SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGLupta cu morile de vant

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

in cele ce urmeaza nu-i vorba de Don Quijote si peripetiile lui imaginate de marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes Saavedra, ci de disputa dintre doua proiecte. Pe scurt, SC SIFEE Wind Energy Sibiu intentioneaza amplasarea unui parc energetic eolian pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian si Rasinari, pe de o parte, in vreme ce membrii clubului "Amicii Muntilor", ai Societatii Carpatine Ardelene a Turistilor, ai Forumului Montan din Romania si iubitori ai drumetiei si schiului se opun, ingrijorati de viitorul sumbru ce se prefigureaza pentru statiunea Paltinis, datorita acestor lucrari de mare anvergura. Primii sustin avantajele acestor "mori de vant", in vreme ce opozantii nu vad decat dezavantajele pentru zona montana, pentru mediul inconjurator, pentru turismul si sporturile de iarna sibiene si nu numai. Arhitectul Constantin Voiciulescu, seful de proiect al Planului Urbanistic General al Statiunii Paltinis-Sibiu, editia 1996, este cel mai vehement opozant al amplasarii a 29 de turbine eoliene pe Vf. Batrana si Surdu (Besineu) din imediata vecinatate a statiunii: "(...) Daca s-ar executa aceste lucrari, Paltinisul poate sa-si ia adio de la orice ganduri de a intra candva in randul zonelor valoroase de schi din tara. Este important de stiut ca o turbina eoliana are 150 m inaltime si 100 m latime, fapt care transforma aceasta instalatie intr-un urias, pe langa care muntii, brazii, oamenii, par niste furnici (...) Amplasarea lor duce la alterarea peisajului si a ambiantei statiunii, iar proprietarii de pensiuni, hoteluri, partii si instalatii de transport pe cablu risca sa-si vada investitiile compromise. Un alt mare neajuns al proiectului este poluarea fonica produsa de turbine, care se ridica la 107 decibeli, norma admisa fiind de 50 decibeli (...)".

in acelasi sens se exprima si Laurentiu Constantinescu, membru al Consiliului ~tiintific al Sitului Natura 2000, membru al Societatii Carpatine Ardelene a Turistilor: "(...) Pentru fundatia unei turbine este nevoie de o sapatura de peste 1.000 mc de pamant si piatra, care conduc la o cantitate totala de 30.000 mc. Jumatate din piatra va fi concasata si folosita la fundatii, dar cealalta jumatate va trebui imprastiata, ducand la modificarea reliefului din zona (...) Un studiu de specialitate arata ca in Germania toate instalatiile eoliene si solare nu realizeaza decat 7 la suta din puterea lor instalata, iar in Irlanda, desi perioada de functionare este stabilita la 30 de ani, durata lor medie de functionare este de doar 12 ani. Aceste aspecte pun sub semnul intrebarii eficienta reala a acestor instalatii (...)".

Parerea mea este ca dezbaterea trebuie continuata si extinsa, iar de la ea nu pot lipsi factorii de decizie locali: reprezentantii primariilor Cristian, Rasinari, Sibiu si ai Consiliului Judetean, cu consultarea specialistilor care au plasat asemenea instalatii in Dobrogea (costuri, eficienta, impact asupra zonei).

E bine sa punem vantul, apa, soarele sa "lucreze" pentru noi, cu conditia ca investitia sa fie rentabila din toate punctele de vedere, altfel, vorba romanului: mai mare daraua ca ocaua.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 25 martie 2013


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 septembrie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter