SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLectie de business in Casa Domnului

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Lectia de economie a anului vine din partea celor care au principal obiect de activitate munca cu sufletele sibienilor. Daca ar fi avut alt profil, Mitropolia Ardealului ar fi fost poate cea mai puternica companie din judetul Sibiu. Volumul tranzactiilor efectuate de economistii Mitropoliei in 2009 depaseste cu mult pe cel al unor companii, mult mai titrate in judetul nostru. Anul trecut, cand toata tara a trecut printr-o grava criza economica, Mitropolia Ardealului a mers pe profit, devenind chiar principalul client sibian al Bancii Comerciale Romane.Prima lectie de economie vine chiar de IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. In data de 3 noiembrie 2005 Adunarea Nationala Bisericeasca a Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales in functia de arhiepiscop al Sibiului si mitropolit ortodox al Ardealului fiind inscaunat in Catedrala mitropolitana din Sibiu pe data de 13 noiembrie 2005 de catre patriarhul Teoctist Arapasu. Una din primele masuri de reformare si modernizare a Mitropoliei luate de IPS Laurentiu Streza a fost reorganizarea departamentului economic. Pe scurt, pentru a se ocupa de finantele Mitropoliei au fost adusi economisti si contabili seriosi, cei mai multi `furati` de la bancile din Sibiu. `Noi avem un serviciu de economisti adusi in marea lor majoritate de la banci. Cu ajutorul lor am putut redresa sistemul. Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza a tinut ca in locul clericilor sa fie adusi profesionisti in domeniu. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult sa gestionam criza economica cu foarte multa intelepciune`, spune parintele Catalin Dumitrean, consilierul de relatii publice al Mitropolitului. Rezultatele acestei strategii economice nu au intarziat sa apara. Saptamana trecuta a avut loc Adunararea Eparhiala a Arhiepiscopiei Sibiului, pe a carei ordine de zi s-au regasit si bilantul activitatilor administrative si duhovnicesti din anul 2009 precum si planurile si directiile economico-administrative pentru anul in curs. Concluziile au fost unele nesperat de pozitive. " Sectorul economic a facut bilantul veniturilor si cheltuielilor in anul 2009, stabilindu-se in ciuda crizei economice un bilant pozitiv. Veniturile au fost cu 21% in plus, fata de propunerile initiale. Mitropolia Ardealului a facut pentru prima data investitii serioase in imobilele inchiriate. De exemplu, casele din centrul istoric al Sibiului au fost aduse la standardele actuale. S-a remarcat si noua dotare tehnologica a tipografiei Arhidiecezale dupa standarde moderne de activitate`, se arata intr-un comunicat al Mitropliei referitor la Hotararile Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului. " Profitul de 21 la suta inregistrat de economistii nostri se refera la diferenta dintre veniturile si cheltuielile Mitropoliei in 2009. Practic am depasit cu 21 la suta bugetul pe care ni l-am propus la inceputul anului`, spun reprezentantii Mitropoliei.

Ce cheltuieli are Mitropolia Ardealului?
In primul rand drepturile salariale, numai personalul birocratic si administrativ, numarand cateva sute de angajati. Pe urma sunt investitiile. Mitropolia are in proprietate zeci de terenuri, spatii comerciale si locuinte, atat in Sibiu, cat si in toate judetele pe care le are in grija. Anul trecut s-au investit bani grei in modernizarea acestor spatii. Tot IPS Laurentiu Streza a luat hotararea ca de anul trecut sa nu se mai inchirieze niciun spatiu, indiferent de natura lui, fara ca acesta sa fie modernizat si adus la cele mai noi standarde. In felul acesta si chiriile percepute pentru unele dintre ele au putut creste, apropiindu-se de preturile pietei imobiliare. Anul trecut s-a investit mult in spatiile de pe strada Avram Iancu, Victoriei, Mitropoliei si in cele din centrul istoric al Sibiului. Intr-unul dintre cele mai cunoscute spatii ale Mitropoliei functioneaza Libraria Humanitas, pe Bulevardul Nicolae Balcescu.La partea de venituri, lista este mult mai lunga. In principal, Mitropolia obtine bani din vanzarea de lumanari – fabricate in propria fabrica moderna – precum si de obiecte bisericesti. La acest capitol, Mitropolia si Biserica Ortodoxa Romana in general detine monopolul pietei in tara nostra. Urmeaza banii incasati din chirii cei care vin din activitatea tipografiei proprii. Tot incepand din anul 2009 in visteria Mitropoliei Ardealului au inceput sa intre bani in premiera si din vanzarea de vin. Din 2009, a devenit foarte productiva si podgoria mostenita de Mitropolia Ardealului si care azi vinde vin natural de cea mai buna calitate. Unul dintre clientii fideli ai podgoriei este Hotelul Imparatul Romanilor din Sibiu.La finalul Adunararii Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului de saptamana trecuta a tinut sa ia cuvantul IPS Laurentiu Streza. Printre altele a vrut si sa remarce `eficacitatea cu care s-a muncit anul trecut`. A avut ce remarca.

Bani si din fonduri europeneMitropolia Ardealului a reusit sa atraga bani si din proiecte de dezvoltare cu finantare de la Comisia Europeana. Spre exemplu, in perioada mai 2008 – sfarsitul lui aprilie 2009 Mitropolia a derulat proiectul `Centru de consiliere pentru integrarea profesionala a tinerilor peste 18 ani, care au parasit sau se pregatesc sa paraseasca sistemul de stat privind protectia copilului`, finantat de catre Uniunea Europeana in cadrul Programului Phare 2006 `Masuri de Incluziune Sociala`. Valoarea estimata a proiectului este de 66.390 euro din care 59.751 euro sunt bani europeni." Sunt foarte multe proiecte sociale. Mi-am dat seama ca nu este simplu sa accesam fonduri europene, dar speram ca macar cateva proiecte sa le luam`, a declarat IPS Laurentiu Streza.
de Stefan DOBRE


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 01 februarie 2010


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 31 martie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter