SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLectia de viata din Manaslu

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

La Kathmandu am ajuns in 31 august, via Belgrad si Abu Dhabi. Am rezolvat formalitatile legate de permisul de varf, provizii si am trimis aproximativ 120 kg de echipament spre base camp.

Am pornit pe 4 septembrie Vasile, Mike, Vlad si eu, spre Arughat 530 m, unde ajungem dupa 13 ore in care am parcurs 170 km, pe ultimii 30 km drumul a fost aproape impracticabil din cauza noroiului, asa ca a trebuit sa renuntam la jeep si sa luam un autobuz local, ultraaglomerat insa mai bine adaptat conditiilor de teren si asa am parcurs cei 30 km in aproximativ 4 ore.

Prima etap[ e Soti Khola - 730 m, dupa 5 h de mers pe valea raului Budhi Gandaki, pe o caldura torida de 400 C si umiditate mare. Peisajul e spectaculos, cu versantii acoperiti de jungla si cascade de o parte si de alta a vaii. innoptam la Kholabeshi - 900 m - apoi Jagat - 1.360 m, o asezare pitoreasca foarte bine conservata de unde practic intram in rezervatia Manaslu, o zona de protectie speciala de conservare a naturii, dar si a traditiilor nepaleze.Urmeaza Deng, intr-un defileu spectaculosŞi apoi intram pe valea care ne va conduce la baza muntelui. Deocamdata innoptam la Namrung - 2.540 m. Ne indreptam spre vest si urcam spre Sama Gaon la 3.500 m, la baza ghetarului care coboara de pe versantul NE al varfului Manaslu, versant pe care este si ruta noastra spre varf. Ajungem dupa un mars de 6 zile in care am parcurs peste 120 km si am urcat de la 530 m la 3.500 m. Aici avem o zi de odihna, dupa care vom urca in BC la 4.800 m.

Urcam spre BC (base camp - tabara de baza) pana la 4.800 m. Vremea se anunta foarte buna, asa incat vrem sa profitam si urcam pana in C1 (camp 1) unde facem un depozit de echipament. Din pacate in vreme ce noi urcam in C1, Mike coboar[ in Sama Gaon la 3.500 m pentru ca el in continuare are probleme de adaptare la altitudine. Vom imparti tabara de baza cu o echipa italiana formata din 9 alpinisti, un alt alpinist din US, precum si 5 sherpa care vor colabora cu echipa italiana. Mike a revenit si el in BC dupa dou[ zile de refacere la Sama Gaon.Ninge aproape in fiecare searaVremea e foarte schimbatoare.

Urcam in C1 - 5.700 m si apoi C2 6.400 m si speram sa ajungem in C3 6.900 m ca sa le amenajam. Asta inseamna rucsaci foarte grei, in jur de 18-20 kg. Traversam ghetarul de sub C1, facand slalom printre crevase. Ajungem in C1 la 5.700 m. Apoi urcam si facem un depozit undeva la 5.900 m inspre C2. Urmatoarea zi urcam spre C2 6.400 m unde dormim pentru a ne aclimatiza. Ruta este destul de riscanta din cauza seracurilor si crevaselor. Traversam un icefall activ si expus, un adevarat labirint printre turnuri de gheata. Seara se strica vremea si incepe viscolul. Trebuie sa coboram cat mai repede inainte ca pantele periculoase dinspre C1 sa se incarce cu zapad[. Cum ajungem la pragurile din icefall realizam pericolul: mari cantitati de zapada adunate de vant stau intr-un echilibru precar agatate de peretii de gheata. Curatam zapada de pe culoare si dam drumul la mai multe avalanse ca sa putem cobor^ in siguranta. Ajungem cu bine in tabara de baza. Urmeaza inca o zi de ninsoare continua si apoi vreme buna.

Apoi urcam cu totii, inclusiv Mike, in C1 sa vedem ce-i cu corturile. Ajunsi in C1 muncim din greu sa scoatem echipamentul din corturi, sa inlocuim cortul distrus de zapada si vant si sa-l recuperam cat mai putem pe celalalt, apoi coboram in BC dimineata sa ne odihnim si refacem pentru a astepta o fereastra de vreme buna pentru varf. Au urmat alte dou[ zile de furtuna, ninsoare si vreme rea... Pe 29 septembrie plecam din BC, prognoza spune 1 si 2 vreme buna, 3 vreme ok dimineata, apoi se strica iar. Practic, fereastra este extrem de scurta, iar orice greseal[ sau intarziere poate sa coste scump... Urcam cu totii din nou, in C1, dormim o noapte si continuam spre C2. Toate grupurile, aprox. 40 persoane urca spre taberele superioare. Cand ajungem in C2 descoperim cortul lasat acolo complet distrus de zapada, iar echipamentul aflat inauntru ud si inghetat. Cu echipamentul ramas doar 2 oameni mai pot sa urce.

Echipamentul meu e ok, exceptie face sacul de dormit, dar din ce mai au Vasi, Vlad si Mike se poate face echipament pentru maxim inca un om... Mike decide sa puna la dispozitie pufoaica, iar Vasi pantalonii pentru Vlad. Ei vor urca cu noi in C3 6.800 m si apoi vor cobori... inlocuim cortul distrus cu un cort de asalt foarte usor, dar subtire si intr-un singur strat si petrecem o noapte grea din cauza frigului. Ajungem in C3 la 6.800 m, Vasi si Mike coboara spre BC...Noaptea care urmeaza e la fel de inconfortabilaSacul meu de dormit ud a inghetat si am racit. Vremea da semne de schimbare. Urc pana la 7.200 apoi decid sa cobor in tabara de baza ca sa evit vremea rea. La 6.200 m incepe sa ninga. Vlad urca cu italienii in C4 la 7.400 m. Noaptea vremea se strica si incepe, iar viscolul, - 400 C si vant peste 100 km/h.

Fereastra de varf nu s-a confirmat din pacate. Din fericire, in ciuda vremii rele toata lumea a coborat in siguranta de pe munte. Odata ajunsi jos am mai discutat despre posibilitatea de a mai r[m]ne pe munte dar, a nins 3 zile incontinuu. Au urmat 2 zile de pregatiri dupa care am inceput marsul de retragere de pe munte. Dupa ninsori s-a declansat o avalansa de mari dimensiuni care a distrus si a acoperit partial C3 6800m. Am plecat la timp. Practic sezonul a fost foarte scurt. Marsul de retragere in 5 zile.

in loc de concluzieEchipa si-a propus ascensiunea pe varful Manaslu 8156 m fara a utiliza ajutorul serpasilor si al oxigenului suplimentar, din punct de vedere alpinistic si etic stilul corect de ascensiune.

Dorim sa promovam prin aceasta expeditie adevaratele valori sportive acceptate pe intreg mapamondul de catre comunitatea alpina.

O astfel de expeditie presupune un efort logistic deosebit, necesitand peste 1,5 tone de echipament si provizii pentru durata de 50 zile de expeditie.

De asemenea antrenamentul fizic este la nivelul unui sportiv de performanta, necesitand antrenamente zilnice de cel putin dou[ ore.

Au fost facute antrenamente in muntii Fagaras, pe timp de iarna, si muntii Alpi prin ascensiunea unor varfuri peste 4000 m inclusiv varful Mont Blanc 4810 m.

Pentru a testa nivelul de antrenament, in 2013, membrii expeditiei au participat la curse de marathon montan, clasandu-se intre primii 10 sportivi la Marathon Apuseni, Marathon Hercules, 2X2 Race, dar si pe podium, locul 3, la Retezat Trail Race.

La aceasta se cumuleaza expeditiile anterioare: Himalaya 2012, Pamir 2006, Anzi 2005, Caucaz 2002 si 2003.

Prin proiectul nostru am promovat nu doar valori sportive cum sunt disciplina, perseverenta, disponibilitatea pentru efort, spirit de echipa, dar si valori umane care ies la suprafata in momentele experientelor dure din Himalaya cand nu o data am avut de infruntat pericolul de moarte, spirit de sacrificiu sau instinctul de supravietuire, rezistenta psihica si mentala, capacitatea de a lua decizii corecte intr-un timp foarte scurt, capacitatea de a avea grija de coechipieri chiar si atunci cand fiecare trebuie sa lupte pentru a supravietui.

Practic o astfel de expeditie este o adev[rata lectie de viata pe care dorim sa o impartasim.Adrian Valean, membru Expeditia Manaslu 2013


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 18 noiembrie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 17 ianuarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter