SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Locul meu este in tara in care m-am nascut"

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Incredibil, dar adevarat: prietenul nostru Petru Ovidiu Dumbraveanu a implinit, la 18 iunie curent, 70 de ani. Fugit irreparabile tempus.

S-a nascut la Medias, intr-o familie de romani alungati din teritoriile Roma nesti ocupate de hortysti dupa Diktatul de la Viena din 1940. ┼×coala ele­mentara a urmat-o la Medias, dupa care, parintii mutandu-se la Sibiu, a frecventat cursurile ┼×colii Populare de Arta, timp de doi ani, avand ca profesori cunoscuti artisti plastici: Vlad Florescu, Simion Florea, Nicolae Iorga si, bineinteles, pe tatal sau, Dumitru Dumbra­veanu. in 1958 a fost admis la ┼×coala Medie de Arte Plastice din Cluj, dupa absolvirea careia devine student al Facultatii de Arte Plastice din Timisoara. Dupa absolvire, a revenit in judet, ca profesor in Biertan si Mediasul natal, apoi director al Casei de Cultura si al Teatrului Popular din Medias. "Era atunci un entuziasm greu de reprodus in cuvinte acum. Oamenii veneau la Casa de Cultura din dorinta de a se instrui si de a da in campul artei si culturii preaplinul lor sufletesc".

Remarcandu-se in dome­niul miscarii artistice de ama­tori, Petru Ov. Dumbra­veanu a fost transferat, in 1970, ca meto­dist la Casa Judeteana a Crea­tiei Populare. "Pentru mine, timp de 20 de ani, activitatea artistica de amatori a devenit o sursa imensa de experienta inedita si datatoare de enorme satisfactii sufletesti. Am cu­treierat satele, comunele si orasele judetului si tarii in lung si-n lat. Am intalnit oameni admirabili, caractere de o integritate morala greu de intalnit astazi (...)".

in aprilie 1990, prin concurs, a fost incadrat sef al sectorului de arta contemporana la Muzeul Brukenthal pana in 1992, cand, invitat de sora lui, cetatean american, s-a dus in vizita si... a uitat sa se mai intoarca timp de sase ani: "Cei sase ani de America mi-au fost suficienti sa inteleg ca locul meu este in tara in care m-am nascut, in care m-am format ca artist si ca om si ca sistemul de valori la care ma raportez este cu totul altul decat cel al americanului. (...) Am lucrat in constructii, am fost "security guard", am lucrat ca "building manager" si am jucat in filme la Hollywood ca "extratalent", cum erau denumite persoa­nele care faceau figuratie".

S-a intors la Muzeul Bru­kenthal ca muzeograf coor­donator al galeriilor, a deschis propria galerie de arta, a infiintat Editura Perenna din Sibiu si, pe langa expozitiile la care parti­cipa cu lucrari mai vechi si mai noi, organizeaza tabere de pictura si sculptura, concepe si editeaza carti, pliante, cata­loage, calendare, albume de arta, realizeaza filme docu­mentar-artistice etc.

Cred ca o caracterizare mai apropiata de realitate i-a facut artistului dr. Alexandru C. Lungu: "Cu o receptare critica multa vre­me parazitata de cliseul de tip pictorul de motiv (cliseu nu atat fals in nuce, cat pacatuind printr-o absolutista simplifi­care), Petru Dumbraveanu a traversat (...) vivace si netulburat, cu o cadenta a metabolismului creativ fragmentata doar de risipirea filantropica prin care a inteles sa isi ajute confratii de breasla in varii circumstante, a traversat, spuneam, vivace si netulburat launtric, in privirea-i intoarsa spre sine, uimitoare si deseori aiuritoare ingradiri si oprelisti extraartistice, pentru a-si declara longeviv, cu o fertila incapatanare, crezul in virtutile dezvelirii, dezghiocarii crustelor realului".

Fara sa fiu un avizat critic de arta, pot spune ca Petru Ovidiu Dum­braveanu este un maes­tru nu numai al "spatiilor inefa­bile" sau al "imaginilor transil­vane", ci si al portretului, acolo unde putini sunt cei care izbutesc.

La implinirea acestei "rotunde" varste, nu ne ramane decat sa-i uram artistului sanatate si inspiratie in viitoarele lucrari, urmand... exemplul lui Nicolae Barcan, decanul de varsta al membrilor Uniunii Artistilor Plastici sibieni.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate joi, 23 iunie 2011


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 02 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter