SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLacat pe cabinetele medicilor de familie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

"Riscam sa vedem cabinete de medicina de familie inchise. in aceasta situatie nu se mai poate rezista! ", este strigatul medicilor de familie, care, spun ei, nu vor semna contractul cadru de finantare pentru anul 2011, pentru ca semnandu-l, va fi incalcata deontologia profesionala. Medicii nu vor mai putea sa dea bolnavilor cronici mai mult de o reteta la 3 luni, ceea ce va afecta sanatatea multor pacienti de pe lista. "Un sistem din fondurile caruia s-a redus sistematic, ajungandu-se la o scadere de peste 40 la suta din 2008 pana in 2011 nu poate rezista ", a spus dr. Loredana Piloff, presedintele Colegiului Medicilor de Familie din Sibiu.

O reteta la 3 luni

Daca sunteti bolnav cronic, medicul de familie nu va poate scrie mai mult de o reteta in 3 luni. in cazul in care in aceasta perioada aveti nevoie de schimbare a tratamentului, nu veti mai beneficia de reteta compensata. Un lucru care, spun medicii de familie din Sibiu, va afecta foarte mult pacientii cu boli cronice. "Din punctul nostru de vedere este inacceptabil si inseamna o incalcare a codului nostru deontologic. Este o masura pe care noi nu o putem accepta sub nicio forma ", a spus dr. Loredana Piloff. De asemenea, medicii nu sunt de acord cu reducerea numarului de consultatii la 20 sau 24 de consultatii pe zi la un cabinet si la 7 consultatii pe saptamana la domiciliu. "Nimeni nu e vinovat ca va ajunge la cabinet al 21-lea sau al 25-lea. Cum ii pot spune eu pacientului ca am terminat norma pentru acea zis Cum ii pot spune pacientului ca, indiferent de cate boli cronice are, are dreptul la o singura consultatie, cu o reteta aferenta acelei consultatii o data la 3 luni. Este un element care va afecta in mod deosebit adresabilitatea pacientilor la asistenta medicala si va afecta in mod profund calitatea asistentei medicale. Cei mai multi sunt pacienti care vin cel putin o data pe luna pentru reevaluarea starii de sanatate si pentru reevaluarea necesarului de terapie ", a mai spus dr. Piloff.

Finantare la jumatate

Trendul finantarii asistentei primare din 2008 pana la momentul actual arata ca in 2011 exista o scadere de 45,3% comparativ cu 2008. De asemenea, se poate constata scaderea punctelor per capitatie si per servicii. Daca in 2008, punctul de capitatie era 4,8 , el a ajuns la 2,57, in 2011. Reducerea a fost si la nivelul punctului per servicii, de la 3,73 in 2008, la 1,3 in 2011. "Aceasta scadere importanta inseamna o subfinantare care pune in pericol existenta cabinetelor de medicina de familie. Am propus si vom sustine o valoare a punctului de capitatie de 4 si a serviciilor la 2. Aceste valori pot asigura desfasurarea in conditii acceptabile, nu optimale a cabinetelor ", a mai spus presedintele Colegiului Medicilor de Familie din Sibiu.

Suma alocata pentru un pacent la nivelului anului 2010, un punct de capitatie insemna 3,56 lei, ceea ce inseamna ca pentru un pacient cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani sau peste 60 de ani era alocata o suma de 28,67 lei/pacient/an. Pentru cei care au varsta cuprinsa intre 4 si 59 de ani, suma alocata este de 18,4 lei/pacient/an. La servicii, pentru o consultatie la cabinet se aloca 7,1 lei si pentru o consultatie la domiciliu, 19,5 lei.

Cabinete inchise

Pentru ca subfinantarea atrage imposibilitatea realizarii unor servicii medicale de calitate, medicii de familie spun ca nu vor semna contractul cu casa de asigurari de sanatate. De asemenea, au fost atacate in contencios administrativ mai multe hotarari si ordonante de urgenta. "in ultima instanta ca ultima masura, la care speram sa nu ajungem, neacceptarea propunerilor de modificare a normelor de aplicare a contractului cadru si nerespectarea bugetului alocat conform bugetului de stat aprobat pentru 2011 va duce la nesemnarea contractelor cu casele de asigurari de sanatate. Asta nu inseamna ca medicina de familie isi inchide cabinetele. Activitatea medicala in aceste cabinete va continua, dar in situatia in care nu vom avea un contract semnat, activitatea va continua in regim de asistenta medicala privata ", a spus dr. Loredana Piloff. Medicul spune ca de aceasta data situatia este extrem de grava si realmente medicii de familie nu mai pot suporta. Nu este exclus ca multi dintre ei, cu o situatie mai grea din punct de vedere financiar sa puna lacatul pe cabinet. "De data aceasta, lucrurile sunt atat de grave, incat realemente nu avem ce face. Situatia e atat de la limita in ceea ce priveste impovararea cabinetului de medicina de familie, incat nu pot sa imi imaginez ca un coleg al nostru care intelege si vede care sunt perspectivele ar putea sa accepte aceste lucruri. Riscam sa fie inchise cabinete pentru ca e imposibil sa rezisti ", a mai spus medicul Loredana Piloff.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 16 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter