SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLegea educatiei poate injumatati numarul conducatorilor de doctorat si al doctoranzilor

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

"Exista lucruri bune in Legea educatiei, dar cel mai grav lucru este ca loveste in cercetare, iar o universitate care nu face cercetare si care nu are mentori pentru cercetare este o universitate moarta. Aceasta prevedere este cea mai grava eroare pe care o aduce legea educatiei", declara prof.univ. dr. ing. Constantin Oprean, rectorul Universitatii "Lucian Blaga", referindu-se la articolele ce reglementeaza pensionarea conducatorilor de doctorat. Conform noii legii, conducatorii de doctorat se pensioneaza la vasta 65 de ani, dar pot conduce doctoratele in derulare pana la varsta de 70 de ani. Dreptul de a primi noi doctoranzi este conditionat de conducerea doctoratului in co-tutela, adica alaturi de profesori care nu implinesc varsta de pensionare pe perioada derularii doctoratului.

La ULBS, jumatate din conducatorii de doctorat au implinit 65 de ani

La "Lucian Blaga", cea mai mare universitate a Sibiului, exista 14 domenii de doctorat cu peste 70 de conducatori de doctorat, conform site-ului oficial al institutiei de invatamant superior. "Aproximativ jumatate dintre conducatorii de doctorat au depasit varsta de pensionare. Ca sa ai dreptul de a conduce doctorate, trebuie sa ai productie stiintifica, trebuie sa ai vizibilitate internationala ca si cercetator, ca specialist. De obicei, se ajunge la stadiul acesta abia dupa o anumita varsta, care e apropiata de varsta de pensionare. Faptul ca nu se mai pot conduce doctoranzi dupa varsta pensionarii e grav pentru ca atunci ai un colectiv format in jurul tau, atunci vezi roadele muncii de atatia ani. Este o decapitare a experientei profesionale", adauga rectorul Constantin Oprean.

Noile reglementari din domeniul educatiei pot pune probleme pentru anumite domenii doctorale existente la Universitatea "Lucian Blaga". De pilda, patru dintre cei zece conducatori de doctorat pe domeniul Teologie au depasit varsta pensionarii, iar in aceeasi situatie se gasesc trei dintre cei noua profesori acreditati sa conduca teze de doctorat in domeniul Filologie. De mentionat este faptul ca este vorba de nume sonore din cele doua domenii, de cercetatori precum acad. Mircea Pacurariu, Dumitru Abrudan, Constantin Voicu, Ilie Moldovan sau Mircea Tomus si Horst Schuller. Situatii similare se regasesc si in domeniile ingineresti sau in cel medical, unde conducatori de doctorat sunt specialisti precum Ilie Isarie sau Zeno Popovici si Liviu Vulcu. in ceea ce priveste varsta la care specialistii au obtinut dreptul de a conduce doctorate, aceasta variaza de la 55 de ani la... 62 de ani.

Numarul doctoranzilor din universitatile Romanesti va fi afectat si de o alta prevedere a Legii educatiei: conform articolului 167, un conducator de doctorat proate indruma simultan maxim 8 doctoranzi, aflati in diverse stadii ale studiilor doctorale. Pana la aparitia noilor reglementari, numarul maxim de doctoranzi indrumati de un conducator de doctorate era de 15.
de Maria Spatariu


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 13 ianuarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 13 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter