SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLocuinta de vara nu mai e la tara

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sibielul, unul din cele mai cautate sate de catre turistii dornici de linistea, traditiile si aerul proaspat al Marginimii Sibiului, inregistreaza in aceasta perioada un grad de ocupare a pensiunilor de abia zece procente. In ciuda faptului ca e plin sezon, ca din punct de vedere meteorologic conditiile sunt din cele mai bune, ca tarifele au fost reduse si la o treime fata de anii trecuti sau ca autoritatile au introdus tot felul de programe de stimulare a agroturismului, romanii care obisnuiau sa vina vara la Sibiel sunt extrem de rari. Frica de consecintele unei crize economice prelungite i-a determinat sa taie de pe lista concediul in Marginimea Sibiului.

O idee potrivita pentru o vacanta relaxanta poate consta in cateva zile de liniste, intr-o zona cu aer curat si peisaje mirifice, oameni primitori si traditii pastrate ca pe vremea strabunicilor. Sibielul este cu siguranta una dintre zonele care se potrivesc intocmai unei astfel de descrieri. Chiar si un weekend petrecut in Sibiel poate asigura doza de relaxare necesara.

Criza economica se pare ca abia acum se face resimtita in Sibiel, fenomen vizibil in (in)activitatea pensiunilor. In plin sezon, acestea raman neocupate si nici listele de rezervari nu sunt promitatoare. Multe din ele nu au in prezent nici un client, iar restul gazduiesc grupuri razlete. Proprietarii de Pensiuni sustin ingijorati ca nu s-au mai intalnit pana acum cu aceasta problema. Daca pana acum trei ani pensiunile functionau la capacitate maxima, anul trecut activitatea a scazut la 50%, iar anul acesta la 10%! Satul, a carui activitate economica devenise cu preponderenta turismul, are acum strazile goale si linistea - ce-i drept, foarte placuta - s-a asezat mai peste tot.

Tarife reduse la o treime

Proprietarii de pensiuni incearca sa se adapteze si sa ia masuri. Reducerea tarifelor pana la o treime sau negocierea lor in functie de durata sederii sau marimea grupului e una din schimbarile facute la pensiunea Luca. Fara prea mari succese insa. Camerele decorate rustic ce simuleaza traiul traditional, cu lampa pe petrol, lavita si broderii pe toti peretii de aici nu reusesc nici ele sa rezolve situatia si sa atraga mai multi turisti, cum nici meniurile traditionale preparate pe baza de produse naturale, proaspete, achizitionate din gospodariile localnicilor. Nici pentru pensiunile mai mari, cum ar fi Lunca Sibielului si Casa Elena, situatia nu arata mai bine. Acestea par niste conace parasite, a caror zile de glorie au apus. Proprietarii sunt constienti de cauzele problemei si dau neputinciosi din umeri. `Am incercat sa pun pe picioare un restaurant in interiorul pensiunii. Restaurant care sa se adreseze si sibienilor care vor sa deguste produse cu adevarat traditionale intr-un mediu natural. Dar nu a mers. Ca sa vina de la 20 de km omul trebuie sa ia masina si nu mai poate bea nici un pahar. Si normal,mai bine renunta`, isi explica proprietarul pensiunii Lunca Sibielului. O pensiune care in mod normal impresioneaza pe oricine prin cele noua camere amenajate diferit. Acestea dau pensiunii "Lunca Sibielului" un aer de muzeu al mestesugurilor si traditiilor romanesti. Fiecare camera este personalizata prin decor si imagini din mestesugurile autentice romanesti. Sunt disponibile aici pentru cazare Camera Olarului, Tamplarului, Iconarului, Carturarului, Ciobanului, Gospodarului, Viticultorului, Covaciului si Boierului.

`Nu mai sunt siguri la ce se intorc dupa vacanta`

Alti proprietari de pensiuni considera ca nu au ce face decat sa constate problema si sa astepte rezolvarea lucrurilor din exterior. `Colapsul acesta vine din nesiguranta oamenilor in ceea ce priveste viitorul lor financiar. Lumea prefera sa economiseasca banii de concediu, pentru ca nu mai sunt siguri la ce se intorc dupa vacanta`, crede doamna Elena, proprietara Casei Elena. Dupa o cariera intreaga in cadrul armatei, doamna Elena s-a retras in pensie la Sibiel. Aici, pentru a-si mentine ritmul de viata activ, si-a investit toti banii in pensiunea care-i poarta numele. Lucrurile mergeau bine. La un moment dat a angajat ospatar, bucatareasa si femeie de serviciu. Acum, nu mai are cu ce plati personalul si nici nevoie de el. De putinii clienti care-i calca pragul se ocupa personal. `Am familii din toata tara care obisnuiau sa vina in fiecare an si cu care am ramas prietena. Acum ma suna si-mi spun cu parere de rau ca nu isi mai permit concediul`. Proprietara si-a rezervat o camera pentru a o transforma intr-un mini-muzeu de tablouri-goblen. Impreuna cu mama sa, au reusit sa coasa peste cateva sute de goblenuri, pe care le expune cu mandrie in fata oricarui musafir.

Programe ineficiente

Unele pensiuni si-au inchis deja portile si altele se pregatesc s-o faca. Aproape toate pensiunile din Sibiel sunt inscrise in circuite turistice si au pagini web. Cel mai important program de promovare este ANTREC, dar care isi atinge si el aici limita de competenta. Pro­gramul `Va­canta la tara` 2011, derulat intre 13 martie-18 iunie nu a dat ran­da­ment nici in Sibiel, in ciuda fap­tului ca pretu­rile de ca­zare eru mai mici decat in plin sezon. Lumea nu se ing­he­suie nici in acest sezon de vara, desi Mi­nis­terul Tu­ris­mului si ANTREC s-au ocupat de pro­mo­vare, iar pretu­rile au ramas la fel ca anul trecut. Mai mult decat atat, oferta din acest an in­clude si micul dejun, spre deo­se­bire de 2009 si 2010. Pentru a intra in pro­gram, pro­prie­tarii de pen­siuni tre­buie sa plateasca cate 50 de lei pe an, pentru fie­care ca­mera. Ce­re­rile se lasa insa astep­tate, tu­ristii nu sunt in­te­resati, iar admi­nis­tra­torii arunca astfel banii pe fe­re­a­stra. Anul trecut, doar trei din cele 11 pen­siuni in­s­crise in pro­gramul `Va­canta la tara` au avut so­li­citari, insa ex­trem de putine.

`Am familii din toata tara care obisnuiau sa vina in fiecare an si cu care am ramas prietena. Acum ma suna si-mi spun cu parere de rau ca nu isi mai permit concediul`, proprietara Casei Elena


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 18 iulie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 mai 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter