SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMaria Bucur - intre dragostea pentru poezie, confectionarea tablourilor din paie si culegerea cantecelor populare

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

Zilele trecute, in cautare de oameni cu pasiuni si indeletniciri deosebite, am ajuns la Maria Bucur, una dintre femeile din Racovita ce se pot mandri ca au lasat ceva in urma lor si ca au ce povesti vecinilor sau nepotilor.

in ciuda varstei (83 de ani), Maria Bucur este o persoana plina de viata si buna dispozitie si chiar daca sanatatea i-a mai subrezit pe ici, pe colo, gaseste mereu timp pentru a se ocupa de numeroasele sale pasiuni si placeri. Dintre acestea, cititul, compunerea poeziilor, culegerea melodiilor populare si crearea tablourilor cu paie sunt unele dintre cele mai dragi sufletului sau si ca urmare, ii ocupa, poate, cea mai mare parte a timpului liber.

Poezia

De cand se stie, Maria Bucur a avut o dragoste mare: poezia. I-a placut dintotdeauna sa citesca poezie, dar si proza diversa, dar a incercat sa puna pe hartie si propriile ganduri si simtiri. Desi nu are pretentia ca operele sale (cateva sute de poezii) sunt adevarate capodopere ale genului, pensionara din Racovita e Mandra de ceea ce creeaza si, de cate ori are ocazia, dovedeste celor din jur cat de mare e pasiunea sa pentru acest gen literar.

A scris poezii de dragoste, poezii de dor dar si diverse lucrari dedicate sarbatorilor din an, evenimentelor petrecute in viata de zi cu zi, diverselor locuri pe unde a trecut, intamplarilor de care a avut parte sau oamenilor pe care i-a cunoscut. Toate aceste creatii au un haz aparte, exprima, asa cum s-a priceput mai bine autoarea, trairi si sentimente, iar unele cuprind o invatatura pentru cei ce le citesc sau le asculta. Pe langa faptul ca scrie poezii, Maria Bucur stie foarte bine sa si recite, autoarea putand sa le prezinte celor interesati " din minte ", oricand este solicitata. Reproducem mai jos cateva din versurile Mariei Bucur, si va lasam pe dumneavoastra sa apreciati daca sunt sau nu valoroase.

Nasterea lui Iisus

Maria in casa sta,

ingerul Gavriil i se arata,

Şi din gura ii vorbea:

Ca un fiu ea va avea

Şi Iisus il va chema.

Dar Iosif cand a aflat,

Tare s-a mai suparat

Şi un gand rau el si-a pus,

Ca s-o lase pe ascuns.

Şi cum el se framanta,

ingerul Gavril i se arata

Şi din gura asa-i vorbea:

- Sa n-o lase pe Maria,

Ca tot ce s-a conceput

Este de la Duhul Sfant.

Iosif pe Maria a luat,

Şi a locuit cu ea.

Maria un fiu avea,

Şi Iisus il chema

El va mantui lumea,

De pacat o va scapa.Confectionarea tablourilor din paiein urma cu foarte multi ani, pe vremea cand traia si lucra inca la orasul Victoria, Maria Bucur a intalnit un om ce stia sa confectioneze tablouri si diverse obiecte din paie. L-a urmarit cum lucreaza si s-a indragostit de tablourile din paie. N-a durat mult si a inceput sa lucreze singura, in timp din mainile sale iesind o multime de tablouri, cu diverse teme si de dimensiuni din cele mai diferite.

" Daca gasiti intr-o casa din Racovita un tablou de paie, e foarte probabil ca el sa fie facut de mine. imi place acest mestesug si il fac cu mare placere cand am timp. E destul de greu, confectionarea unui tablou necesita multa munca, rabdare, indemanare, talent si ceva cheltuieli, dar ma bucur de fiecare data de lucrarile realizate. Fie ca e vorba doar de rame pentru diverse tablouri de familie, de reproduceri ale unor tablouri cunoscute sau monumente, sau ca reprezinta imaginatia mea, tablourile sunt la fel de frumoase si le iubesc la fel de mult pe toate ", ne-a marturisit Maria Bucur.Culesul cantecelor din folclorul localDe cand era mica, Maria Bucur a ascultat de la bunici, parinti sau vecinii mai in varsta cantecele populare locale cantate cu diverse ocazii. O parte dintre cele auzite au fost scrise intr-un caiet pe care il pastreaza cu sfintenie, langa Biblie. " Caut o fata sau un baiat ce iubeste muzica populara, ce stie sa cante, pentru a-i da acest caiet spre studiu, pentru a putea sa-si aleaga de aici cantecele pe care ar vrea sa le cante. La cele mai multe dintre cantecele culese stiu inca si melodia, ritmul sau macar linia melodica. E pacat sa se risipeasca, aici e o parte a folclorului local ", ne-a declarat Maria Bucur.

Am plecat de la Maria Bucur cu sentimentul ca cele cateva zeci de minute petrecute la dumneaei nu au fost de ajuns pentru a ne impartasi toate lucrurile pe care ar fi vrut. Ca urmare, i-am urat sanatate si am promis ca vom reveni la dansa si cu alta ocazie, pentru o continuare a povestii frumoase despre pasiunile sale. (D.F.)


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 09 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 10 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter