SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMartisor, a treia luna

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Martisor este numele dat de oamenii lumii vechi, lunii Martie, cea in care incepe sa prinda forma si sens cercul magic al soarelui. Şi se spune ca insusi martisorul atat de iubit de romani este, de fapt, un simbol solar, care marcheaza un inceput de ciclu specific cultului soarelui. Prin intermediul lor, al micilor opere de arta, natura isi dezleaga zagazurile care au tinut-o captiva in gheata, infruntarea si inclestarea dintre iarna si primavara prinzand "chip" in firul rasucit, in alb si rosu, al martisorului. Dar el nu este singurul pe care il aduce cu el calendarul popular....

Baba Dochia

Baba Dochia, dimpreuna cu cojoacele ei este prima care "intra in scena" pe 1 martie si, prin legenda ei, ne introduce in lumea agitata a satului romanesc. intruchipare a tensiunilor dintre soacra si nora, reda de fapt infruntarea dintre Anul Vechi, friguros si inghetat si Anul Nou care vine cu caldura. Baba Dochia este cea care, conform credintei populare, o trimite pe nora la rau, sa spele lana neagra a oilor pana o va face alba, iar lana alba pana devine neagra. Dochia nu sta insa acasa, ci infofolita in cele noua cojoace ale sale (12 in unele variante) porneste la deal, cu oile, insotita de fiul ei, Dragobete. in drumul sau, insa, cojoacele mai mult o incomodeaza decat o ajuta din pricina vremii ploioase (calduroase in unele variante) si dupa ce ramane fara subele pe care le leapada pe rand, moare inghetata, cu turma cu tot, din pricina unui ger naprasnic.

Alexie, Ziua Cucului si Legenda branduselor

Dar Dochia este doar deschizatoarea de drumuri, pentru ca in 9 martie vine randul celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia din Calendarul Crestin Ortodox, acesta fiind momentul care incheie zilele capricioase ale babelor, ce lasa loc zilelor calde ale mosilor, in calendarul popular. Lumea satului nici nu putea fi mai bucuroasa, pentru ca in 9 martie satenii faceau numeroase ritualuri de alungare a gerului, lovind pamantul cu batele sau maiurile, in timp ce rosteau descantece. Tot acum se scoate plugul la arat, dupa ce acesta e trecut prin foc pentru a fi purificat.

Luna martie este si cea a Saptamanii Nebunilor, care coincide cu " Saptamana branzei ", cunoscuta si ca " Saptamana alba ", in care, pentru a se putea pregati treptat de intrarea in Postul Mare, se elimina din alimentatie carnea si slanina, fiind admise branzeturile, lactatele si ouale, in 17 martie venind randul Alexiilor, care deschideau in calendarul popular Anul piscicol. Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, din calendarul ortodox, este, in calendarul popular un "personaj" mitic, fiind patronul vietuitoarelor care ierneaza sub pamant, in scorburi si sub scoarta copacilor, sub pietre sau in ape. Alexie este cel care incalzeste si descuie pamantul ce scoate la iveala insectele si vietatile care si-au petrecut iarna la "subsol".

Şi Alexie nu e singurul, pentru ca pe 25 martie vine randul Bunei Vestiri, cunoscuta printre sateni ca Blagovestenia. Oamenii vechi ai satului cunosteau acest moment si ca Ziua Cucului, pentru ca se afla nu prea departe de echinoctiul de primavara, c]nd sosesc randunelele si cucul incepe a canta. Blagovestenia era un moment extrem de important in lumea satului, care efectua o sumedenie de acte de purificare a spatiului, de alungare a serpilor, a insectelor si omizilor din livezi. Tot acum in Banat si Transilvania, pomii fructiferi erau amenintati cu securea daca nu dau rod, acesta fiind momentul perfect pentru aflarea norocului si a rodului pomilor fructiferi, dar si pentru previziuni meteorologice.

Penultima zi a lui Martisor, 30 martie, era cea a branduselor, cu tot cu legendele lor. Oamenii vechi susoteau cum ca brandusa de primavara si cea de toamna au fost doua surori frumoase, alungate din casa de mama lor vitrega. Una a fost trimisa in lume intr-o primavara timpurie, cealalt[ intr-o toamna tarzie, iar Dumnezeu vazandu-le necajite le-a preschimbat in flori. Şi de atunci si pana astazi, ele se tot cauta, ca soarele si luna, fara a avea norocul de a se intalni vreodata.

Dar anul abia incepe....

Pentru ca dupa trei, vine patru, adica luna aprilie, Prier, cum ii spuneau satenii. Desi mai calda decat celelalte, o vreme inselatoare aduce cu ea luna lui Prier, cea in care se cam incheia semanatul inceput la sfarsitul lui martie, in aceasta perioada pornindu-se la formarea turmelor. Acum se tundeau oile si se reparau stanele si tarcurile vitelor; dar despre toate acestea vom afla intr-un numar viitor.


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 09 ianuarie 2013


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 26 februarie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter