SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLicitatii cu cantec in Muzeul din Dumbrava

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

O firma ce nu a avut, in medie, mai mult de trei angajati in ultimii doi ani a castigat lucrari de restaurare in Muzeul din Dumbrava Sibiului cu o valoare mai mare decat cifra de afaceri generata in oricare din anii de existenta. Ca `bonus` pentru aceste lucrari, zvonurile din piata sustin ca directorul interimar al Muzeului, Valeriu Olaru, ar urma sa primeasca un garaj la una din proprietatile sale. Turnul Sfatu lui a inventat niste personaje si a incercat sa verifice zvonurile.

Firma Con-Cristi din Sibiu a fost infiintata in 2006. Cel mai bun an pentru Con-Cristi a fost 2007, cand cifra de afaceri a companiei a fost de putin peste 100.000 de lei, iar numarul mediu de angajati a fost de cinci. Ultimul an financiar incheiat are drept rezultat, pentru Con-Cristi, o cifra de afaceri injumatatita la 44.000 de lei si pierderi de peste 16.000 de lei.

In toamna acestui an, firma Con-Cristi a fost declarata castigatoare a unei parti din licitatia organizata de Complexul National Muzeal Astra pentru restaurarea a patru gospodarii. Valoarea totala a lucrarilor era aproximata inainte de atribuire la peste 650.000 de lei, fara TVA, iar licitatia a fost impartita in patru loturi, pentru fiecare gospodarie de restaurat in parte.

Anuntul de atribuire a lucrarilor a fost facut facut la sfarsitul lunii trecute: doua din cele patru loturi au fost atribuite firmei Con-Cristi. Primul, in valoare de 158.000 de lei, cu TVA, pentru restaurarea complexului hidraulic din Rebrisoara, iar al doilea (de putin peste 110.000 de lei, cu TVA) pentru restaurarea unei gospodarii originare din Sarateni, judetul Mures.

Incidente mai vechi

Firma Con-Cristi este acuzata de `impostura in restaurare` de fostul director al CNM Astra, Corneliu Bucur. Acesta spune ca, inainte de a fi schimbat din fruntea Muzeului, a cerut dosarul depus de aceasta societate in cadrul unei alte licitatii, pentru restaurarea unei gospodarii din Balanesti, judetul Gorj. `La dosar era atasata recomandarea unui primar, prin care acesta atesta ca respectiva societate ar fi restaurat un monument de patrimoniu popular. L-am sunat pe acel primar, care a infirmat acest lucru. Mi-a spus ca firma Con-Cristi a lucrat la repararea unui pod, de fapt, si ca a fost rugat sa faca un bine si sa semneze o astfel de recomandare. Pus in fata constatarii falsului, am cerut directorului adjunct Olaru sa rupa contractul cu firma Con-Cristi, ai carei reprezentanti ii acuz de impostura. Pana ca acest contract sa fie reziliat, am fost schimbat`, spune Bucur. Unicul asociat al firmei de constructii, Ion Cristinel Sucea, respinge aceasta acuzatie. `Nu, nu, greseala`, a comentat scurt Sucea pe aceasta tema.

Uite garajul, nu e garajul

In jurul acestei licitatii la care au depus oferte zece firme de constructii s-a raspandit si o poveste potrivit careia `rasplata` pe care actualul manager al CNM Astra, Valeriu Olaru, ar urma sa o primeasca daca firma Con-Cristi ar castiga, o reprezinta ceva lucrari la casa pe care o detine in Sibiu, pe strada Munteniei. In principal, un garaj nou.

In lipsa oricaror documente publice, reporterii Turnul Sfatului au incercat sa afle daca zvonurile au sau nu substrat: pe rand, telefonic, au fost apelati atat directorul Olaru, cat si constructorul Sucea. Olaru a fost contactat `din partea unui furnizor de usi de garaj`. `Buna ziua, domnule Olaru. Am numarul dumneavoastra de la domnul Sucea, care am inteles ca o sa va ridice un garaj. Noi avem o oferta pentru usi de garaj, daca va intereseaza`, a fost textul cu care a fost abordat directorul. In prima faza, Olaru a inteles ca ar fi o oferta pentru Muzeul Astra. `Aaa, pentru mine? Pai, foarte bine, eu inca nu am inceput lucrarile, dar trimiteti-mi o oferta pe mail, e foarte bine sa stiu dinainte`.

La cateva minute, a fost sunat si patronul Con-Cristi din partea `unui vecin al domnului Olaru`. `Mama mea locuieste langa domnul Olaru, pe Munteniei, si am inteles ca dumneavoastra o sa ridicati acolo un garaj pentru domnul Olaru. Si am vrea si noi sa construim unul, ca e in apropiere si poate iese mai ieftin`, a fost textul citit telefonic lui Sucea.

`Tinem legatura si vedem. Mai sunati-ma saptamana viitoare. Caci asta e, nu stiu cand incepem lucrarea (la Olaru – n.r.)`, a spus Sucea.

Declaratiile oficiale

La cateva ore dupa, Olaru si Sucea au fost sunati din nou, din partea ziarului, de aceasta data. Valer Olaru a negat orice posibil contract cu firma Con-Cristi. `Eu nu-l cunosc pe domnul Sucea, eu inca nici nu mi-am proiectat garajul, n-am discutat niciodata cu acest domn. Am fost mirat ca m-a sunat cineva din partea lui sa imi ofere o usa de garaj`, a spus Olaru.

De cealalta parte, proprietarul firmei de constructii spune ca a inteles ca ar fi fost vorba de `un alt Olaru`.

`Eu nu o sa fac nicio lucrare la el acasa. Tocmai ca asteptam sa ma sunati saptamana viitoare. Si poate sa ma contacteze altcineva, sa il ajut. Eu cunosc mai multi de Olaru, nu ati specificat care anume. Eu il cunosc si pe Olaru fostul arhitect al Sibiului. De nicio culoare nu v-a iesit faza. Eu chiar am facut mansarde... Coincidenta mare`, a spus Sucea. Cat priveste eventuale lucrari la Olaru acasa... `Numai daca doreste dansul, sa aiba contract si tot ce trebuie. Negociem daca se solicita. Firma lucreaza, fara nicio problema`, a adaugat Olaru.

Caiet de sarcini lejer

Despre firma Con-Cristi, directorul interimar al CNM Astra spune ca are toate actele necesare. `Are avizele necesare pentru restaurarea monumentelor de patrimoniu. Toti cei care au castigat acea licitatie au fost verificati de comisia de licitatie, din care eu nu am facut parte`, a declarat Olaru.

Caietul de sarcini al licitatiei mai contine o `ciudatenie`. Cifrele de afaceri solicitate la dosar nu sunt pe ultimii trei ani – dupa cum a devenit o cutuma la acest tip de licitatii – ci pe anii 2006, 2007 si 2008, evitandu-se anul 2009, cand SC Con-Cristi SRL a fost `pe pierdere`.

de Traian DELEANU


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 08 noiembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 05 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter