SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTINGMedicii din Pediatrie s-au intalnit cu mamele petitionare

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Zeci de mame din Sibiu s-au intalnit sambata, la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, cu directorul medical, Mihai Leonida Neamtu, cu managerul unitatii medicale, Alexandru Mihut, si cu medicii sefi de sectie ai spitalului, alaturi de alti medici ai Spitalului si de asistentele sefe.

intalnirea a fost propusa de conducerea spitalului, dupa ce mamele au depus o petitie, semnata online de aproximativ 1.000 de mame din toata tara, si prin care cereau sa fie lasate sa se interneze alaturi de copiii lor, dar acuzau si faptul ca nu li se comunica tratamentul aplicat copiilor, ca nu pot lua legatura cu medicul curant decat dupa ora 10.00 sau ca nu pot aduce jucarii si mancare.

Mihai Leonida Neamtu le-a prezentat mamelor situatia spitalului, explicandu-le ca sunt momente cand in spital exista mai mult de 185 de bolnavi, cate paturi pentru copii sunt, iar numarul de paturi pentru mame, de 30, este stabilit printr-un normativ al ministerului.

"Amenda pentru depasirea numarului de apartinatori internati este intre 5.000 si 10.000 lei, adica de trei ori salariul de baza al unui medic primar", a explicat Neamtu, spunand ca jumatate din saloane depasesc norma de paturi.

"Obiectivul numarul 1 a fost sa asiguram gratuitatea la copii si am reusit, cu eforturi colosale, sa facem din spital ceea ce este", a spus directorul medical, marturisind ca acuzele exagerate aduse spitalului au creat un prejudiciu grav de imagine. "E ca si cum te-ai prabusi de undeva", a conchis Neamtu.

Un nou spital - singura solutie

Una dintre mame a povestit ca a trait o experienta in care copilul fiind bolnav, a ramas la Urgenta cu el timp de cateva ore, interval in care i s-a facut perfuzia, iar in tot acest timp a incercat sa-l linisteasca pe copil, i-a cantat, i-a vorbit, si acest lucru isi doresc sa-l poata face pe toata perioada spitalizarii, daca va fi cazul.

"Nu am fost in niciuna din aceste situatii, am semnat mai degraba de teama de a nu ajunge in aceasta situatie", a spus o alta mama.

Cand li s-a explicat ca spitalul nu a fost special construit pentru a avea saloane mama - copil, ci functioneaza intr-o cladire care initial a fost construita pentru altceva, mamele au spus ca ar dori sa stea internate si pe un scaun, numai sa fie alaturi de copii.

intr-o astfel de situatie insa intervin alte probleme, pe langa aglomeratia care ar putea duce la probleme de sanatate, lipsa spatiului, ar aparea si incalcarea normelor legislative.

Copiii pana la 3 ani, copiii cu handicap si sugarii sunt internati insa alaturi de mame, in limita locurilor disponibile.

Doar un nou spital, construit special pentru o astfel de destinatie, cu culoare din care sa se desprinda saloane speciale si cu grupuri sanitare separate, ar rezolva situatia.

Tratament la vedere

Un alt aspect invocat de mame a fost ca tratamentul care le este aplicat copiilor sa le fie adus la cunostinta.

Luminita Dobrota, seful Clinicii Pediatrie 1 si al sectiei Reanimare, a explicat ca, inca de la internare, mamele semneaza un prim acord privind tratamentul, in cazul in care sunt necesare interventii medicale invazive, parintii sunt anuntati si li se cere un al doilea consimtamant, iar in cazurile de acest fel se tine, in permanenta, legatura cu parintii.

Medicii au spus ca sunt cazuri in care chiar ei au cerut internarea mamei, desi aceasta nu a vrut initial, tocmai pentru ca acest lucru se impunea.

Dupa ce mamele prezente in sala au povestit ca fiind internate i-au auzit pe copiii internati singuri plangand foarte mult si avand mainile imobilizate pentru a nu-si scoate branula, medicii au explicat ca sunt cazuri sociale, de copii lasati in spital, care sunt fara mamele lor.

in conditiile blocarii posturilor, Spitalul de Pediatrie lucreaza cu un deficit fata de normativul aprobat de 28 la suta la asistente, 40 la suta la infirmiere si 39 la suta la medici.

Medici profesionisti

Spitalul de Pediatrie din Sibiu a reusit, in ultimii patru ani, sa fie pe locul 2 la nivel national, dupa un spital din Timisoara, din punct de vedere al parametrilor de performanta medicala.

Alexandru Mihut, managerul spitalului, le-a spus mamelor ca nici una dintre ele nu a transmis vreo sesizare sau nu s-a plans conducerii spitalului ca ar avea o nemultumire, iar daca ar fi facut acest lucru situatia s-ar fi rezolvat mai simplu.

De altfel, medicii s-au aratat nemultumiti de comentariile alaturate petitiei, insa mamele prezente la intalnire au marturisit ca nu au pus nicio clipa la indoiala profesionalismul medicilor, dar odata postata online petitia, comentariile care au aparut ulterior au putut fi scrise de oricine, iar ele nu sunt raspunzatoare de continutul acestora.

De altfel, mamele si-au exprimat intentia de a-si infiinta o asociatie si astfel sa poata colabora direct cu spitalul.

Anul acesta se realizeaza mansardarea unui corp de cladire al spitalului, iar aici vor fi create noi rezerve pentru mame si copii, investitie care va rezolva partial situatia.
de Sorana Maier


Med EliteAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate luni, 06 februarie 2012


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 11 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter