SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Legea Educatiei s-ar putea sa nu fie viabila din punct de vedere politic"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Schimbari de organizare si metodologie de la un an a altul, studenti care nu mai au bani de taxa si familii intregi care merg dimineata impreuna la acelasi loc de munca, la universitate. Despre toate acestea vorbeste fara niciun secret decanul uneia dintre cele mai mari facultati din Sibiu – Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii `Lucian Blaga`.

Reporter: Va incurca Legea Educatieis

Dumitru Batar: Da, ne incurca prin modul in care se vrea aplicarea ei, si anume la jumatatea lunii februarie. Multe activitati sunt evaluate altfel odata cu aplicare acestei legi, dar mai ales indicatiile acestei legi vin in contradictie cu cu precizarile altor organisme – ARACIS (Asociatia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior), Charta Universitatii `Lucian Blaga`. De asemenea, vine in contradictie cu modul in care ne-am planificat noi activitatea pentru acest an universitar. Trebuie reorganizata intreaga activitate, in conformitate cu actuala lege. Ca sa va mai dau un exemplu, activitatile didactice trebuie organizate si platite dupa cum prevede aceasta lege. O prima discutie care a avut loc la noi in facultate a pus pe un plan destul de serios faptul ca o sa ramana neplatite destul de multe activitati care se desfasoara in mod normal.

Rep.: Dati-mi un exemplu!

D. B.: In prezent exista normative pentru dsfasurarea a maximum doua norme didactice pentru fiecare cadru didactic. Prevederile ARACIS ne acceptau trei norme didactice. Toate activitatile noastre pentru anul universitar in curs au fost proiectate pe normele ARACIS. Vorbesc despre activitati de evaluare, examene, examene de licenta, disertatie, consemnate in cadrul unor norme si platite. Acum multe activitati de acest gen vor depasi cele doua norme didactice si vor ramane neplatite. Aceste masuri nu sunt percepute in sens pozitiv de catre colegii nostri. Nimeni nu accepta sa munceasca neplatit.

Rep.: Si cum ii convingeti sa-si faca treaba neplatitis

D. B.: In primul rand, toti colegii nostri isi percep rolul in cadrul acestei organizatii intr-un mod responsabil. Nu poate fi vorba despre convingere. Fiecare ne dam seama ca studentul trebuie sa parcurga un program indiferent de schimbiarile care survin pe parcurs, inclusiv in modul de plata.

Rep.: Acum, nu este ULBS mai cu mot, problemele acestea se gasesc in toata tara, la toate universitatile.

D. B.: Bineinteles, am discutat cu colegii nostri din alte universitati, cu alti decani, si domnealor au aceleasi probleme. Este adevarat, nu toate facultatile au aceste reglementari, sunt facultati unde nu exista mai mult de doua norme, sunt facultati unde s-au sistat aceste plati cu mult inainte de aparitia acestor acte normative, in special din cauza lipsurilor materiale si a crizei economice. Universitatea `Lucian Blaga` a platit intr-o masura destul de cosistenta activitatile care depaseau normele.

Rep.: Va intreb si pe partea cealalta, cat de mult va ajuta noua lege a educatieis

D. B.: In masura in care se va implementa intr-un mod principial, pe termen lung s-ar putea sa fie folositoare. Dar pe termen scurt... Un alt element care este destul de greu de acceptat in randul universitatilor este acela ca limiteaza destul de mult autonomia universitara. Nu este neaparat eliminata, dar este limitata. Poate pe termen lung si foarte lung, aceasta lege va fi functionala, deocamdata insa ea a produs doar dezordine, in special prin modul in care se impune aplicarea ei: la mijlocul anului universitar, fara o pregatire. Un alt aspect care nu a fost luat inca in calcul dar care se discuta in mediul universitar este acela ca legea s-ar putea sa nu fie viabila din punct de vedere politic. Asa cum se stie, in Parlamentul Romaniei exista o alta lege similara care isi urmeaza cursul normativ, fara sa se stie inca daca ea va fi votata sau nu acum. Dar, in perspectiva unor alegeri viitoare foarte multi dintre noi ne intrebam: ce facem, ne chinuim sa intelem si sa aplicam o lege in perspectiva alteias Bine, acestea sunt problemele pe care le avem noi acum, dar cu siguranta ca vor fi pe parcurs si alte probleme destul de delicate la care probabil ca nu am ajuns inca.

Rep.: Dumneavoastra cum ati gestionat in Facultatea de Stiinte problema familiilor care lucreaza in cadrul aceleiasi facultatis

D. B.: La noi in facultate nu a fost o asemenea problema desi avem colegi casatoriti, care s-au casatorit in timp ce lucrau la aceasta facultate. Nu poti sa impui astfel de lucruri unor colegi de catedra sau care fac parte dintr-un colectiv restrans. Nu stiu unde se va ajunge cu aceasta idee. Eu nu sunt de acord cu ea. Trebuie sa gandim si sa gasim alte solutii de a limita influente preferentiale de acest gen. Dar trebuie sa ne gandim si la capitalul cultural de care dispune o familie dintr-un domeniu. Capital cultural si economic in acelasi timp, care este folosit in principal de catre copii. Intr-o familie de medici spre exemplu exista carti, materiale stiintifice, studii, preocupari care se resfrang asupra copiilor si care vor face ca si ei sa dobandesca un capital cultural destul de consistent. Acest capital cultural trebuie exploatat. De ce sa o facem numai in conditii private, intr-un cabinat medical sau de avocaturas In conditiile acestea de ce ne punem problema ca un copil sa nu profeseze la facultatea unde si tatal predas Mie mi se pare o perspectiva defectuoasa de a judeca lucrurile. Ca sa nu mai vorbim despre libertatea omului, libertatea de a alege si multe altele de acest gen.

Rep.: Cum decurge sesiunea pana acum, stiu ca este in plina desfasurares

D. B.: Din ce am vazut eu, nu avem probleme. Poate doar studenti nemultumiti de notele primite, dar imi place sa primesc reclamatiile de acest gen direct in fata. Studentii urmaresc sa-si parcurga examenele cat se poate de consistent si cat se poate de ritmic, pentru a nu avea mai multe examene ulterioare, si nici cheltuieli ulterioare suplimentare. Sunt studenti care urmaresc sa-si pastreze locurile bugetate si acestia studiaza intens, sunt care urmaresc sa-si mentina bursele, si de asemenea studiaza intens, iar sub aceste categorii exista o pondere destul de consistenta, pana la 25 la suta din ceilalti studenti, care sunt apropiati cu mediile si invata pentru a dobandi un loc bugetat sau o bursa. Bine, nu vreau sa intelegeti ca este totul perfect, avem si studenti care au alte motivatii.

Rep.: Referitor la studenti, cate cazuri de neplata a taxelor aveti in comparatie cu alti anis I-ati mai primit la examenes

D. B.: Sunt foarte putini, poate la nivelul de doi sau trei la suta. Cazurile intalnite au fost gestionate cu atentie si toate cererile de amanare a taxei au fost aprobate, acolo unde ni s-a solicitat. Nu am vrut ca studentii sa nu se poata pregati sau sa nu poata intra in examen din aceste motive. Si nici nu au fost multe.

Rep.: Puteti spune cu mana pe inima ca sunteti multumiti de majoritatea studentilor care va trec prin mana, care termina Facultatea de Stiintes

D. B: Fara nicio discutie, am mai spus-o si cu alte ocazii! Sunt multumit de studentii nostri. Vreau sa va argumentez prin faptul ca avem un numar dominant de absolventi de licenta care isi doresc si continua cursurile la studii de master si o parte insemnata dintre acestia lucreaza inca din timpul studentiei in activitati adiacente domeniului respectiv. De asemenea, avem studenti de la programele de asistenta sociala care sunt implicati serios in activitati ale unor fundatii si asociatii. Sunt foarte multumit cand vad fosti studenti care au ales sa-ti continuie cariera in mediul universitar.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 21 februarie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter