SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Lada de Zestre" si-a desertat comorile la Laslea

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

Cursantii Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" din mai multe localitati si-au dat intalnire in punctul aflat aproape de marginea judetului pentru a se bucura de cea de-a XIII-a editie a "Zilelor Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" Sibiu" si de a prezenta, prin "Lada de Zestre" bogatia simbolurilor si a spiritului satului din care vin. Agitatie mare a fost la Laslea in 6 iunie, pentru ca oficialitati, fii ai satului, dar si cei din localitatile invecinate s-au adunat pentru a-i urmari pe cursantii institutiei sibiene, care au pus in scena un program complex, specific zonei fiecaruia.

Startul manifestarilor a fost dat in miezul zilei, la ora 12, cand, cu mic, cu mare, participantii la eveniment s-au reunit intr-o parada a portului popular. Strada principala a comunei, cu portile si ferestrele caselor impodobite de sarbatoare, a devenit locul in care mai multe localitati din judet si-au prezentat specificul, drumul fiind deschis de doi fii ai satului, calare, inarmati cu cate un tricolor. Lor le-au urmat un steag traditional, Lada de Zestre, oficialitatile, si intregul alai, imbracat in straie populare condusi pe "Hora Miresii". Participantii au fost intampinati de Ioan Onea, primarul comunei Laslea, invesmantat in haine traditionale, dar si de preotii din localitate, care au sfintit printr-o slujba religioasa "Lada de Zestre". Ioan Onea le-a urat bun venit oaspetilor, oficialitatile fiind omenite cu paine coapta in casa si cu sare, dupa cum spune traditia. Acestea au fost momentele care au dat startul evenimentului, care i-a adus pe scena din Laslea, pe toti cei 340 de cursanti ai Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" Sibiu.

Oficialitati pe scena evenimentului

"Am muncit un an de zile, sprijiniti de primarii inscrisi in proiectul "Lada de Zestre", pentru a aduce in fata dumneavoastra cateva dintre cele mai reprezentative comori. (...) Dumnezeu e bun roman, ne iubeste si ne-a dat astazi o zi extraordinar de frumoasa, asa cum sunt si sufletele noastre", a spus Maria Lia Bologa, directorul Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" din Sibiu, care a aratat ca manifestarea se realizeaza sub acoperisul Consiliului Judetean Sibiu, subliniind, totodata ca primarii care au pus umarul la proiect sunt stalpii de sustinere. "Vreau sa cred ca este un semn de unitate si ca in aceste vremuri grele vom birui impreuna", a mai spus Maria Lia Bologa, dupa ce le-a multumit pentru ajutor primarilor inscrisi in proiect, primarului comunei Laslea, Ioan Onea, Consiliului Local din Laslea, celor care au pus umarul la realizarea proiectului, dar si comunitatii.

"Suntem un popor fericit, pentru ca avem o zestre extraordinara. Consiliul Judetean Sibiu este fericit pentru ca are un om ca doamna Maria Lia Bologa (...) Pastrandu-ne traditiile, ne pastram identitatea si neamul", a spus la randul sau Ioan Banciu, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, prezent la eveniment. La randul sau, Ioan Onea, primarul comunei Laslea le-a multumit si el celor care si-au oferit sprijinul in organizarea evenimentului: "Am pus mana de la mana si am reusit sa organizam aceasta manifestare. ii multumim doamnei Maria Lia Bologa pentru sufletul pus in organizarea evenimentului". Ioan Onea considera ca prezenta la Laslea a "Lazii de Zestre" constituie o "bucurie si o renastere", pentru ca "acum infloresc si la noi traditiile". De la eveniment nu a lipsit nici deputatul PSD Ioan Cindrea, care a fost ales in Colegiul IV, care cuprinde si localitatea Laslea. Ioan Cindrea considera ca "este cea mai importanta manifestare si cea mai importanta zestre, care simbolic se pastreaza in acesta lada". Ioan Cindrea si-a exprimat convingerea ca prin revigorarea traditiilor si prin transmiterea zestrei, "vom depasi orice moment greu din viata".

Cei prezenti la eveniment au ascultat si poezia lui Adrian Paunescu, "Zestrea neamului", creata de poet special pentru acest eveniment, dupa care au asistat la transferul "Lazii de Zestre" din partea primarului comunei Brateiu, Elena Marian, catre Ioan Onea, primarul comunei Laslea. "Am venit azi aici impreuna cu bratienii mei dragi, cum imi place sa le spun, pentru a va aduce "Lada de Zestre". Am pastrat aceasta lada un an de zile, la loc de cinste in primaria noastra.", a spus primarul Elena Marian, dupa care lada a fost "stramutata" la Laslea, unde se va afla un an de zile. in acest sens, primarul comunei a promis ca va face toate eforturile ca si in aceasta localitate Lada sa se pastreze la loc de cinste, ca si pana acum.

Simboluri ascunse in tesaturi

Muzica, jocul si traditiile au stat la baza manifestarii "Lada de Zestre", insa, cei prezenti la Laslea au putut admira, dar si cumpara stergare, traiste, fete de masa, servete, tesaturi realizate de cursantii claselor externe ale Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" din Sibiu. Firul usor al bumbacului si-a regasit sufletul in tesaturile realizate dupa specificul mai multor localitati din judet, in clasele externe din: Şeica Mica - Sorostin, Loamnes - Armeni, Laslea - Malancrav, Rosia - Daia, Micasasa si Gura Raului, cuprinse intr-o expozitie care a fost prezentata de Aurelia Marcu, consilier al Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu National Sibiu. "Dorinta noastra, a tuturor, este ca periplul "Lazii de Zestre" sa continue in toate localitatile din judetul Sibiu" a spus Aurelia Marcu, subliniind ca "Lada de Zestre" poate fi considerata drept "un act de identitate". Lucraturile traditionale au incantat publicul evenimentului, pentru ca lucrusoarele s-au vandut ca painea calda.

"Lada de Zestre" cu joc si cantec

Ziua de sarbatoare i-a adus pe scena evenimentului pe cursantii Şcolii Populare de Arte si Meserii "Ilie Micu" Sibiu, care au trimis publicul intr-o lume a satului stravechi, pentru ca prin aceasta manifestare "se incearca o intoarcere in satul traditional, la ceea ce era traditia pura in satul de alta data", dupa cum spune Maria Lia Bologa. Astfel publicul s-a apropiat de sufletul stramosilor nostri, printr-un program sustinut de: clasa externa de jocuri populare din Apoldu de Jos, clasa externa de fluierasi din Saliste, de clasa externa ansamblu folcloric din Carta, clasa externa grup vocal folcloric din Valea Viilor, clasa externa grup vocal folcloric din Armeni, clasa externa de jocuri populare din Mosna, clasa externa ansamblu folcloric din Ernea, clasa externa de jocuri populare din Brateiu, clasa externa de jocuri populare din Laslea si de grupul vocal folcloric din Bazna. Evenimentul s-a incheiat printr-un program folcloric sustinut de Sonia Rachita, Florentina Neagu, Mihai Stanovici, Elena Gheata, Diana Lupu, Catalin Calbeaza, Victoria Meitescu, Nicolae Rusan si Maria Lia Bologa.

Evenimentul a fost organizat de Şcoala Populara de Arte si Meserii "Ilie Micu" Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu si de Primaria Comunei Laslea.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 08 iunie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter