SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



`Mai bine investesti acum in sanatate, decat mai tarziu in medicamente`

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Faceti cunostinta cu Ligia Pop. Medieseanca de 31 de ani, este autoarea cartii de bucate `Retete vegane fara foc`, si a cartii `Germeni si vlastari, surse de sanatate si energie`. Bucatar specializat in bucataria vegana fara foc, sustinatoare de diferite demonstratii culinare si organizatoare de targuri raw vegan, blogger, licentiata in muzica de catre Universitatea de Arte " George Enescu` din Iasi si profesoara de pian. 

Reporter: De ce mancare fara focs Ce este rau in focs Sa nu incalzesti o ciorba, acolo...

Ligia Pop: Nimeni nu spune sa nu folosim focul, ci din contra alimentatia raw are un inteles diferit de felul in care-l percepem noi. Raw food, este un stil de alimentatie in care procentul de raw food difera de la persoana la persoana si nimeni nu-ti cere sa renunti la mancarea gatita. Marea majoritatea raw foodistilor consuma un procent de 75-80% crud si restul gatit vegetarian, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker la temperatura sub 40 grade C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant: cat mai natural. Pentru cei care vor sa se vindece de boli de toate felurile cat incurabile, institutele de sanatate gen Hippocrates Institute, Florida, sau Institutul Gerson din Europa si SUA, cu experienta de peste 60 de ani in tratarea diverselor forme de boala prin tratamente cu hrana vie complexa, recomanda ca un regim 100% vegetal este obligatoriu, lipsit de orice fel de zahar, chiar si in forma cea naturala.

Rep.: Dar cu focul, cu focul ce avetis

L. P.: Daca luati spre exemplu reteta urmatoare, pe care o vom face in 3 minute, vom vedea ca se poate face o supa delicioasa si rapida si fara ajutorul aragazului. Deci: 3 rosii coapte, iarna vom folosi rosii uscate de cu vara, o lingura de ulei presat la rece, un catel de usturoi, sare dupa gust, putin praf de patrunjel si cimbru si un litru apa calduta, la 40 grade C. Toate se mixeaza in blender timp de doua minute, iar la final vom avea o supa crema in care putem adauga bucatele de avocado, rosii sau o lingura de seminte de floarea soarelui. Nutritionistii lumii au ajuns la concluzia ca tratarea termica a cruditatilor elimina viata si afecteaza complexitatea nutritionala a acestora, facandu-le greu de digerat si nu usor, asa cum speculeaza multi. Atat cruditatile cat si carnea gatita ne ofera doar acea stare de satietate dar sunt sarace in vitamine, minerale, proteine, se coaguleaza si deformeaza, si au un continut de zero enzime, un alt soi de proteine vitale prezente in celulele oricarei plante sau animal viu care ajuta la functionarea optima a sistemului digestiv. Medicina spune ca rezervele corpului uman de enzime sunt foarte limitate si in permanenta trebuie realimentate. Atunci cand nu mai avem enzime suntem considerati fara viata. Numai mancarea vie si in special cea plina de clorofila contine enzime vii, deoarece prin gatire se distruge orice enzima. Distrugerea enzimelor face din mancare doar o materie fara calitate, plina de calorii goale, straina corpului si greu de digerat, iar de aici vine dorinta omului de a manca mai mult pentru a se satura.

Rep.: O mancare fara carne pot sa inteleg, dar nu pot sa-i vad rostul pe termen lung.

L. P.: Toti tinem la sanatate si dorim ca boala sa stea departe de noi cat mai mult posibil. Daca am lua in discutie produsele animale din zilele noastre, acestea nu se pot compara cu produsele animale de acum 20-50 de ani, cand animalele erau crescute in medii naturale, nepoluate, nealterate, fara sa fie imbuibate cu furaje, concentrate sau hormoni. In ziua de azi nici macar in omul de la tara numai poti avea incredere, fiindca isi economiseste acolo chiar si cativa lei pe luna pentru a-i cumpara animalului ceva "vitamine" si concentrate, sperand sa creasca mai repede. De curand am asistat si filmat cateva secvente la taierea unor pui, crescuti relativ sanatos, la o ferma care distribuire carne de consum. Puii si gainile sunt hranite doar cu putine concentrate si lasati aproximativ liberi. Fiindca am crescut la curte stiu cum trebuie sa arate o gaina sanatoasa in interior. Burta lor era plina de un lichid portocaliu exagerat de rau mirositor, organele erau toate foarte umflate, tumefiate, impietrite si aveau culori anormale, ficatul era cat un pumn iar intestinele erau imense, cat bratul meu aproape si pline de "mancare" impietrita. Am crezut ca este doar un caz, insa dupa 10 gaini despicate, toate aratau mai la fel si doar una singura a fost normala. Va dati seama ce servim pe mesele noastres Ma intreb, cum arata interiorul pasarilor si animalelor care se hranesc in mare parte cu concentrates Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebuie sa ne gandim de doua ori inainte de a consuma produse animale. Uitati-va la generatiile trecute, v-ati intrebat oare de ce generatia noastra este mult mai vulnerabila la boli, mai ales la cancere, si tot mai multi copii dezvolta boli fatales Alimentatia bogata in proteine, poluarea, lipsa exercitiului, stresul, starea de nemultumire si barfa, etc. Toate impreuna ne imbatranesc prematur si ne afecteaza sanatatea, chiar daca vrem sau nu. Pe acest subiect s-ar putea discuta mult, insa scopul meu nu este neaparat sa imping oamenii sa renunte la carne. Am convingerea ca este o decizie personala bazata pe informatii adunate in timp

Rep.: Am vazut in dumneavoastra un contur de Jamie Oliver, multa lume va urmareste site-ul de internet, va incearca retetele. Vedeti acelasi lucru si dumneavoastra, va cauta lumeas

L. P.: Ma bucur ca se intampla asta fiindca in felul acesta se va afla mai mult despre campania pe care o duc si scopul acesteia. In privinta traficului de la website pot sa spun ca acesta creste de la luna la luna, si zilnic aproape 4.000 de oameni imi "calca" pragul. Romanii din intreaga lume au un interes legat de alimentatia sanatoasa, ceea ce-i un lucru extraordinar.

Rep.: De cate ori ati auzit expresia: suntem prea saraci ca sa mancam sanatoss

L.P.: Sa stiti ca foarte rar, fiindca mai scumpe sunt produsele animale decat mancarea bogata in cruditati. Multi romani, chiar si din cei care sustineau ca ar putea fi scump sa mananci sanatos s-au convins care este realitatea. Asta s-a intamplat cand au inceput cu adevarat sa pregateasca preparate recomandate de mine, sa urmeze retetele video sau pe cele scrise din cartea mea, `Retete vegane fara foc`

Rep.: Personal, cat va costa mancarea pe lunas

L. P.: Totul depinde de la anotimp la anotimp si cum am mai zis, noi consumam si un procent de mancare gatita vegetarian. Ca si exemplu, in decursul unei saptamani de vara, cand consumam doar crud, cheltuim aproximativ 30-50 lei de persoana, si in asta se includ fructele proaspete si cateva legume cumparate de la piata, cam la doua zile. In general mancarea cruda este foarte satioasa daca stim cum s-o combinam si nu ne permite sa mancam in exces. Aceasta se intampla datorita folosirii unei cantitati mari de seminte incoltite si crescute in vlastari, diverse feluri de nuci inmuiate care nu ingrasa dar care sunt foarte hranitoare si bogate in grasimi necesare, cat si multe legume. Iarna costurile ajung poate la 70 lei de persoana pe saptamana, dar aici nu se includ legumele importate de care nu ne atingem ci mai mult acopera radacinoasele de pe piata, fructele Romanesti si cantitati mici de fructe exotice, cat si cele 6 cani mari pe zi de sprouts, adica seminte de legume si cereale germinate si crescute in vlastari, cu care incercam sa suplimentam salata si cruditatile naturale de care ne bucuram vara. Stiu ca pare complicat de la distanta, insa daca veti observa cele 13 video-uri ale mele de pana acum, veti descoperi cat de delicioase pot deveni niste simple cruditati pe care nu dadeam prea mare valoare inainte.

`Dimineata mancam lapte de migdale sau orez, cu cereale sub forma de fulgi sau incoltite. Laptele de migdale il fac din 250 grame de migdale crude (9 lei) plus doi litri de apa, strecurand pulpa. Acest lapte ne ajunge pentru 2 zile, daca il tinem la frigider. Din pulpa ramasa pe care o pot amesteca cu ceva fructe uscate, fac ori un blat de tort, o paine sau niste fursecuri. Din lapte daca rezerv o cana si o amestec cu un fruct, mai fac si o inghetata delicioasa si tot asa. Trebuie doar sa fii inventiv si economicos in acelasi timp`, Ligia Pop

`Sa spunem ca poate ar costa mai mult de 80-90 de lei pe saptamana, eu una as prefera sa investesc in sanatatea mea acum cat se poate, decat mai tarziu cand cu aceeasi bani sau chiar o suma mai mare va trebui s-o cheltuiesc pe operatii costisitoare, medici si tratamente`, Ligia Pop


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 21 martie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 04 decembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter