SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLazslo Borbely: "Am crezut ca e accident. Dar asa se intra in Sibiu"

Stiri din Sibiu: Politica Adauga un comentariu »

in drum spre centrul Sibiului, ministrul Lazslo Borbely si comisarul european Danuta Hübner s-au trezit blocati in traficul de la intrarea in oras. Au crezut ca e accident, apoi li s-a explicat ca asa se intra, de obicei, in Capitala culturala europeana.

Lazslo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, si Danuta Hübner, comisarul european pentru politica regionala, au venit la Sibiu, la sfarsitul saptamanii trecute pentru a lansa Programul Operational Regional (POR). Prin intermediul acestuia, UE va acorda regiunilor din Romania fonduri de investitii in valoare de 3,7 miliarde de euro.
Cele doua oficialitati au ales sa vina la Sibiu cu masina. Initial au vrut sa mearga pe ruta Brasov – Fagaras – Sibiu, dar au aflat ca acest drum este blocat de zeci de semafoare, datorita lucrarilor de modernizare a DN1. Au ales, prin urmare, sa vina pe Valea Oltului, dar nici aceasta solutie nu s-a dovedit una foarte fericita.
„Am venit pentru prima data in Sibiu. De fapt, sunt pentru prima data in afara Bucurestiului in calitate de comisar european. Drumul de la Bucuresti la Sibiu a fost insa foarte lung si am vazut pe parcurs ca trebuie sa mai lucrati la infractructura de drumuri si autostrazi, dar si la infractructura de cale ferata ", a povestit Danuta Hübner.
Spre nemultumirea celor doi demnitari, si la intrarea in Sibiu infrastructura rutiera romaneasca si-a dovedit limitele. Un lung sir de masini bloca intrarea in oras. "Chiar si acest drum de la Bucuresti la Sibiu ne-a aratat ca avem nevoie de drumuri mai bune, de autostrazi mai bune, dar si de drumuri judetene mai bune. Cand am ajuns la Sibiu am crezut ca este un mare accident rutier in oras, dar mi s-a zis ca este un lucru obisnuit si ca masinile stau cate dou-trei ore ca sa intre in oras. Ştim ca Sibiul trebuia sa aiba deja o centura ocolitoare si stim ce intarzieri sunt acolo", a declarat Laszlo Borbely, in chiar discursul rostit cu ocazia lansarii oficiale a Programului Operational Regional.

Cinci minute la bariera

inainte de a lansa oficial POR, Danuta Hübner si Lazslo Borbely au plecat spre statia de epurare de la Mohu, inclusa in proiectul de reabilitare a sistemului de apa si canalizare a municipiului Sibiu. Acest proiect este finantat in proportie de 68 la suta din fonduri europene, prin intermediul ISPA, motiv pentru care Danuta Hübner a dorit sa vada cum merg lucrurile. Pana sa ajunga la Mohu, insa, coloana oficiala a fost nevoita sa astepte mai bine de cinci minute la bariera peste calea ferata de la iesirea din Şelimbar inspre Mohu.
Cu toate acestea, ceea ce au vazut la Mohu i-a multumit pe oficiali. „Sunt impresionata ca proiectul va fi operational din luna august, desi termenul limita era aprilie 2008. Este important pentru Sibiu, pentru Romania si pentru noi toti sa avem o astfel de investitie ", a declarat Danuta Hübner.
Comisarul european si-a exprimat speranta ca astfel de investitii vor fi tot mai multe in Romania. " Speram ca in viitorii ani astfel de investitii sa continue pentru a curata in totalitate daca se poate mediul si apa uzata din aceasta zona. Pentru noi este de asemenea important sa vedem ca toate orasele din Romania vor avea acces la astfel de programe si ce vedem aici va deservi Sibiul si orasele din imprejurimi, adica aproape 200.000 de oameni", a mai declarat comisarul european.
Acesta a lansat invitatii si semnale pozitive si catre investitorii din strainatate. intr-un mini-interviu acordat unor jurnalisti din Marea Britanie dupa terminarea vizitei la Şelimbar, Danuta Hübner a spus ca investitiile din Romania sunt importante pentru toata Europa. „Ati vazut ce echipamente foloseau inainte, care era tehnologia de care dispuneau. Iar investitiile care trebuie facute aici, prin urmare, sunt benefice si Marii Britanii si Germaniei pentru ca banii acestia trebuie cheltuiti, iar oamenii de afaceri din celelalte tari sa vina aici cu tehnologie si echipamente ".
Statia de epurare a municipiului Sibiu a intrat intr-un proces de reabilitare si modernizare in cadrul unui proiect ISPA intitulat „Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu ". Costul lucrarilor se ridica la 37.588.000 de euro si este suportat in proportie de 68% din fonduri nerambursabile de catre UE. Cand proiectul va fi terminat, peste 200.000 de consumatori din Sibiu si localitatile invecinate vor beneficia de o apa mai buna. „Aceasta statie va face ca apa din municipiul Sibiu si localitatile invecinate sa fie mult mai buna, iar epurarea apelor uzata se va face la standarde europene. Proiectul trebuia finalizat in aprilie 2008, insa noi vom reusi sa terminam cel tarziu in luna septembrie ", a declarat Mircea Niculescu, directorul Societatii Apa Canal din Sibiu.

incantata de Sibiu

Comisarul european Danuta Hübner s-a aratat incantata de Sibiu. "Este un oras minunat. Este unul din acele orase care te lasa cu gura cascata cand il vezi pentru prima data. Sunteti o adevarata destinatie culturala, dar trebuie sa deveniti si o destinatie de investitii pentru ca aveti aici universitate, oameni care invata aici, iar investitorii ar putea beneficia de aceasta forta de munca calificata", a mai spus comisarul european.

Miliardele Europei mai asteapta

POR, prin care Romania poate beneficia de fonduri structurale europene de 3,72 miliarde de euro, a fost lansat la Sibiu si in prezenta reprezentantilor regiunilor de dezvoltare din tara. O parte din acestia s-au plans de birocratia greoaie care blocheaza drumul pana la bani. Dar comisarul european a cerut sa fie evitate criticile asupra Guvernului. „Nu criticati Guvernul si regiunile in primul an. Sunt perioade in care nu poti face plati. Nu ai cum sa finalizezi un proiect intr-un an de zile. Faptul ca POR s-a lansat abia in iulie nu inseamna ca banii pentru acest an se pierd. in perioada 2004 - 2006 nu s-a pierdut niciun euro. Noi socotim fondurile prin banii care ies din bugetul UE si sunt proiecte din 2004 - 2006 care se vor finaliza in 2008. Pentru acest an se vor face plati pana la finalul anului 2008.
Pe de alta parte, ministrul Borbely a amintit ca unele proiecte sunt, deja, gata de lansare. „Exista deja 35 de proiecte pregatite, ce ar putea fi lansate chiar si maine si care insumeaza aproximativ 390 de milioane de euro. Pe langa acestea mai exista alte 53 de proiecte in pregatire. Orice solicitant care incheie contract de finantare pana la sfarsitul anului poate primi 15% din valoarea finantarii in avans. Primii bani prin acest program vor fi primiti, cel mai devreme, in luna noiembrie ", a spus Borbely.

Cat si cum

Romania este a 15-a tara care a lansat Planul National Strategic de Referinta si este printre primele zece care lanseaza POR. Ca urmare a procedurilor, care dureaza intre 60 si 130 de zile, primii bani ce vor veni efectiv in Romania vor ajunge cel mai devreme in luna noiembrie.
in perioada 2007-2013, cele opt regiuni vor avea la dispozitie peste 4,6 miliarde de euro, dintre care 3,72 miliarde de euro fonduri structurale si 880 milioane de euro contributia Romaniei. Fondurile alocate prin POR reprezinta 19% din totalul fondurilor structurale alocate Romaniei pana la finalul anului 2013. Acest program va finanta proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni pe sase axe prioritare: imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, imbunatatirea infrastructurii sociale, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local, dezvoltarea durabila si promovarea turismului si asistenta tehnica.
de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 16 iulie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter