SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Laptele sibian nu este infestat cu aflatoxina

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Se stie ca laptele este unul din cele mai complete alimente, usor de asimilat, bogat in proteine, care asigura in mare parte calciu necesar organismului, contribuie la mentinerea starii de sanatate, de crestere si dezvoltare normala a organismului, precum si la cresterea rezistentei fata de infectii sau substante toxice.

Din acest motiv, producerea si valorificarea acestui important aliment este atent monitorizata, avand la baza legislatia nationala din domeniu, precum si Regulamentul C.E nr. 853/2004,

in judetul Sibiu, productia totala de lapte de vaca, estimata in medie lunara, este de circa 48.000 hl. si este produsa de 2.014 vaci crescute in 16 exploatatii comerciale, de 1.434 vaci crescute in 109 exploatatii comerciale de tip A si de 22.095 vaci din 6.238 exploatatii nonprofesionale din gospodariile populatiei. Din cei 48.000 hl. de lapte, un procent de 30% se valorifica prin unitati de procesare autorizate, din judetul nostru si din alte judete, astfel: direct din 16 exploatatii comerciale - 4.900 hl. lunar si 9.500 hl. lunar prin centre de colectare lapte din 348 exploatatii cu 3 vaci si 430 exploatatii cu peste 3 vaci (inclusiv cele 109 de exploatatii de tip A).

Diferenta de 70% este destinata pentru consum in gospodaria proprie si pentru vanzare directa la consumatorul final (104 crescatori de vaci inregistrati la D.S.V.S.A. Sibiu), repectiv prin 24 de automate proprietatea a 21 crescatori de vaci, prin abonati sau pe piata libera.

Lapte bun pentru consumul uman

Din 713 analize efectuate in cursul anului 2012 si 115 probe in 2013, la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu pentru determinarea parametrilor de calitate a laptelui crud materie prima (respectiv N.T.G. si N.C.S / ml lapte) doar sase procente din probe au depasit limitele de calitate admise de normele europene.

De asemenea in cursul anului 2012 au fost examinate 31 probe din furaje pentru determinarea prezentei micotoxinelor (aflatoxine) toate probele fiind negative.

in cursul lunii martie 2013 au fost prelevate 31 probe de lapte recoltate din 14 ferme de vaci cu lapte, din 3 centre de colectare lapte, 9 exploatatii care valorifica lapte crud prin dozatoare si 5 probe din unitatiile de procesare lapte autorizate in judetul nostru, probe care in urma examenelor de laborator pentru determinarea prezentei aflatoxinei, au fost negative.

"Rezultatele analizelor de laborator efectuate in cursul anilor 2012 si 2013, garanteaza ca laptele (inclusiv produsele derivate) obtinut si procesat in judetul Sibiu se incadreaza in parametrii de calitate si salubritate si nu pune in pericol sanatatea populatiei consumatoare de astfel de produse", declara dr. Ioan Pentea, purtator de cuvant al DSVSA Sibiu.

Masuri obligatorii

Nu doar in contextul scandalului laptelui infestat cu aflatoxina, ci ca o regula permanenta, conducerea D.S.V.S.A. Sibiu are stabilit un program cu masuri specifice, menite sa contribuie la imbunatatirea si mentinerea calitatii laptelui crud, materie prima, obligatoriu pentru factorii cu responsabilitate in aceasta activitate, respectiv, producatorii de lapte materie prima, responsabilii centrelor de colectare lapte, transportatorii si procesatorii de produse din lapte. Acest program cuprinde: evaluarea si monitorizarea exploatatiilor care detin cel putin 3 vaci de lapte si care nu indeplinesc conditiile prevazute de legislatia in vigoare cu privire la adapostirea animalelor, igiena mulsului si depozitarea laptelui crud; verificarea asigurarii masurilor administrative din exploatatii, cu referire la evidenta stricta a efectivelor, inregistrarea exploatatiei; identificarea si inregistrarea animalelor, tinerea registrului de exploatatie, contract cu un medic veterinar de libera practica; analizarea individuala a fiecarei exploatatii privind retehnologizarea, prin realizarea programelor de modernizare-restructurare, avand ca obiectiv prioritar asigurarea mulsului mecanic si dotarea cu tancuri pentru racirea laptelui; monitorizarea unitatilor care corespund cerintelor structurale comunitare si care au fost autorizate sa receptioneze si sa proceseze lapte conform si neconform cu standardele U.E. fara separare sau pe linii separate, pentru trecerea in 2013 la procesarea numai a laptelui conform; monitorizarea parametrilor de calitate la laptele crud, materie prima, prin afluire de probe la laboratorul acreditat, conform graficului stabilit, de la exploatatiile comerciale, din centrele de colectare lapte autorizate (lapte provenit de la crescatorii individuali) si din unitatile de procesare lapte; supravegherea permanenta a crescatorilor de vaci care detin exploatatii de productie si care livreaza lapte crud unitatilor de procesare prin intermediul centrelor de colectare. Acestia au obligatia de a asigura conditiile optime de biosecuritate in exploatatiile de vaci cu lapte prin: restrictionarea circulatiei de animale si personal, asigurarea unui flux tehnologic la nivelul cerintelor actuale, igiena adaposturilor si a animalelor, monitorizarea starii de sanatate a animalelor si a personalului angajat etc.; controlul componentei ratiilor si a calitatii furajelor administrate.

Obligatiile crescatorilor de vaci

Crescatorii de vaci cu lapte au urmatoarele obligatii: sa comunice medicului veterinar responsabil cu supravegherea exploatatiei respective, cazurile de imbolnavire sau suspiciuni de imbolnavire a animalelor producatoare de lapte; sa asigure ca laptele provenit de la animale bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament medicamentos, nu este livrat la centrul de colectare decat cu acceptul scris al medicului veterinar; sa asigure conditiile de adapostire, sanatate, igiena si bunastare animala, astfel incat sa se evite contaminarea fizica, chimica sau microbiologica a laptelui crud;

sa asigure ca mulsul se desfasoara in conditii igienice, prin spalarea si dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls si a ustensilelor folosite in acest scop; sa fie dotat cu echipamente care sa asigure o racire imediata a laptelui dupa muls la maxim 8 grade Celsius; sa asigurare echipamente de protectie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor, precum si manipularea corespunzatoare a echipamentelor de muls si a celor de depozitare a laptelui crud; sa transporte imediat dupa muls laptele crud la centrul de colectare si sa evite contaminarea acestuia pe timpul transportului.
de Ioan Vidrighin


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate miercuri, 13 martie 2013






Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 12 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter