploma din partea dr. Dorin Barbu.

Expozitia "Magia restaurarii" ramane deschisa pana pe 30 septembrie.


de Andra Marinescu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 24 august 2015


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter