SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Mai-marii Europei vor sa ne lase fara... mici

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Micii, asa cum ii stim, risca sa nu mai fie la fel incepand cu 1 iunie. De vina pare sa fie un regulament al Uniunii Europene care va intra in vigoare in prima luna de vara si care interzice, potrivit Ziarului Financiar, folosirea in compozitia micilor a carbonatilor de sodiu, dar si a unui conservant si a unui antioxidant. Micul, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai raspandite produse din carne proaspata procesata din Romania cu vanzari de 50 milioane de euro anual, risca astfel sa dispara de pe piata din cauza interzicerii celor trei aditivi alimentari, care sunt, de altfel, esentiali in reteta de preparare a mult iubitului produs.

Procesatorii de carne romani care se simt vizati de directiva UE nu stau cu mainile in san si au inaintat Comisiei Europene o cerere prin care solicita introducerea produsului pe lista preparatelor considerate traditionale pentru ca astfel sa poata fi folositi aditivii interzisi in cazul produselor "de serie" . Aceasta solutie a fost aplicata in Spania si Franta in cazul Chorizo si al carnatilor pentru micul dejun.

1,1 kilograme de mici pe cap de locuitor

Dovada ca micul este un produs iubit de romani sta in sumele vanzarilor, numai in 2012 pe piata locala fiind vandute, in medie, 22.000 de tone de carne de mici, consumul pe cap de locuitor ridicandu-se, astfel, la 1,1 kilograme pe an, in conditiile in care consumul mediu total de carne este, pe piata romaneasca, de aproximativ 60 kilograme pe cap de locuitor anual.

Riscul disparitiei micilor si-a facut simtita prezenta pentru prima data la sfarsitul lui 2011, cand Uniunea Europeana a publicat un regulament privind folosirea aditivilor alimentari. Situatia a intrat abia recent in lumina reflectoarelor in contextul in care acest regulament va intra in vigoare incepand cu luna iunie.

Comisia Europeana a primit pana acum doua cereri pentru a reintroduce "in legalitate" micii, a spus Åžtefan Padure, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, care estimeaza, totodata, ca in sase-opt luni se va obtine unda verde de la Comisia Europeana. Åžtefan Padure a mai precizat ca introducerea micilor pe lista produselor traditionale ar putea salva produsul de la disparitie. "Vom arata ca in spatele produsului se afla o poveste, a aratat Åžtefan Padure. Mai ales ca micii par sa aiba, la noi, o vechime de aproape o suta de ani, cel mai vechi document care face referire la micii Roma nesti datand din 1920.

Lacrimi nu doar printre romanii din Romania

Posibila disparitie a micilor nu i-ar afecta doar pe romanii din Romania, ci si pe cei din Italia si Spania, principalele tari in care ajung, la export, indragitele produse. Livrarile de mici in strainatate s-au ridicat anul trecut la aproximativ 7-10 milioane de euro, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din exporturile de carnati si carnaciori de anul trecut, potrivit datelor din piata. Principalele piete pe care ajung micii romanesti sunt cele din Italia si Spania, acolo unde sunt marile comunitati de romani.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 02 mai 2013






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter