SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLacomia constructorilor ne pune viata in pericol

Stiri din Sibiu: Investigatii Adauga un comentariu »

Conducerea Inspectoratului Judetean in Constructii Sibiu da verdictul in cazul mansardei prabusite duminica dupa-amiaza pe strada Semaforului. Neglijenta, lipsa profesionalismului si lacomia constructorilor sunt principalele cauze ale accidentului care au pus in pericol viata unei sibience. Mai mult chiar, firma care executa lucrarile nu avea autorizatie de constructie de la Primaria Muncipiului Sibiu.
„Muncitorii care lucrau la mansarda nici macar nu sunt profesionisti. Firmele de constructii vor sa castige cat mai multi bani, fara sa aplice normele de siguranta in domeniu. Neglijenta poarta principala vina. Trebuia sa existe o platforma, trebuiau sprijiniti peretii printr-o cutie rigida, era nevoie de un cofrag de beton "
spune Sorin Şerbu, inspector sef al IJC Sibiu.

Inspectorii in constructii i-au pregatit o amenda patronului firmei care executa mansardarea. Deocamdata, insa, patronul este de negasit.
„Nu dam de el ca sa il amendam. Are telefonul inchis. Este la politie, da «extemporale». Patronul firmei de constructii va fi amendat cu 7.000 lei. Investitorul va primi o amenda mai mare, de aproximativ 10.000 lei, de la Serviciul de Disciplina in Constructii, din cadrul Primariei Municipiului Sibiu "
adauga Sorin Şerbu.

Autorizatia de constructie nu reprezinta principala cauza a accidentului. Chiar daca ar fi avut autorizatie de constructie, mansarda tot s-ar fi prabusit, din cauza lucrarilor de mantuiala.
„Caderea mansardei s-ar fi produs chiar si cu autorizatie. Pentru ca stia ca ii lipseste documentul, constructorul a lasat lucrarea inainte sa consolideze peretii. Accidentul s-a intamplat din cauza viciilor in executie. Dupa primirea autorizatiei, depinde de constructor ca lucrarile sa se deruleze conform proiectului. in orice proiect autorizat, problemele aparute pe parcurs se pot corecta prin urmarirea executiei lucrarii, ori se poate schimba solutia aleasa. in acest caz, insa, lucrarea a fost oprita. Am demontat imediat zidurile ramase, pentru ca exista riscul ca si astazi sa mai cada inca bucati din constructie "
precizeaza Szalbocs Guttmann, arhitectul sef al municipiului Sibiu
„Nu mai merge asa! "

Accidentul produs pe strada Semaforului este prima situatie care alerteaza in mod serios autoritatile.
„in principiu, pana acum au fost sesizari despre conventii gresit incheiate intre investitori si coproprietarii scarii. in momentul in care ploua, se umezea planseul deasupra etajului IV. De acum incolo, insa, avertismentul meu este urmatorul: nu mai porneste nicio lucrare fara proiectul de organizare a santierului, fara proiectul de constructie, fara responsabil tehnic, diriginte de santier sau fisa de evaluare la fiecare santier. Nu mai merge ca pana acum! "
a avertizat inspectorul sef al IJC Sibiu.

Solicitari si amenintari

Printre problemele care le dau batai de cap sibienilor se afla si cladirile noi, construite mult prea aproape de vechile locuinte. Oamenii apeleaza la ajutorul municipalitatii, iar dupa cateva cereri oficiale trec chiar si la amenintari.
" Avem 11 sesizari la Primarie si la Prefectura referitoare la cladirea care se construieste langa blocul nostru, la o distanta foarte mica. in dreapta este un bloc, in stanga este o firma de fier forjat. Suntem incoltiti, ca leii care ies din arena. Sotul meu e paralizat. Daca salvarea nu poate sa intre in cazul unei urgente, eu ii dau foc la casa (n. r.: cladirii care se construieste). Şi nu imi asum eu raspunderea, dumneavoastra v-o asumati ",
le-a reprosat o sibianca de pe strada Rahovei consilierilor locali.
Problema juridica

Autoritatile spun, insa, ca situatia de pe strada Rahovei este de natura juridica.
„Problema nu este distanta. Din fericire, acolo e distanta suficienta. Problema este una juridica. Locuitorii trebuie sa se inhameze in a obtine reglementarea juridica a terenului din jurul blocului si a terenului pe care se afla blocul. Oamenii trebuie sa intre in vecinatate cu proprietarul care a inceput constructia, deoarece acesta din urma este in legalitate. Am avut recent o sedinta cu arhitectii-sefi din tara si am ajuns la concluzia ca avem de-a face cu o problema nationala. Din cauza neglijentelor juridice acumulate in timp, acum trebuie sa luam masuri pentru ca dreptul de a construi sa biruie dreptul proprietatii "
a concluzionat Guttmann
Invidie sau necesitate?

Conform arhitectului sef al municipiului Sibiu, distanta dintre doua cladiri poate fi si de 1,90 metri. in functie de inaltimea cladirilor, insa, se analizeaza distanta necesara pe baza unor studii de insorire.
„Daca este vorba de cladiri de locuinte, in urma studiilor de insorire, fiecare cladire trebuie sa aiba zilnic cel putin o ora si jumatate de soare ", apreciaza Guttmann. La randul sau, Sorin Şerbu crede ca invidia joaca un rol important in respingerea unei noi constructii. „Din cauza ca terenul in Sibiu este putin si, prin urmare, foarte pretios, apare invidia. Fiecare vrea ca in jurul casei lui sa nu se mai construiasca nimic "
este de parere Şerbu.
de Magda CACE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 03 mai 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter