SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLipsa angajatilor alunga investitorii

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Criza fortei de munca si cresterea salariilor in judetul Sibiu ii forteaza pe unii investitori sa ia in calcul mutarea activitatii in alte judete sau, in anumite cazuri, in alte tari, mai sarace.

Primul semn ca nu orice tip de investitie mai poate genera profit la Sibiu este celebrul sistem lohn. Nicolae Antonescu, consilier pe relatii externe al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Sibiu, spune ca aceste firme vor trebui sa isi schimbe politica. „Firmele care lucreaza in acest sistem scartaie destul de bine. Moneda nationala s-a intarit puternic in comparatie cu euro, cei care lucreaza in lohn au anumite contracte ferme pe care acum, nu le mai pot onora, odata cu cresterea leului. Pe unii ii aduce la pierderi serioase si vor trebui sa isi recreeze atelierele de design sa poata produce modele proprii. insa, in ceea ce priveste alti investitori care sa planuiasca sa plece, nu am auzit. Doar faptul ca se plang de lipsa fortei de munca. Mai ales cea calificata. Exista situatii de genul doi patroni la un muncitor si atunci trebuie sa fie facute compromisuri ", spune Nicolae Antonescu. Acesta sustine ca, in momentul de fata, investitorii straini aleg sa transporte muncitori din alte zone ale judetului si chiar din alte judetene, fapt ce genereaza costuri ridicate si neplanificate. „Deocamdata, lucrurile merg. Dar in viitorul apropiat nu putem sti ce se va intampla ", adauga Antonescu.
STATISTICILE Oficiului National al Registrului Comertului indica faptul ca, in ultimii patru ani, judetul Sibiu a stagnat in ceea ce priveste volumul investitiilor straine. E deja cunoscut faptul ca, in judet, in ultimii 10 ani, investitiile au fost relativ mici, dar numeroase. Astfel, numarul societatilor straine plaseaza la nivel national judetul Sibiu pe un onorabil loc noua, in ultimii patru ani. in ceea ce priveste capitalul social in echivalent valuta, intre celelalte judete ale tarii, Sibiul se situeaza la mijloc.
iN PERIOADA 2002 - 2005, capitalul strain investit in judet aproape s-a dublat de la 69 de milioane de euro, la aproximativ 100 de milioane. Cu toate acestea, investitiile facute au fost in ton cu trendul national, judetul situanduse cand pe locul 16, in 2002, cand pe locul 18, in 2004. Investitiile straine au cunoscut un relativ boom in 2006, cand au crescut cat in patru ani, ajungand la peste 135 de milioane de euro. Cu toate acestea, Sibiul a ramas pe acelasi loc 16, in topul national al investitiilor straine directe. Iar daca in acest top, locul este unul de mijloc, in cel al radierilor de firme cu capital strain, pozitia este mai fruntasa. Astfe, in toamna aceluiasi an 2006 care inregistra recorduri de investitii, Sibiul se situa pe locul opt in topul capitalului strain retras si pe locul trei in tara in ceea ce priveste numarul firmelor cu capital strain radiate din Registrul Comertului. Situatia s-a mai temperat in acest an in ceea ce priveste suma capitalului strain retras - locul 18 la nivel national, dar, in ceea ce priveste numarul firmelor, judetul este, in continuare, intre primele sapte din tara.
TERENURILE devin o noua problema pentru investitori. Astfel, dupa ce in anii 2002-2005, Primaria Sibiu vindea la licitatie terenuri in Zona Industriala Veste la preturi de cativa euro pe metrul patrat, in vara acestui an politica s-a schimbat. in iunie anul acesta, administratia locala a scos la licitatie nu mai putin de sase terenuri in suprafata totala de peste 41.000 de metri patrati. Terenurile aveau suprafete cuprinse intre 2.794 de metri patrati si 9.065 de metri patrati, iar preturile pornesc de la 376 de lei plus TVA pentru un metru patrat. Cu tot cu TVA, aproximativ 130 de euro metrul patrat, nescos din circuitul agricol si fara utilitati.
UNUL din patronii care considera ca trebuie sa ia o masura urgenta ca urmare a crizei fortei de munca, mai ales pe sectorul sau de activitate, este Florin Balan, administratorul Pralin Cisnadie. Producatorul celebrei ciocolate de la Cisnadie are in vizor doua variante. Mai intai, exista posibilitatea mutarii unei parti a productiei in alte zone invecinate judetului Sibiu, unde nu exista probleme cu forta de munca. Exisa insa si varianta apelarii la importuri, in detrimentul producerii anumitor materii prime. Acest scenariu va duce insa la o crestere a costurilor si, implicit, la o majorare a pretului produsului final. Florin Balan spune ca problema fortei de munca in Sibiu este una serioasa. "Cu siguranta nu suntem singurii care ne confruntam cu aceasta problema si sunt convins ca si alte firme se gandesc la solutii care sa compenseze lipsa angajatilor disponibili", a spus Florin Balan.
De asemenea, o mare companie germana, care activeaza in Medias si care are peste 1.000 de angajati, a renuntat la planurile de a mai construi o unitate in Romania, orientandu-se spre Tunisia, unde salariile sunt mai mici, moneda europeana este stabila in raport cu moneda nationala, iar forta de munca este mai mare.

Parcul din Miercurea Sibiului va mai cere muncitori

O ALTĂ zona unde potrivit unor surse din piata vor aparea probleme cu forta de munca este Miercurea Sibiului. Aici functioneaza un parc industrial, in care coabiteaza mai multi producatori interni si externi. Parcul este detinut de o firma controlata de Carl Decoopman, om de afaceri belgian devenit cunoscut in Romania prin Bel Rom SRL, firma care a dezvoltat parcul de retail de la Sibiu. Decoopman sustine insa ca, cel putin in acest moment, nu sunt probleme cu forta de munca la Miercurea Sibiului. "Angajatii sunt adusi dintr-o regiune mai larga din jurul localitatii. Suntem multumiti pentru moment in privinta fortei de munca", a declarat Decoopman pentru Sibiu Standard. Parcul industrial este insa in expansiune, in zona fiind asteptati alti producatori, anul viitor.

de Traian DELEANU


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 22 noiembrie 2007


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter