SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMarginimea, materie de studiu in clasa a sasea

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

20 de localitati din judetul Sibiu si inca alte cateva din Valcea, Arges si Gorj, sunt subiectele principale ale cartii "Sa ne cunoastem Marginimea", lucrare coordonatata de Toma Lupas. Aparitia cartii se datoreaza faptului ca Asociatia Reuniunii Marginenilor, cu sediul la Saliste, doreste sa promoveze zonele din jurul Sibiului, invatandu-i pe tineri istoria satelor, asezarea geografica, obiceiurile si traditiile specifice, personalitatile care s-au remarcat de-a lungul vremii - 172 in total - , precum si obiectivele turistice pe care pot fi vizitate. "Vesnicia nu a plecat din Marginime odata cu bastinasii oieri, meseriasi, negustori intelectuali, care s-au risipit in cele patru zari datorita greutatilor si rautatilor acelor vremuri. Ea a ramas, fiind preluata de cei care s-au stabilit aici si care au umplut acel gol. Pe acesti nou - veniti ii consideram consatenii nostri, convinsi fiind ca si ei vor cultiva credinta, virtutile, datinile, dorinta cunoasterii, spiritul obstesc, omenia, chibzuinta impamantenita in invataturile, traditiile si pildele locului", spune Toma Lupas, initiatorul lucrarii, in prefata acesteia.

Monografia satelor va fi studiata de elevii clasei a sasea din Marginime, fiind o disciplina optionala. Teoria din manual se propune a fi insotita de practica, astfel ca cei care vor urma cursurile acestei materii vor realiza si o serie de activitati, drumetii, concursuri sau festivaluri.Monografii din Sibiu, Valcea, Arges si Gorjin ceea ce priveste continutul cartii, acesta cuprinde cateva date generale privind Marginimea Sibiului, legate de cadrul geografic si natural, vegetatie, fauna, clima, hidrografie, precum si monografii ale satelor din Marginime, ca Boita, Talmacel, Sadu, Rau Sadului, Rasinari, Poplaca, Orlat, Gura Riului, Sacel, Cacova (Fantanele), Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului, Jina, Talmaciu si Cristian. La sfarsitul cartii, mai sunt amintite si cateva localitati din alte judete, care sunt in apropierea Sibiului. Astfel, vorbim despre Vaideeni, Babeni si Boisoara din judetul Valcea, comuna Corbi si satul Gales din judetul Arges, precum si de orasul Novaci, comuna Polovragi si Baia de Fier din judetul Gorj.Drapel cu sigla Marginimii in institutiiin programul de anul acesta al asociatiei, cu rol in promovarea culturii, stiintei si mentinerii spiritului transilvanean, se mai inscriu si alte proiecte. Astfel, un tanar din Talmacel a primit zece mielute, pe motiv ca el ar trebui sa duca mai departe obiceiul oilor, specific zonei. Apoi, organizatia continua actiunea de dezvelire a placilor comemorative dedicate personalitatilor din Marginimea Sibiului. Asociatia are ca principal obiectiv pastrarea nealterata a folclorului, in acest sens propunandu-si ca in 2013 sa organizeze primul festival al Reuniunii Marginenilor si sa realizeze un drapel cu sigla Marginimii, ce va fi in toate primariile si scolile din Marginime.

La Adunarea Generala din 27 septembrie, cand asociatia si-a prezentat activitatea si planurile de viitor, un moment interesant si plin de emotie a fost si acela creat de elevii Liceului Tehnologic "Ioan Lupas" din Saliste, care, indrumati de cadrele didactice Mirela Mucalau, Anca Sima si Corina Teascu, au recitat cateva poezii, imbracati in straie populare si pe fundalul unui fluier, care a interpretat o parte din cele 303 piese ale repertoriului specific Marginimii.


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 01 octombrie 2012


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter