SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLucrarile nu pot fi facute de pe o zi pe alta

Stiri din Sibiu: Reportaj Adauga un comentariu »

Dupa un an si jumatate de lucrari s-a reusit stabilizarea punctelor critice aparute in structura de rezistenta a Catedralei Evanghelice. Urmeaza alti sase ani de intariri. Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice arata cat de grava este situatia.

Rep.: Mai exista pericolul de prabusire la Catedrala Evanghelica?
Kilian Dorr: Noi am fost alarmati la sfarsitul anului 2007 de aparitia unor probleme, un pericol iminent de prabusire a boltilor din nava principala a bisericii. Atunci am tinut mai multe luni slujbele in celelalte parti ale bisericii si am inceput constructia unei schele masive din lemn pentru sustinerea boltilor. Pe parcursul anului 2008 am facut demersuri pentru strangere de fonduri si elaborarea expertizelor necesare pentru remedierea acestei stari de fapt. Prin aceste expertize am aflat ca nu doar punctele semnalate initial sunt in pericol de prabusire si exista un pericol si mai mare.

Rep.: in ce stadiu se gasesc acum lucrarile?
K. D.: Pentru un edificiu atat de mare lucrarile nu pot fi facute de pe o zi pe alta. S-a lucrat pe tot parcursul anului 2008 la diferite studii, expertize, ca sa vedem mai intai ce trebuie facut. Printr-o slujba televizata la postul de televiziune ZDF, transmisa in direct in toata Europa pentru populatia vorbitoare de limba germana, am avut un ecou destul de bun si am strans fonduri pentru studii si pentru schele. Din mai multe parti am primit recomandari pentru un birou de arhitectura din Germania, care se ocupa special de restaurari monumente, am luat contact cu ei si am stabilit o colaborare.

Rep.: Ce au reusit ei sa faca pana acum?
K. D.: Biroul se numeste Dr. Krekeler si ne-am bucurat foarte mult cand au inceput sa lucreze. Dansii s-au apucat sa studieze arhiva, sa inteleaga mai intai cladirea, cum s-a dezvoltat, cum s-a comportat in timp, prin ce furtuni, stricaciuni a trecut de-a lungul istoriei si de aici au dedus modul in care trebuie restaurata. Sunt oameni de inalta competenta si au realizat si un studiu in baza caruia se vor efectua lucrarile ce se vor intinde pe urmatorii sase ani, in sase etape de lucru. Din respect pentru aceasta cladire si pentru mesterii care au facut-o specialistii vor incerca sa lucreze cat mai apropiat de ce s-au gandit constructorii de atunci. Ideea lor este sa foloseasca cat mai mult materialele istorice si tehnologia de atunci. Turnurile noastre de astazi rezista 700 de ani?

Rep.: Bani ati avut numai din donatii si concerte caritabile, cum a fost de Revelion?
K. D.: Acum am aflat si de posibilitatea accesarii unor fonduri UE , prin Programul Operational Regional Axa 51, care se refera la dezvoltarea turismului si vom depune un proiect. Biserica Evanghelica fiind pentru Sibiu un simbol marcant care se vede de oriunde din oras, este un punct de atractie a turistilor. Anul trecut am avut 80.000 de turisti care au cumparat bilet de vizitare. Bani s-au strans si de Revelion insa nu atat de mult cat sa ne permita rezolvarea tuturor problemelor.

Rep.: La Ministerul Culturii de ce nu ati apelat?
K. D.: Noi am cerut, de exemplu, in cadrul programului pentru anul 2007 restaurarea fatadei si a fost respinsa cererea noastra. Din pacate! Era un proiect amplu si bine documentat.
Stricaciunile catedralei din arhive
1638 Lovitura de trasnet ce provoaca incendierea acoperisului turnului
1660 Asedierea orasului si avarierea acoperisului bisericii, a turnului si a
spatiului interior
1687 Lovitura de trasnet urmata de avarii mari
1802 Cutremur ce provoaca avarii la toate bisericile si turnurile orasului
de Stefan DOBRE


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate duminica, 25 ianuarie 2009


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter