SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING"Masina de vot " a pornit la prima cheie

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Sala de sedinte a Primariei Sibiu, intr-o zi de luni, putin inainte de ora 13.00, incepe sa se anime. Aceleasi figuri obisnuite la sedintele Consiliului Local, cu cateva mici exceptii. La fara 10, deja majoritatea scaunelor din sala de consiliu sunt ocupate de cei care vor fi actori sau doar vor asista la sedinta de constituire a Consiliului Local Sibiu, iar cei cativa "bibani" din consiliu sunt salutati sau ii saluta pe ceilalti.

Ca de obicei, la toate sedintele de consiliu din ultimii patru ani, cu cateva minute inainte de fix, apar cei doi viceprimari, Virgil Popa si Astrid Fodor ( cea din urma, aceeasi prezenta eleganta, acum si putin indrazneata, intr-un deux-pieces albastru electric), si se asaza de o parte si de alta a prezidiului.

Cu cateva zeci de secunde inainte de ora 13.00, murmurul din sala inceteaza, iar la fix, ca de obicei, intra primarul Sibiului, Klaus Iohannis, de data aceasta insotit de prefectul Ovidiu Sitterli, cel care, potrivit legii, dupa alegeri, convoaca sedinta de constituire a consiliului. Acum sala ramane asezata, desi, de regula, in clipa in care Iohannis intra la sedintele de CL cu totii se ridica in picioare.

Bruneta de la drept

Secretarul Primariei le explica celor prezenti procedura, ce si cum vor face, iar decanul de varsta al consiliului, alaturi de cei mai tineri doi consilieri, conduc sedinta de constituire. Se alege comisia de validare care apoi paraseste sala de sedinte pentru a-si alege, in sala alaturata, presedintele, timp in care primarul si prefectul povestesc, cu voce joasa, la masa.

Dupa aproape 10 minute de la inceperea sedintei, usa salii se deschide, iar o brunet[ imbracata in roz intra si inainteaza spre capatul mesei de consiliu, sub privirile usor taioase ale primarului Iohannis, destinate de regula celor care nu reusesc sa-i egaleze performantele la capitolul punctualitate. Tanara se asaza langa secretarul Primariei, semn ca este chiar judecatoarea venita sa dea citire hotararii de validare a mandatului primarului.

continuare din pag.

1

Cu mana pe Biblie

Dupa alte cateva alternari de comisii si retrageri in sala alaturata , se supune la vot validarea mandatelor tuturor consilierilor, dupa care urmeaza depunerea juramantului.

Secretarul citeste textul juramantului, iar consilierii sunt poftiti, pe rand, in ordine alfabetica, la pupitru, unde rostesc "Jur" cu mana stanga pe Biblie si pe Constitutie, dupa care semneaza.

Primarul singur sesizeaza solemnitatea momentului si se ridica in picioare, insa gestul sau nu este urmat de ceilalti din sala, asa ca Iohannis ii roaga pe toti sa se ridice si incepe juramantul.

Ceremonia este presarata pe alocuri cu sunetele telefoanelor uitate deschise.

Tocmai cand ma gandeam ca si asta face parte din ineditul sedintei si probabil "vinovati" sunt cei care vin mai rar la sedinte, soneria stridenta a unui telefon din imediata mea apropiere ma surprinde cautand ceva cu mana afundata in propria-mi poseta. Cateva priviri se indreapta spre mine asteptand probabil sa-mi gasesc odata telefonul si sa-l fac sa taca. Zadarnic, telefonul meu il tineam in mana si nu suna, iar in poseta cautam doar camera foto. Dupa cateva secunde, ma "salveaza" posesorul soneriei, tocmai fotograful nostru, care vine din celalalt capat al salii si o opreste.

Juramantul continua. Unii rostesc simplu "Jur", altii urmeaza juramantul de un semn al crucii, iar dupa cateva minute toti alesii sunt consilieri ai Sibiului.

Primarul Klaus Iohannis ii felicita .

"Sper sa fie un consiliu care rezolva multe probleme cu care se va confrunta. Sper sa fie un consiliu in care se va lucra mult si bine in comisii, repede si bine in plen", spune primarul.

A patra oara

Judecatorul citeste hotararea de validare a mandatului primarului Klaus Iohannis, ales in 10 iunie, cu 77,9 la suta din votul sibienilor.

Este pentru a patra oara din 2000 incoace cand Klaus Iohannis rosteste "Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac, cu buna credinta tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Sibiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu". O usoara emotie se citeste in glasul primarului, care dupa depunerea juramantului se reaseaza simplu la masa.

Urmeaza alegerea celor doi viceprimari. Iohannis face prima propunere: Astrid Fodor. Consilierii voteaza pe rand in cabina amenajata in sala, iar la final, Astrid Fodor este viceprimarul Sibiului, ales cu votul tuturor celor 22 de consilieri prezenti, din totalul de 23.

La cea de-a doua propunere - Virgil Popa, numarul de voturi pentru se repeta. Fodor si Popa sunt astfel viceprimarii Sibiului si in acest mandat, dupa ce au facut echipa cu Iohannis si in ultimii patru ani.

in fata tuturor

Presedintele de sedinta anunta ca este finalul intrunirii, moment in care Mariana Brunchea, unul din cei doi consilieri locali ai PDL cere sa ia cuvantul.

Fosta contracandidata a lui Iohannis pentru fotoliul de primar, Brunchea isi incepe discursul spunand ca sloganul sub care isi vor desfasura acest mandat va fi "singure in fata tuturor", aluzie la faptul ca partidul a ramas doar cu doi consilieri (Mariana Brunchea si Livia Sava), fata de patru cat a avut in mandatul trecut. Iohannis se amuza vizibil la remarca consilierului. "Este mare lucru sa stii sa te comporti ca un invins", spune Brunchea, continuand cu cateva citate si cu speranta ca isi vor putea lasa deoparte neintelegerile dintre partide pentru binele sibienilor.

Presedintele de sedinta propune un alt slogan: "impreuna pentru sibieni".

Şedinta se incheie, iar Iohannis ii anunta ca joi se vor reuni in prima sedinta ordinara din mandatul lor, iar pentru asta, astazi vor incepe munca in comisii.

Consiliul Local Sibiu este format din 15 consilieri ai Forumului Democrat al Germanilor din Romania, sase din partea Uniunii Social Liberale si doi din partea partidului Democrat Liberal. Tot ieri au fost alese comisiile de specialitate ale consiliului local:1. Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finante si administrarea domeniului public si privat al municipiului1. Astrid Cora Fodor - FDGR

2. Ecaterina Birk - FDGR

3. Maria GarIeanu - FDGR

4. Corina Bocor - FDGR

5. Romulus lagaru - USL2. Comisia pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor1. Mathes Helmul KarI - FDGR

2. Monica Nartea - FDGR

3. Anita Pavel - FDGR

4. loan Stroe - USL

5. Dragos Floarea Marinca - USL3. Comisia de comert si servicii publice1. Gerold Hermann - FDGR

2. Annemarie Fazakas - FDGR

3. Mariana Brunchea - PDL4. Comisia de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura1. Gerhard Csongor Leopold - FDGR

2. Zeno Pinter - FDGR

3. Paul Mezei - FDGR

4. Virgil Popa - USL

5. Carmen Voinea - USL5.Comisia pentru invatamant, sanatate, cultura, protectie sociala, activitati sportive si de agrement1. Marianne Fritzmann - FDGR

2. Helmut Lerner - FDGR

3.Bianke Marion Grecu - FDGR

4. loan Tamaian - USL

5. Livia Sava - PDL
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate marti, 26 iunie 2012


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter