SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLupta apriga pentru un loc in camin la Sibiu: 2300 de candidati pentru 1950 de locuri

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »


Circa 2 300 din cei 20 000 de studenti ai Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu au cerut cazare in camin. Ei au la dispozitie 1 950 de locuri in opt camine, conditiile variind de la camere cu patru paturi si baie pe hol pana la apartamente mobilate, unde tariful ajunge pana la 675 de lei lunar, informeaza Mediafax.

Aproximativ 2.300 de studenti din cei circa 20.000 ai Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu au depus cereri pentru a ocupa un loc in camin.

Studentii sibieni au la dispozitie 1.950 de locuri in opt camine, conditiile variind de la camere cu patru paturi si grupuri sanitare pe hol pana la garsoniere cu bucatarie si baie proprie, utilate si mobilate, in cel mai nou camin al Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, Academica, inaugurat in luna mai a acestui an, unde au prioritate studentii familisti.

Cladirea cuprinde 25 de apartamente cu o camera, cu baie, debara si bucatarie proprie, plus cinci apartamente cu doua camere, de dimensiuni mai mari. Toate acestea sunt utilate complet, gata pentru a fi locuite, de la perdele la canapele, mobila de living si corpuri de bucatarie. Cladirea are centrala proprie, mansarda si pivnite pentru locatari.

Costul total al investitiei a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei, fara TVA, costul unui metru patrat construit ajungand la 400 de euro. Lucrarile au inceput in luna august 2010 si au fost finalizate la inceputul acestui an, in luna mai avand loc inaugurarea oficiala a cladirii.

Caminul 3 din complexul studentesc Parc, aproape de sediile facultatilor din cadrul Universitatii "Lucian Blaga", este pe locul secund in ceea ce priveste conditiile pe care le ofera studentilor. Acesta dispune de 116 camere single, doua apartamente de trei camere, trei apartamente de doua camere, dar si incaperi hobby pe fiecare etaj, dotate cu televizoare cu plasma, o spalatorie si o uscatorie. Camerele sunt mobilate si dotate cu frigidere si televizoare.

Pentru a primi un loc in cele doua camine, studentii trebuie sa scoata destul de mult din buzunar. Senatul universitatii a aprobat, in sedinta de luni, cresterea tarifelor la cazare cu 20 de lei fata de anul precedent. Astfel, pentru un loc in caminul 3 studentii de la buget vor plati 540 de lei, respectiv 600 de lei cei de la taxa, iar pentru un loc in cel mai nou camin, Academica, studentii pe locurile bugetate vor scoate din buzunar 615 lei lunar, respectiv 675 de lei cei de la taxa.

In caminele 1 si 2, camerele au cate patru paturi, diferenta fiind ca la caminul 1 camerele au baie proprie, pe cand la celalalt acestea sunt grupate la cate doua camere. In rest, studentii se bucura de acelasi confort: jaluzele, parchet laminat si geamuri termopan, frigidere in camera, sali de lectura modern mobilate si dotate cu televizoare cu plasma si sali de fitness.

Caminele din cartierele mai indepartate, cum sunt Energetic si Carol, care de altfel nu sunt in proprietatea universitatii, au camere de cate patru paturi si grupuri sanitare pe etaj, insa si acestea au avut parte de modernizari in ultimii ani. In plus, toate caminele studentesti ale Universitatii "Lucian Blaga" ofera conexiune la internet.

Preturile variaza intre 160 si 210 lei pentru studentii de pe locurile bugetate, respectiv intre 220 si 270 de lei pentru cei de pe locurile cu taxa, cel mai ieftin fiind caminul Facultatii de Teologie, iar cel mai scump Caminul nr. 2.

"Avem camine pentru toate buzunarele. Pentru cei care nu isi permit foarte multe sunt cele cu camere cu patru paturi, care arata chiar bine, iar grupurile sanitare sunt modernizate. Si avem caminele de lux, Caminul 3, unde stau cate unul, doi sau trei in camera, si Academica, cu garsoniere foarte frumoase, cu bucatarie dotata complet, baie cu masina de spalat. Dar si tarifele variaza la fel.

Dar, spre suprinderea mea, marea bataie este pentru Caminul 3. Despre Academica studentii nu prea au stiut, fiind nou, in plus e si un pic mai departe, dar pentru Caminul 3, care e chiar in centru, e nebunie curata. Toti isi doresc sa stea singuri in camera si cat mai aproape de facultate", a declarat directorul general adjunct al ULBS, Ramona Todericiu.

Potrivit Ramonei Todericiu, aproximativ 90 de locuri din cele 1.950 disponibile in camine vor fi ocupate, anul acesta, de studentii straini, multi fiind repartizati la Caminul 3 si la Academica, datorita protocoalelor incheiate de ULBS. Acestia provin atat din spatiul comunitar, cat si din afara lui, din tari precum Canada, China, Pakistan, Siria sau Iran.

Listele cu studentii care au primit un loc in camin au fost afisate pe site-ul institutiei, repartitia efectiva a paturilor urmand sa inceapa joi si sa se incheie duminica.

Din cele opt camine, numai trei nu sunt in proprietatea universitatii sibiene, doua fiind primite in administrare de la Primaria Sibiu, iar unul de la Mitropolia Ardealului. Anul acesta, dupa inaugurarea caminului Academica, Universitatea"Lucian Blaga"a renuntat la alte investitii majore, ocupandu-se numai de reparatii.

In acest moment, in caminele studentesti au loc ultimele pregatiri inainte de sosirea studentilor: femeile de serviciu se ocupa de curatenia generala, mecanicii fac reparatiile care mai sunt necesare, iar muncitorii lucreaza la reamenajarea micului parc din fata celor trei camine studentesti de pe bulevardul Victoriei.

"Am facut reparatii, dar nu foarte mari, pentru ca nici nu se impuneau. Imi doresc sa modernizam cele doua camine de pe Calea Victoriei, probabil in urmatorii doi-trei ani. Acum am facut reparatii, igienizari, revizii la instalatii, toate caminele au fost luate la mana si, cu resurse proprii, pentru ca nu am primit bani de la minister, am reusit sa le punem la punct", a declarat directorul general adjunct al Universitatii "Lucian Blaga".

Cei care nu au primit un loc in camin sau care isi doresc mai multa independenta fata de programul strict impus in spatiile universitatii pot sa isi gaseasca apartamente in chirie. In aceasta perioada, ziarele locale de mica publicitate sunt pline de astfel de anunturi, insa nu toti proprietarii isi doresc studenti pe post de chiriasi, acestia fiind, alaturi de fumatori, categoriile cel mai des excluse de catre cei care isi scot apartamentele la inchiriat.

"Majoritatea se tem ca daca aduc studenti acestia vor da petreceri si vor deranja vecinii sau vor intarzia cu plata chiriei. Eu nu am astfel de probleme, am un apartament in chirie la trei studenti si totul este in regula", afirma patronul unei agentii imobiliare din Sibiu.

La Sibiu, chiria la garsoniere mobilate si utilate este in jur de 150 de euro, dar preturile pot ajunge si la 200 de euro daca este vorba despre o zona ultracentrala. Pentru doua camere, studentii trebuie sa plateasca aproximativ 200 de euro, ajungand si la 280 de euro pentru apartamentele din zonele bune. Pentru cele cu trei camere, chiriile pornesc de la 250 de euro si ajung la 300 de euro, in functie de conditii si de zona.

In schimb, chiriile pentru apartamentele la casa variaza cel mai mult. Astfel, daca un apartament renovat anul acesta, cu intrare separata, costa 140 de euro, unul de lux, situat intr-o vila langa parc, ajunge la 450 de euro, fiind dotat cu "garaj si plasma", potrivit anuntului dintr-un ziar local.

Inainte de inceperea anului universitar exista si foarte multe anunturi cu oferte de primire in gazda sau cele in care se cauta colegi de apartament. "Gazdele" costa intre 250 de lei si 450 de lei, cu taxe incluse, fie ca este vorba despre camera la bloc sau la casa, insa majoritatea au cerinte exacte, precum "doua studente, de preferat la Medicina" sau "baiat curat, linistit si cu bun simt".

Foto: Mediafax
de Dan Onescu


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 26 septembrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter