SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Locul I pe tara la brevete si inventii

Stiri din Sibiu: Educatie Adauga un comentariu »

Proprietatea intelecturala este una dintre parghiile de baza ale dezvoltarii societatii pe toate planurile. Protectia drepturilor de proprietate intelectuala este de o mare imoprtanta, finalitatea acesteia fiind protejarea produsului inteligentei umane si, in acelasi timp, garantarea beneficiului consumatorilor de a se folosi de acest produs. Strans legata de acest domeniu este activitatea de cercetare - dezvoltare si inovare care constituie o componenta strategica, hotaratoare pentru dezvoltarea economica si pentru progresul social. Åžtiinta, tehnologia si inovarea reprezinta, pentru Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu domenii care genereaza constant progres tehnologic, asigurand durabilitatea dezvoltarii si competitivitatea economica de perspectiva a Romaniei. Inovarea si progresul tehnologic trebuie sa fie si solutiile pentru rezolvarea problemelor din economie, dar si pentru innoirea permanenta a tehnologiilor necesare prin racordarea cercetarii Rom anesti la cerintele si presiunile unei piete libere, in expansiune, in contextul globalizarii.

Obisnuiti cu medaliile si brevetele

Universitatea "Lucian Blaga" e in topul institutiilor de invatamant superior, in raport cu numarul de brevete de inventie si cu medaliile obtinute la saloane de inventica. De fapt, numarul lor a crescut de la un an la altul. De exemplu, numarul de Brevete de Inventie mentinute in vigoare a fost de 24 in 2004, 25 in 2005, 50 in 2006, 39 in 2007, 41 in 2008, 40 in 2009 si 35 in 2010. in perioada 2006 - 2010, cele mai multe Brevete de Inventie au fost propuse de Facultatea de Inginerie - 54 la suta, de Facultatea de Åžtiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului - 38 la suta si de Facultatea de Medicina - 8 la suta. De asemenea, si numarul de Brevete de Inventie depuse si acceptate la OSIM este in crestere: daca in 2004 ULBS a primit acceptul pentru un singur brevet, numarul acestora a crescut la opt in 2010.

in multe medalii si distinctii s-a contorizat si participarea la saloane de inventica: 6 medalii in anul 2008, 10 medalii in 2009 si 16 - in 2010. Åžapte dintre medaliile obtinute anul trecut au fost de aur galben, doua de aur alb si una de argint masiv.

Inventie de aur

"Motorul hidraulic cu ax vertical si pale rabatabile ancorat pe firul apelor curgatoare neamenajate" a primit medalia de aur la Salonul Mondial de Inventica de la Geneva. Inventia a primit si diploma de excelenta cu felicitarile Juriului International la Clasa V Protectia Mediului - Energie, precum si un Premiul Special denumit "FIRI Award for the Best Invention", oferit de Juriul International si de delegatia Iranului. Dispozitivul a fost inclus in clasa V, Protectia mediului - Energie, in concurenta cu alte 80 de inventii prezentate de inventatori din Iran, Kuweit, China, Hong Kong, Germania, Franta, Ungaria, Polonia, Spania, Croatia, Coreea, Rusia, Ciad, Algeria, Elvetia, Arabia Saudita si Siria. Autorii inventiei sunt prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, prof. univ. dr. ing. dr. ec. Mihail Å¢itu, conf. univ. dr. ing. Cornel Rentea si dr. ing. Ioan Marginean, iar un aport deosebit l-a avut, de asemenea, tanarul inginer Alexandru Moldovan, unul dintre absolventii de exceptie ai universitatii sibiene. 

De altfel, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este obisnuita cu premiile la Salonul Mondial de Inventica de la Geneva. in ultimii cinci ani, Universitatea a plecat mereu cu medalii acasa, motiv pentru care, in 2011, Comisia Internationala si Comitetul de organizare al Salonului Mondial de Inventica de la Geneva au decis admiterea universitatii sibiene in randul organizatiilor care acorda premii speciale participantilor. Astfel, Universitatea Lucian Blaga a decernat Premiul "LAUS INGENII CAUSA" unei echipe de inventatori din China. De asemenea, in clasamentul tarilor prezente, Romania a ocupat locul 4, dupa China, Iran, si Rusia la cea de-a 39-a editie a Salonului Mondial de Inventica, desfasurat in perioada 6 - 10 aprilie 2011. Competitia a fost una de calibru: in cadrul Salonului au fost prezentate 1.000 de inventii si 750 de expozanti din 45 de tari de pe cinci continente.

2010, an de geniu 

Aurul de la Geneva din 2011 a venit ca o urmare fireasca a performantelor obtinute in anii anteriori de Universitatea "Lucian Blaga". in 2010, institutia de invatamant superior a reusit sa stranga toate laudele cu doua inventii, promovate de doua echipe de cercetatori. Acestea au fost prezentate juriului international de catre prof. univ. dr. ing. ec. Mihail Ţitu, directorul Departamentului Protectia Proprietatii Intelectuale. Valoarea inventiilor a fost recunoscuta prin distinctiile primite. Astfel, echipa sibiana s-a intors acasa cu medalia de aur cu felicitarile Juriului International si Diploma de Excelenta, oferite de Juriul International, pentru Inventia "Dispozitiv de activare magnetica a procesului de prelucrare prin electroeroziune cu electrod filiform, destinat prelucrarii pe masinile de prelucrat cu electrod filiform in scopul imbunatatirii unor caracteristici tehnologice ale prelucrarii", clasa A. Inventia a convins si in alte competitii de gen, asa ca autorilor ei, Aurel Mihail Ţitu, Constantin Oprean si Niculaie Marinescu, li s-au decernat, de asemenea, Cupa si Diploma de Excelenta pentru Premiul Special "European Special Award for Innovations" oferit de Juriul International si de Technopol Moscow, Trofeul si Diploma de Excelenta pentru Premiul Special "Special Award", oferite de Juriul International si de OSIM Romaia. Aceeasi lucrare primise, la Salonul INVENTIKA, de la Bucuresti, recomandarea de a fi prezentata la Bruxelles.

Medalie de aur la Moscova

Tot in 2010, o mie de inventii au intrat in competitia Salonului de Inovatii si Inventii de la Moscova, iar Universitatea "Lucian Blaga" a reusit sa se numere printre medaliatii cu aur datorita unei inventii cu aplicabilitate practica in economie: "Dispozitiv pentru activarea magnetica a procesului de prelucrare prin electroeroziune cu electrod filiform".

Medalia castigata e cu atat mai pretioasa avand in vedere faptiul ca la cea de-a X-a editie a Salonului moscovit au participat o mie de inventii, 500 de organizatii si companii din Federatia Rusa, Cehia, Coreea, Iran, Polonia, Romania si Ucraina. Salonul de la Moscova este unul dintre evenimentele oficiale ale Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala, precum si al Asociatiei Internationale pentru Protectia Proprietatii Industriale. Romania a castigat sapte premii speciale, opt medalii de aur, noua medalii de argint si trei medalii de bronz.

Printre cei buni

Distinctiile primite de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu claseaza invatamantul superior din Sibiu printre cele mai bune din punctul de vedere al domeniului inventicii, la nivel mondial. Reconfirmarea acestui fapt a venit odata cu participarea, in 2010, la Salonul International de Inventica IIFME (International Invention Fair of the Middle East). Acesta este organizat in Kuweit si este considerat a fi cel mai important salon de inventica organizat in Orientul Mijlociu; se desfasoara sub inaltul patronaj al Altetei Sale Åžeicul Sabah Al-Ahmad Al Jaber Al Sabah. Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost prezenta la acest eveniment cu un grup de doua inventii pentru care a primit o medalie de argint si Diploma de Onoare care semnifica recunoasterea performanselkor obtinute in domeniu.

La Bruxelles, in acelasi 2010, a fost organizat prestigiosul Salon Mondial de Inventii INNOVA EUREKA 2010: salonul a ajuns la ce-a de-a 59 editie si a reunit numeroase inventii din intreaga lume, jurizarea pentru cele 29 de clase de brevete de inventie fiind realizata de comisiile de specialitate ale unui juriu international format din 82 de membri. Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost reprezentata cu succes, prin inventia ELECTRONIC TARGET SHOOTING GAME ON THE PC, realizata de Constantin Oprean, Aurel Mihail Ţitu, Ion Marginean, Cornel Rentea, Remus Brad, Ilie Beriliu, in colaborare cu unul dintre cei mai buni absolventi ai Facultatii de Inginerie, ing. Adrian Bogorin. Echipamentul nu doar ca a reprezentat un punct de atractie pentru vizitatori, juriu si participanti, dar a si fost premiat de juriul international cu Medalia de aur si Diploma de Excelenta la clasa respectiva.

La doar o zi distanta de premierea de la Bruxelles, premiere care a avut ca imagine de fundal inventia realizata la ULBS, echipa Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu a fost invitata de juriul international la Salonul International de Inventica de la Varsovia, unde pentru inventia sibiana a fost rasplatita cu Medalia de aur si Diploma de Excelenta.

La final de 2010 si dupa un tur de forta al saloanelor mondiale de inventica, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a contabilizat cinci medalii de aur, o medalie de argint, Meritul European pentru Inovare si un premiu special conferit de juriul international, diplome si merite europene care certifica performanta activitatii de inovare desfasurata in Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Toate acestea se adauga la impresionantul palmares al universitatii, detinatoare a unui numar extrem de important de medalii de aur, argint, bronz alaturi de celelalte trofee, premii speciale ale juriilor internationale si Ordine Europene pentru activitatea in domeniul Protectiei Proprietatii Intelectuale.

* in anul 2007, la Universitatea "Lucian Blaga" a luat fiinta Departamentul Protectia Proprietatii Intelectuale. Misiunea acestuia este directionata spre motivarea intensificarii activitatilor creative, spre elaborarea de strategii destinate protectiei proprietatii intelectuale, a protejarii si promovarii inventatorilor din mediul academic sibian si nu numai.



* Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a deschis la Sibiu, in anul 2010, un nou centru regional, care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii "Lucian Blaga". in luna iunie a acestui an, Prefectura Sibiu, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelelectuala si Universitatea "Lucian Blaga" au organizat un simpozion international, menit sa ia in colimator contrafacerile si furturile de proprietate intelectuala


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 01 noiembrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter